Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Šprlje:

'Neće se više događati situacije da kupite nekretninu i dok se vi upišete u zemljišnu knjigu, netko je to učinio prije vas'

Andrej Plenković, Ante Šprlje
Foto: Screenshot
27.03.2017.
u 12:51

Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) uveden je u sve zemljišnoknjižne odjele i katastre u Hrvatskoj od 21. studenog 2016. godine

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ante Šprlje na konferenciji za medije govorili su o podnošenju elektroničkog prijedloga za upis u zemljišne knjige.

Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) uveden je u sve zemljišnoknjižne odjele i katastre u Hrvatskoj od 21. studenoga 2016. godine. Ovaj je sustav jedna od ključnih poluga izgradnje e-Hrvatske i razvoja poduzetništva i osiguranja povjerenja građana u registre, priopćeno je iz Vlade.

Daljnji razvoj elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama omogućen je podnošenjem elektroničkog prijedloga za upis u zemljišne knjige. Od 15. ožujka 2017. godine e-podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige omogućeno je u cijeloj Hrvatskoj. Njime se postupak dodatno ubrzava i olakšava te se osigurava veća pravna sigurnost u poslovanju s nekretninama.

– U programu Vlade naveli smo kako je pravna sigurnost jedan od temeljnih ciljeva naše Vlade, a uz to i digitalizacija rada državne administracije u svim njezinim aspektima. Ono što radimo danas s projektom koji je pokrenut 15. ožujka jest da pomažemo našim ljudima da ubrzaju i olakšaju procedure kada je riječ o zahtjevima za upis u zemljišne knjige. Ono što je bilo sporije u ovom trenutku je brže, a što je najvažnije – sigurno je. Javni bilježnik, a uskoro i odvjetnik, elektroničkim putem podnosi zahtjev i može reći je li sve u redu sa zemljišnom knjigom, odnosno nekretninom koju kupujete. Omogućit ćemo našim građanima da na vrlo jednostavan način, uz naknadu od samo 200 kuna, naprave posao za koji je inače trebalo mnogo više vremena i na ovaj način smanje bilo kakav rizik – rekao je premijer Plenković. 

– Danas predstavljamo vrlo važan projekt koji predstavlja unaprjeđenje u razvijanu poslovnih procesa, omogućujemo građanima da imaju transparentniji i brži pristup uslugama koje osigurava pravosuđe. Nije bilo nikakvih nesuglasica u cijelom procesu. Vlada je usmjerena na to da građani lakše pristupaju pravosuđu i da dobivaju usluge pa da mogu zaštiti svoja prava – kazao je ministar Šprlje. I on je istaknuo kako će građani prilikom pružanja ovih usluga imati vrlo visoku razinu sigurnosti. 

– Više neće dolaziti u situaciju da strahuju da će u onih nekoliko dana, koliko im je trebalo za uknjižbu, netko prodati nekretninu koju su oni već kupili. Građani u sekundama vide događa li se što s nekretninom i mogu odmah sve vidjeti – rekao je ministar. 

Javni bilježnik, pojašnjava ministar, odmah može provjeriti putem ovog programa postoji li ikakvih upisa u zemljišnu knjigu nekretnine koju građanin kupuje, je li osoba koja prodaje nekretninu pravi vlasnik, postoje li ikakvi problemi s nekretninom. 

– Nema više onoga da kupite nekretninu i dok se upišete u zemljišnu knjigu, vlasnik je proda nekome drugome i on se upiše prije vas. Javni bilježnik ovjerava kupoprodajni ugovor kada ga dođete sklopiti, ovjerava ga i istog trenutka ga šalje elektroničkim putem i vi tako steknete pravo upisa – objasnio je ministar.

– Nema više slanja poštom nakon nekoliko dana, a u međuvremenu prodavatelj to proda nekome drugome i vi ostanete bez nekretnine. Mnogo je situacija i da kupite nekretninu i dok se uspijete upisati u zemljišne knjige, netko je sjeo ovrhom na tu nekretninu – rekao je ministar. 

>> U Hrvatskoj 60.000 neriješenih predmeta - do ljeta izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom

Komentara 17

MA
marcellus
13:46 27.03.2017.

Ne nego će ti je država zaplijenit jer nisi platio porez

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
13:04 27.03.2017.

Sve je trulo i lažno u Lijepoj našoj, pa ne može biti drugačije ni sa zemljišnim knjigama. Neuskladjenost zemljišnoknjižnog i katastarskog stanja isključuje u mnogo slučajeva mogućnost upisa vlasništva, a tome ne može pomoći nikakav elektronični sustav i podnošenje elektroničnogg prijedloga za upis.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:48 27.03.2017.

"uz naknadu od samo 200 kuna"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije