Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Orešković:

Rekao sam papi Franji da hrvatski narod pati zbog odugovlačenja kanonizacije Stepinca

papa franjo, tihomir orešković
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/13
07.04.2016.
u 14:45

Premijer Orešković papi Franji izrazio nadu da se rad pravoslavno-katoličke komisije o kardinalu Stepincu neće oduljiti

Razgovor pape Franje i hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića trajao je oko 30 minuta, u četiri oka uz prevoditelja. Franjo je dočekao Oreškovića u apostolskoj biblioteci, gdje se susreće s predsjednicima i premijerima država. Orešković se papi najprije obratio na španjolskom jeziku pa nakon pozdrava kazao kako nije vičan tome jeziku i nastavio govoriti na engleskom.

Nakon posjeta Vatikanu, gdje je osim s papom Franjom razgovarao i s državnim tajnikom kardinalom Parolinom, Orešković je rekao novinarima da je najviše riječi bilo o izbjegličkoj krizi. Orešković je kazao da Hrvatska nije podizala zidove ili žice te da je spremna prihvatiti broj izbjeglica u dogovoru s EU. Razgovaralo se i o stanju u BiH, što papu, koji je prošle godine bio u Sarajevu, posebno zanima. Orešković je kazao kako se Hrvatska zauzima za ravnopravnost svih triju naroda u BiH.     

 

Bilo je govora i o kanonizaciji kardinala Stepinca, odnosno Orešković je Franji izrazio nadu da se rad pravoslavno-katoličke komisije neće oduljiti. Stepinac je bio mučenik, a hrvatski narod pati zbog odugovlačenja njegove kanonizacije, kazao je Orešković papi Franji. Pravoslavno-katolička komisija trebala bi raspravljati o djelovanju kardinala Stepinca za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali njezini rezultati ne mogu utjecati na već donesenu odluku o proglašenju Stepinca svetim. Doznali smo da će Vatikan zatražiti da ta mješovita komisija radi najviše oko godinu dana. Jeste li pozvali papu u posjet Hrvatskoj?

– Kazao sam Svetom Ocu da ga hrvatski vjernici i građani očekuju u Hrvatskoj. Nasmijao se, a ja taj osmijeh tumačim kao pozitivan znak, odnosno da će jednom doći i u našu domovinu – odgovorio je Orešković na pitanje je li papu pozvao u Hrvatsku. Nakon razgovora Orešković je papi Franji predstavio hrvatsko izaslanstvo u kojem su bili njegova supruga Sanja i četvero njihove djece te ministar vanjskih poslova Miro Kovač i drugi. Sanja Orešković je papi Franji pročitala pismo molitvu u kojem priželjkuje skoru kanonizaciju Stepinca te mu darovala malu Stepinčevu medalju.

Orešković je papi darovao reprint hrvatskog misala iz 16. stoljeća, a Franjo je hrvatskom premijeru darovao svoju encikliku “Laudato si’“, apostolsku pobudnicu “Evangelii Gaudium” i medalju sv. Martina koju poklanja svim državnicima.

 

 >> Evo što će premijer Orešković sutra pokloniti papi Franji

Komentara 264

GR
greenvest
14:05 07.04.2016.

Hrvatski najdraži poglavar...Ivan Pavao II...Karol Vojtila...naš voljeni...previše voljeni...

PA
pavo
13:37 07.04.2016.

Tim je uporabio prigodu za odvesti obitelj u Vatican i slikati se s Papom. Pri tom je spomenuo Stepinca. Nije bitno što je Tim spomenuo Stepinca, nego što je o Stepincu rekao Papa, a o tome nema ni rieči. Uobičajeno za političare u Hrvatskoj. Bezkoristan put na račun hrvatskih poreznih obveznika za Timovu obitelj i i njihovu pratnju.

FA
Fake
13:07 07.04.2016.

Lijepa slika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije