Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'To je sjajna poruka'

Premijer Orešković: Smanjit ćemo javni dug za 100 milijuna eura u mjesec dana

Tihomir Orešković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
29.04.2016.
u 21:47

- Rejting agencije će to vidjeti kao pozitivan signal- rekao je Orešković.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković u središnjem Dnevniku HRT-a kazao je da u roku od  od mjesec dana želi smanjiti javni dug za 100 milijuna eura.  Prema premijerovim riječima, ovo će biti prva godina u kojoj će pasti javni dug.

- To je sjajna poruka. Rejting agencije će to vidjeti kao pozitivan signal. To je prvi indikator da je državi krenulo i onda bi za šest mjeseci mogli pojačati rejting- rekao je Orešković.  

Nije otkrio u kojim će tvrtkama država prodati svoje udjele.

 - Još to nismo točno definirali koje su to firme. Treba vidjeti koje su to strateške firme. Ja sam ovih dana zatražio od ministra financija Zdravka Marića da se sastane s mirovinskim fondovima. Zanima nas za koje su tvrtke zainteresirani i onda ćemo u kratkom roku izabrati one tvrtke koje nam možda baš i nisu strateške- rekao je Orešković. Naglasio je da oni neće privatizirati i prodati tvrtke strancima, nego je to jedna investicija koju će na kraju imati građani. 

- Uvjeren sam da će oni tu vidjeti i veći prinos u fondovima. Mi ćemo moći iskoristiti te novce da smanjimo dug- dodao je premijer.  

Pri spominjanju Podravke i Končara, Orešković je kazao da je tu zapravo riječ o probnim balonima. Dodao je da su to su kvalitetne firme i za njih postoji interes. 

Komentirao je i svoj susret s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom koji je u utorak i srijedu boravio u Hrvatskoj. Rekao je da s Turskom imamo dobre odnose, a sada ćemo ih još i pojačati. 

Govorio je i o suradnji HDZ-a i Mosta. Izjavio je da je u prva tri mjeseca trajalo upoznavanje.

- Imali smo u nekim trenucima neka različita mišljenja. Nama to izgleda normalno, ali nekome izvana to može biti kao nekakva tenzija- kazao je Orešković koji je uvjeren da su prošli tu fazu.

- To je faza kada se neki novi tim formira. Predložili smo plan reformi. Ispred nas su velike promjene. Mi sad trebamo ispuniti ono što smo obećali- dodao je.

Upitan je li zadovoljan učinjenim u 100 dana Vlade, premijer je odgovorio da se uvijek može bolje. Rekao je da on nikad neće reći da se ne može bolje. Ali, kako je zaključio, posložili su Vladu, donijeli realan proračun i jedan kvalitetan reformski paket koji će na kraju donijeti bolju budućnost za sve građane Hrvatske.

>> Tihomir Orešković se zalaže za plutajući LNG: Važno je da što prije aktiviramo tu investiciju 

>> Premijer Orešković u Muenchenu na sastanku s bavarskim čelnicima

Komentara 59

Avatar Josip M
Josip M
00:16 30.04.2016.

Daj Bože da se to i dogodi.Živi bili pa vidjeli.Ali nisam siguran,mjesec dana za čas prođe.A dug ostaje iz mjeseca u mjesec rastu i kamate.

Avatar delirijum
delirijum
08:31 30.04.2016.

------ . Dolaskom nove vladajuce garniture (Oreškovic-Kitarovic) svaka ce vam nanesena nepravda biti obilno nadoknadena i svaka prolivena suza brižno otrta.Para ce biti k'o pljeve, a filmovi ce se snimati kao na pokretnoj traci................ Samo treba cvrsto vjerovati u pobjedudu pravde, utjecati se Svevišnjem za pomoc,........ usrdno moliti za fizicko i mentalno zdravlje državnog i crkvenog vodstva i svi ce se problemi rastopiti kao cokolada na kolovoškom suncu, vjetar ce odagnati tamne oblake a zrak ce da miriše na ruže...............

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
21:55 29.04.2016.

smanjenje dugova novonastalom vrijednošću da a ne razduživanjem prodajom imovine!...bilo bi interesantnije da npr...iduće godine 100.000 nezaposlenih dobije na korištenje recimo zemlju na kojoj će zasaditi organsku hranu a država posredovati kroz agencije u plasmanu u europu....toliko neobrađene zemlje bi sigurno donijelo nekoliko miloijardi eura koje bi mogle biti plasirane kroz turizam npr....samo treba imati IQ barem 111....ovi prosječni....ti nikakav intelektualni napredak ne mogu kreirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije