Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
banski dvori

Završio sastanak Oreškovića sa sindikatima: 'Ovo je radikalna promjena nakon 4 godine pustoši'

orešković, sindikati
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/7
05.02.2016.
u 11:58

– Vidite, to je jedna bitna promjena u pristupu, nastojat ćemo artikulirati zajedničke ciljeve svih triju partnera. Možda ćemo uspjeti, možda nećemo, ali ćemo razgovarati – rekao je Ribić

Premijer Tihomir Orešković sastao se danas u Banskim dvorima prvi put s čelnicima četiriju sindikata. Predsjednik Vlade sa sindikalistima je razgovarao o gospodarskim i socijalnim pitanjima te pravima radnika.

Po izlasku sa sastanka, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da su njegovi dojmovi pozitivni i optimistični. – Mi smo susreli čovjeka koji s nama želi razgovarati, koji nije pošao od pretpostavke da nas treba sumnjičiti, nego da ljudima treba vjerovati dok se ne uvjeri u suprotno. Izrekao je nekoliko zanimljivih konstatacija koje ću prenijeti članovima, a to je da se moramo fokusirati – rekao je Ribić i dodao, govoreći o GSV-u, da ih je Orešković pitao jesu li ikada postigli zajednički cilj svih partnera. 

– Vidite, to je bitna promjena u pristupu, nastojat ćemo artikulirati zajedničke ciljeve svih triju partnera. Možda ćemo uspjeti, možda nećemo, ali ćemo razgovarati – rekao je Ribić.

– Ova promjena nakon pustoši radikalna je promjena, mi smo danas u zgradi Vlade nakon 4 godine. To ne znači da će to riješiti sve probleme predstavnika radnika, ali bez razgovora se to sigurno neće riješiti. I ja sam danas imao svoju uobičajenu temu. Razlikovali smo se i danas, ali to razlikovanje stvar je dijaloške strukture. Nakon četiri godine rata ulazimo u novo razdoblje, polemike, razgovora, sukoba mišljenja, dijaloga i suglasja tamo gdje ga možemo postići, u razdoblje povećane društvene komunikacije. Dosadašnje 4 godine pokidale su sve komunikacijske kanale između pojedinih društvenih segmenata – izjavio je Ribić.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever rekao je da je nužno postaviti pravila kada će se i koliko sastajati. – Očekujemo da ćemo uvijek i o svemu imati stavove, ovdje se daje naslutiti da ćemo imati što primijetiti o pojedinim mjerama koje se pripremaju za sljedeću godinu i kada je riječ o mogućem rezanju troškova – rekao je Sever i dodao da su zatražili da se čelnici Vlade hitno sastanu s predstavnicima sindikata državnih službi kada je riječ o zakonu o uskrati.

– Kako god se okrene, imaju ovdje jedan prioritet, a to je sjesti i razgovarati sa sindikatima o nekim pitanjima koja će biti temeljna i za donošenje proračuna za ovu godinu. Očekujemo da će se i ova Vlada okrenuti dijalogu s partnerima i da će to biti često uvažavajuće i da će se sindikati pozivati da daju svoje stavove oko ključnih stvari. Sve drugo bilo bi ispod razine naših očekivanja i traženja nove Vlade – rekao je Sever.

Politički najteži zahtjev premijeru je iznio Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata koji traži da se ministar gospodarstva Tomislav Panenić hitno, javno i argumentirano očituje o tome je li ili nije dobio otkaz zbog krađe u jednoj od firmi u kojoj je prije radio. Više o tome pročitajte OVDJE

Matijašević također traži da se što prije riješi situacija u TLM-u jer potencijalni strateški partner Impol sa svojom ponudom čeka još samo do kraja ovog mjeseca.

– Otvorio sam i pitanje svih pitanja koja se odnose na 1201 radnika koji temeljem Zakona o osiguranju radničkih potraživanja u slučaju stečaja potrošača ne mogu ostvariti svoja prava iz vrlo prozaičnog i nepametnog razloga. Naime, iako su im zahtjevi odobreni, oni ne mogu dobiti svoj novac jer nadležnoj agenciji nisu osigurana sredstva u razdoblju privremenog financiranja (državni proračun za 2016. nije donesen, op.a.) – rekao je Matijašević.

Sindikalci su rekli kako su s premijerom razgovarali i o famoznom Zakonu o uskrati koji je u međuvremenu povučen iz saborske procedure, dodacima na plaću od 4, 8, i 10 posto te o poštivanju Ugovora o povećanju plaća svim državnim i javnim službenicima za 6 posto na koje imaju pravo jer je u dva prošla tromjesečja BDP rastao više od 2 posto.

Na pitanje što im je ministar financija Zdravko Marić odgovorio u vezi s povećanjem plaće od 6 posto u javnom sektoru, Krešimir Sever rekao je kako im je Marić poručio samo to da će se o tome razgovarati sa sindikatima. Sever je dodao kako stoga očekuju da će se ti razgovori dogoditi vrlo brzo.

S premijerom su se sastali predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević.

>> Svaki četvrti radnik stariji od 50 godina, tvrtke ih cijene, ali nerado zapošljavaju

Komentara 114

LU
lunar777
10:20 05.02.2016.

Te sindikate ovakve kakvi jesu treba raspustiti, imaju debelu ulogu u situaciji u kojoj se nalazimo.

MI
Mimizo
11:02 05.02.2016.

milanović se nikad na ovakav način nije ni sastao s njima iz poniženja ta šta če on sa nekim sindikalistima razgovaratsamo im je poništio kolektivne ugovore na početku mandata i tako ih se riješio a to je kao socijana partija

Avatar Sandokan
Sandokan
10:29 05.02.2016.

Mnogi ćemo se olako otresti na državne uhljebe, no zaboravljamo sindikalne uhljebe. Pitanje: koliko je aktivno sindikata državnih službenika (u najširem smislu, od raznih medicinskih, preko policijskih do onih u javnim poduzećima), a koliko je sindikata iz realnog sektora? Mislim da je omjer 100 : 1 u korist ovih državnih jer ove iz realnog sektora nitko ne želi voditi jer im je upitna uplata članarine pa samim time nemaju novca za velike plaće. Ovi iz državnih plivaju u novcu i zafrkavaju sada Oreškovića kao prije Milanovića, Kosoricu, Sanadera, Račana................ Treba ih raspustiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije