Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrio i da navija za Hajduk

Milanović: Neću se miješati u datum izbora, a Karamarko bi mogao izići iz mišje rupe

zoran milanović
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/8
02.09.2015.
u 15:45

Sabor je sazvan ranije da bi radio na našim prijedlozima, tu su franak i energetsko siromaštvo. Pripremali smo ih godinu dana, rekao je premijer

Premijer Zoran Milanović u Splitu je u srijedu izbjegao decidirano odgovoriti kada će biti raspisani parlamentarni izbori, ali je potvrdio da će se prije raspuštanja, uz izvanrednu, održati i redovita sjednica Sabora.

– Svejedno mi je kojeg će se datuma održati izbori. Neću predlagati datum kao moji prethodnici. To nije moj posao, to je posao predsjednice, jedna od njezinih rijetkih dužnosti i obveza. Neka odluči sama ili u razgovoru s nekim drugim, ja se u to neću uplitati. Mislim da je to građanima ionako svejedno. Oni znaju da će biti izbori, ali hoće li biti jednu ili drugu nedjelju, to je nevažno – izjavio je Milanović, ali negirao je da će Vlada čekati rezultate trećeg kvartala.

– Vidjeli smo rezultate drugog kvartala koji su dobri, ne samo zato što je to najveći rast u sedam i pol godina nego i zato što je baziran na rastu industrijske proizvodnje i izvoza, što je jako važno – rekao je Milanović i pohvalio se kako na dan 31. kolovoza Hrvatska ima najniži deficit u proračunu od 2009., a iznosi 7 milijardi kuna.

– Koliko ja znam, rezultati za treći kvartal bit će 28. studenoga. Što se mene tiče, mi možemo na izbore prije, ne moramo to čekati, iako će rezultati trećeg kvartala biti još bolji od drugoga. Hrvatska raste! – poručio je premijer i demantirao nagađanja da bi do raspuštanja Sabora moglo doći već na izvanrednoj sjednici.

– Sabor je sazvan ranije da bi radio na našim prijedlozima, tu su franak i energetsko siromaštvo. Pripremali smo ih godinu dana. Zakon o energetskom siromaštvu donesen je u suradnji s davateljima usluga, isto vrijedi i za švicarski franak – rekao je Milanović. Na pitanje kako gleda na primjedbe bankara da je riječ o zakonu koji pogoduje imućnijima, Milanović je odvratio pitanjem "što su čekali sve ove godine".

– Sad su našli pametovati! To nije istina, to će pomoći srednjem sloju! – tvrdi Milanović koji nije htio razriješiti prijepore s kojim datumom će se konvertirati krediti u francima u eure i kada će zakon biti primijenjen.

– Brzo, brzo, brzo… Za sada toliko. Nema nikakvog poljskog modela, ovo je hrvatski problem i imamo svoja rješenja vodeći brigu o tome da banke ne pate, da se ne ruši njihova kredibilnost. Lako je biti galamdžija i biti protiv banaka. Sve što trebate znati, znate, a to je da se ide u konverziju da se izjednače oni koji imaju kredite u francima s građanima koji su se zadužili u eurima, kao ja na primjer – rekao je Milanović.

Govorio je i o zabrani uvoza mlijeka iz BIH, rekavši da je to privremena mjera kako bi se provjerila kvaliteta te robe.

– BiH nam je dužan dati tradicijske kvote, kao što smo ih mi dali prije 10 godina Sloveniji. Trebali bi nam dati ono što su hrvatske tvrtke izvozile u BIH prije ulaska u EU. BiH to već godinu i pol dana stručno zavlači i vrijeme je da se to kaže! Nećemo raditi na štetu izvoznika iz BiH, ali želimo da se poštuje potpuna procedura – poručio je Milanović koji je s ministrima Borisom Lalovcem, Brankom Grčićem i Darkom Lorencinom održao sastanak sa splitskim gradonačelnikom Baldasarom. Rekao je da Split raste i razvija se te se nalazi među boljim gradovima u Hrvatskoj.

Premijer je kasnije gostovao na Radio Dalmaciji, gdje je komentirao komentirao izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da na izbore treba izaći što prije i da će HDZ sigurno pobijediti.

– On navodno želi biti hrvatski premijer. Mislim da je vrijeme da iziđe iz te mišje rupe u koju se sakrio. Znate onu pjesmu od Rundeka, "izađi i bori se, u ovom gradu..." ima mjesta ili nema mjesta… Neka izađe i neka se konačno suoči, ne mora doći na debatu. Na kraju krajeva, ne mora ništa jer to je njegova stvar al' me čudi da netko tko želi biti hrvatski premijer, dakle predsjednik vlade i snositi daleko najveću odgovornost za društveni i ekonomski razvoj, socijalno stanje, političko stanje, da se toliko skriva od konkurencije i javnosti – rekao je Milanović.

>> Tomislav Karamarko: HDZ pobjeđuje kad god bili izbori

Komentara 225

BU
bubacro
14:48 02.09.2015.

uskoro neću morat čitat tvoje nebuloze po medijima , odlaziš u zaborav

DR
drugPlenky
14:38 02.09.2015.

Ovaj je otiša na kvasinu

CR
CROLINDA
14:37 02.09.2015.

vid ga - komodaj se još malo varane sa Krka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije