Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak koalicije

Milanović o Perkoviću: Tog čovjeka nitko od nas ne poznaje!

Zoran Milanović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
24.01.2014.
u 20:05

Zoran Milanović novinarima je rekao da će SDP morati biti ''malo izdašniji'', odnosno da će na izglednim mjestima koja vode u Europski parlament sigurno biti jedan član HNS-a, a gotovo sigurno i šef IDS-a Ivan Jakovčić.

Nakon malo manje od dva sata završio je sastanak šefova stranaka vladajuće koalicije Zorana Milanovića, Vesne Pusić, Ivana Jakovčića i Silvana Hrelje na kojem su dogovorili zajednički izlazak na europske izbore.

– Razgovarali smo, naravno, i o predstojećim europskim izborima (svibanj 2014.) i dogovorili da ovoga puta na EU izbore idemo zajedno, a o detaljima (mjestima na listi, nap.a) dogovorit ćemo se poslije, iako će SDP ovog puta morati biti malo izdašniji prema partnerima. Ivan Jakovčić za dva tjedna više neće biti predsjednik stranke, to ne kažem ja, nego to kaže on sam, ali će zato biti kandidat na našoj listi za europske izbore – rekao je Zoran Milanović, šef SDP-a i time zapravo potvrdio ono što je Večernji pisao u današnjem broju da će SDP imati prvo i drugo mjesto na listi, treće će biti rezervirano za HNS (najvjerojatnije Jozo Radoš), a četvrto za IDS, odnosno Ivana Jakovčića. Peto, najvjerojatnije posljednje mjesto koje će kukurikavce voditi u Europski parlament bit će opet rezervirano za SDP, a HSU se zastupniku može nadati jedino ako Kukuriku koalicija ostvari nevjerojatno dobar rezultat na izborima.

"Želimo više"

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović rekao je da su razgovarali i o dvije protekle godine mandata, ali i o projektima koje moraju realizirati u preostale dvije godine ove Vlade.

– Dosadašnjim rezultatima jesmo i nismo zadovoljni, želimo više. U dvije godine koje su pred nama usredotočit ćemo se na daljnje promjene i na projekte koji su uglavnom poznati i na kojima će nas na kraju javnost i ocjenjivati, na razvoju željeznice, gradnji Pelješkog mosta i svega što je naš posao – rekao je Milanović.

Milanović je odgovorio i na pitanje o skorom rebalansu državnog proračuna i o rezovima koje će Vlada morati poduzeti. – To nije ništa simpatično, mi ćemo morati prilagoditi proračun i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Znači, morat ćemo malo povećati prihode, vidjet ćemo još kako da to učinimo, a da ljudima ne zagorčamo život. Ne možemo samo živjeti na dug, morat ćemo smanjiti neke rashode, a od partnera, ponajprije od prvog partnera u Vladi HNS-a očekujem da nas gurne i više nego što smo mi u SDP-u spremni ići – rekao je šef SDP-a.

Milanović o Josipu Perkoviću

Premijer je komentirao i snižavanje kreditnog rejtinga od agencije Standard&Poor's koja je takvu ocjenu Hrvatskoj dala jer očito sumnjaju u Vladin reformski kapacitet.

– Čujte, rejting agencije rade svoj posao, skidaju rejting i Amerikancima i Francuzima pa rejting i vraćaju. Ova Vlada donosi promjene, a otpori promjenama su žestoki. Želimo se mijenjati, želimo biti uspješni poput Njemačke ili Austrije, a istodobno kao društvo nismo spremni igrati po pravilima po kojima igraju u tim zemljama. Zakon o radu ne predlažemo da nekog zavijemo u crno nego zato što nam takav zakon treba i zato što se moramo mijenjati – rekao je Milanović.

Šefa Vlade novinari su zamolili i za rezime slučaja Josipa Perkovića koji je danas napustio Hrvatsku. – Manje-više rekao sam sve o tome. Kao predsjednik Vlade ja sam taj zakon i potpisao i o tom zakonu znam sve. Mi smo svoje napravili, sudovi su rekli svoje, doduše na različite načine, pa neka svatko za sebe izvuče zaključak. Radi se o čovjeku kojeg nitko od nas ne poznaje (Pusić, Hrelja i Jakovčić), ali ovdje se radi o poštovanju zakona. Ja vrlo dobro znam što piše u zakonu, ali sudovi imaju svoje ingerencije. Jedan je odlučio na jedan način, a drugi sud na drugi način – zaključio je Milanović.

"Sve je bijelo i nevino"

Šefovi stranaka Kukuriku koalicije napokon su se danas sastali u Banskim dvorima, nakon što je taj sastanak mjesecima bio najavljivan, a nikako da se dogodi.

Prije samog sastanka predsjednik HSU-a Silvano Hrelja novinarima je rekao da je premijer očito u dosluhu s meteorolozima jer je za sastanak izabrao dan "kad je sve bijelo i nevino" pa bi takav, kaže, trebao biti i sastanak. Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je da očekuje jako ozbiljan razgovor jer "imaju jako puno toga za diskusiju". Naglasio je da očekuje prijateljski razgovor koji će završiti odličnim rezultatima.

>>Oporba napustila sabornicu, Holy srušila većinu

>>Počele ucjene zbog EU izbora

Komentara 109

AA
Aartur
18:22 24.01.2014.

Nakon dvije godine njihove vladavine, država je u totalnom kolapsu. Zaista vjerujem da je tim šarlatanima teško organizirati i jedan zajednički sastanak. Sami procijenite koliko će onda imatu uspjeha u riješavanju deficita, nezaposlenosti i ostalih pravih problema.

Avatar Pekhtor
Pekhtor
19:31 24.01.2014.

Jakovčić na izglednom mjestu " Hodajuca reklama za janjetinu

DU
Deleted user
19:17 24.01.2014.

Opet Jakovčić, e moj Zoki, još samo da ti se vrati i Čačić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije