Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Kosor

Glavašević se treba ispričati, a premijer s njima razgovarati

Jadranka Kosor
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
30.10.2014.
u 09:13

Branitelji bi trebali precizno definirati pet-šest točaka nezadovoljstva

Jadranka Kosor je političarka koja najbolje poznaje braniteljsku populaciju. Bavila se njima još kao novinarka, potom godinama kao ministrica i na kraju kao premijerka. Kao ministrica je doživjela prijetnje smrću, imala je na vratima branitelja opasanog bombom, a kao premijerka se suočila s braniteljskim buntom zbog presuda generalima Gotovini i Markaču, te uhićenja Tihomira Purde. Pitali smo je kako ocjenjuje aktualni braniteljski prosvjed.

Porušeni mostovi

– Čini mi se da su porušeni svi mostovi dijaloga između Vlade i prosvjednika. Nužno bi bilo naći treću snagu koja bi pokušala biti spona između ove dvije strane, te otvoriti dijalog kako bi se našao izlaz. U protivnom će nastati pat pozicija koja na duže vrijeme može biti opasna, dovesti do novih tragedija i nezadovoljstava. Bilo bi važno, kada branitelji dođu u Sabor, da se tamo pojavi i premijer. Branitelji bi trebali precizno definirati pet, šest točaka nezadovoljstva i na to bi se onda moralo odgovoriti stvarnom akcijom. Zbog sigurnosti ljudi koji prosvjeduju i njihovih života, neovisno o tome jesu li im zahtjevi realni, predsjednik Vlade treba pozvati predsjednike svih oporbenih stranaka na razgovor. Trebali bi pokušati zajedno graditi most dijaloga. Tko bi sada pokušao ušićariti kakav mizerni politički bod iz ove situacije, radio bi loše za ljude koji prosvjeduju.

Premijer Zoran Milanović prvi puta se obratio naciji putem televizijskog prijenosa. Je li dobro učinio?

To je dobro, ali nije dovoljno. Mora sjesti među te ljude i mirno i racionalno s njima razlučiti ima li razloga za nezadovoljstvo. Ako su povod prava, onda mora još jednom s njima proći to hoće li biti njihova smanjivanja ili neće. Ja bih na njegovom mjestu reagirala prvi dan i to tako da bi od Bojana Glavaševića, ako je on bio okidač, tražila da se ispriča braniteljima i kaže da nije mislio izjednačiti žrtvu i agresora. Tražila bih da se ispriča bez obzira je li njegova izjava izvučena iz konteksta ili nije. Ministar Fred Matić je, čuli smo, zabranio Glavaševiću očitovanje. Mislim da je to pogrešno. Obojica zaslužuju poštovanje, ali ministar mora znati da ne može ugasiti požar hodajući okolo s kanticom benzina. Ponekad daje izjave kojima dodatno zaoštrava situaciju.

Treba li premijer udovoljiti zahtjevu branitelja koji prosvjeduju i smijeniti ministra Matića?

Premijer je prvi dan morao razjasniti stvari, a sad je za to kasno. Ministri se biraju u Saboru, a ako u oporbi postoje političari koji također smatraju da treba smijeniti ministra Matića, petina zastupnika može pokrenuti proces smjene ministra. Na kraju će se glasati, pa ćemo vidjeti. Odgovornost je na Vladi, premijeru Milanoviću, na predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i svima koji se bave politikom, da nađu rješenje. Na ovoj teškoj situaciji se ne smije ni pokušati profitirati. S druge strane, premijer griješi ako misli da će se ovo smiriti samo po sebi.

Slušala sam uvrede

Kako ste vi riješili nezadovojstvo presudama Markaču i Gotovini, a kako uspjeli za 10 posto smanjiti braniteljske mirovine?

Pozvala sam predstavnike svih braniteljskih udruga na državnoj razini i razgovarali smo cijeli dan. Slušala sam uvrede na svoj i na račun Vlade, ali smo na kraju došli do zajedničkog zaključka. O smanjivanju mirovina branitelji nisu saznali iz novina, nego sam opet pozvala predstavnike udruga na državnoj razini, izložila im situaciju, i oni su prihvatili argumente.

Što mislite o zahtjevu branitelja da se za njih donese ustavni zakon?

To sam i sama predlagala kako bi branitelji bili zaštićeni od bilo čije političke manipulacije pred svake izbore. Ustavni zakon znači da bi se donosio dvotrećinskom većinom. Ta većina bila bi potrebna za povećanje ili smanjenje njihovih prava.

Vjerujete li u teze da je prosvjed uvod u proteste protiv Vlade za obljetnicu pada Vukovara?

Znam samo da ne želim ponovo doživjeti Vukovar 2013. Teško bi to iznova preživjela jer ono što se lani dogodilo je uvrijedilo vukovarske žrtve i branitelje. Ako ikad trebamo biti u tišini i u miru, onda je to 18. studenog i 5. kolovoza.

>> Branitelje najviše boli odnos medicinskog osoblja, traže veteransku bolnicu 

>> 'Ne pristajem na ultimativne zahtjeve za smjenama. Branitelji, vratite se obiteljima'

Komentara 51

ZO
zoom
09:45 30.10.2014.

koga uopće zanima što ona ima za poručiti!??!? prestanite nas daviti s njome, politički je totalno nebitna!

CA
cavecanem
09:42 30.10.2014.

glavašević se trebao ispričati davno i u tom bi se slučaju možda radilo o iskrenoj isprici, sada isprika više doista nema smisla

DO
doktorica
09:51 30.10.2014.

Branitelji bi trebali precizno definirati pet, šest točaka nezadovoljstva...a koliko bi tek građani trebali?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije