Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi model

Preliminarna analiza pokazala: treba uvesti vinjete kao sustav naplate cestarine

vinjete
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
09.02.2016.
u 19:42

Dio konačne odluke o vinjetama trebat će ipak pričekati izradu detaljne studije

Preliminarna analiza o vinjetama, koju je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković naručio prošli tjedan, govori u prilog uvođenju tog sustava naplate cestarina na hrvatskim autocestama, doznaje Večernji list.

Ipak, do konačne odluke hoće li se vinjete u Hrvatskoj uvesti ili ne trebat će pričekati još neko vrijeme, dok se ne izradi detaljna studija o tom sustavu naplate cestarine. Pritom će se prvenstveno voditi računa o tome kako bi vinjete utjecale na prihod eod cestarine, koji ne bi smjeli biti manji nego što su sad. Bude li se Vlada RH na kraju odlučila za uvođenje vinjeta, to ipak ne bi značilo da će se naplatne kućice maknuti s autocesta jer bi i u Hrvatskoj vjerojatno bio uveden slovenski i austrijski model prema kojem se vinjetama naplaćuje cestarina samo za osobna vozila, dok za kamione vrijedi naplata po prijeđenom kilometru, kao što je to sad slučaj sa svim vozilima u Hrvatskoj.

Vinjete bi se na autoceste kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb mogle uvesti odmah kad se donese odluka o tome, dok je vrlo neizvjesno hoće li na promjenu sustava naplate cestarine pristati koncesionari na Istarskom ipsilonu i autocesti Zagreb – Macelj, francuski Bouygues i austrijski Strabag. 

>>Oleg Butković naručio analizu o 'naljepnicama'. Godišnja vinjeta 150 eura?

>>Oleg Butković otkrio koji će mu biti prvi potezi u 'ministarstvu neba i zemlje'

Komentara 26

LA
like_a_boss
19:56 09.02.2016.

Ništa od vinjeta jer će onaj "sindikalist" Mijat Stanić dignuti sve uhljebe na noge, jer kako će se onda krast na naplatnim kućicama..

MU
Mukowsky
19:56 09.02.2016.

Dajte ljudi progledajte. Imate dva poduzeća za upravljanje autocestama. Spajanjem se sigurno može uštediti.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:07 09.02.2016.

hocemo vinjete!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije