Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za reformu

Prekršitelje se stimulira da plate kaznu bez suđenja

policija,lizalica
Marijan Sušenj/PIXSELL
13.04.2013.
u 22:00

Učinci zakona potpuno će se vidjeti za dvije godine, koliko treba da se svi naviknu

Policija, inspekcije, suci, ali i građani do 1. lipnja mogu se pripremiti za izmjene Prekršajnog zakona koje i eksperti smatraju revolucionarnima. Najvažnije su da možemo zaboraviti na zastare (lani ih je bilo 4,17 posto na Visokom prekršajnom sudu i 2,39 posto na ostalim sudovima) i neplaćanje kazni.

Prekršaji u 700 zakona

Prekršaji se opisuju u tisućama odredbi u oko 600 do 700 zakona. Prometni prekršaji čine oko 50 posto prekršajnog sudovanja, pa oko 25 posto javni red i mir, a ostalo otpada na gospodarske prekršaje. Ali, suci ne pišu zakone, iako se za prenormiranost često njima prigovara. I predsjednik Visokog prekršajnog suda RH Zoran Potočki ističe kako, bez obzira na to što suci mislili, oni moraju riješiti sve što im stigne kao optužni prijedlog. Ovlašteni tužitelji i suci sada su dobili značajna oruđa koja će im omogućiti da prekršajno sudovanje svedu uistinu na ozbiljno kršenje propisa i kad se to zaista isplati, kako državi, tako i osumnjičenicima.

Obijesnom suđenju od 1. lipnja staje se na kraj. Sustav, ali i zatrpanost sudova, a osobito VPS-a, stimulirali su prekršitelje da inzistiraju na suđenjima. – Sužava se mogućnost opstrukcije prekršajnih postupaka. Prekršajni sudovi su bili glasoviti po strašnom broju zastara. Međutim, spisi su bili puni dostavnica o neuspjelom uručivanju poziva, zakazanim ročištima na kojima se stranke nisu pojavile, te je ogroman napor i trošak društva uložen da se počinitelj privede i kazni, a često bez uspjeha – kaže predsjednik Potočki. Ministarstvo pravosuđa je prijedlog izmjena zakona argumentiralo podatkom o samo 12 posto naplaćenih kazni od strane Porezne uprave od 2007. do 2011. Nenaplaćene su stotine milijuna kuna. Sada će prekršitelji biti stimulirani na plaćanje.

Uvodi se niz mogućnosti za kreativnu primjenu propisa tako da će policija, inspekcije i suci u praksi dati značenje novim institutima, poput beznačajnog prekršaja, oportuniteta progona, sporazumu o priznanju krivnje i sankciji... Stoga nam ni predsjednik VPS-a Zoran Potočki nije mogao odgovoriti na neka pitanja jer se sada ne može znati koliko će se ovlašteni tužitelji koristiti navedenim novim institutima.Neke od promjena tiču se i onih koji ovih ili idućih dana naprave prekršaj. Što će biti s postupcima u tijeku, precizirano je u prijelaznim i završnim odredbama.

Oko 1750 spisa po sucu

Povećanjem nekih novčanih cenzusa te uvođenjem četiri drugostupanjska suda, u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, rasterećuje se VPS, možda najzatrpaniji sud s oko 1750 neriješenih predmeta po sucu. Impresivno je vidjeti više od 70 tisuća aktivnih spisa u podrumu Arhive VPS-a. Potočki najavljuje i da će se uspostaviti bolja komunikacija elektroničkim putem između tužitelja, prije svega policije, i sudova.

– To je načelno riješeno, ali još nije provedeno, dok je VPS već umrežen s prekršajnim sudovima glede podataka o počinitelju – napominje Potočki. Tada će suci imati naše prekršajne “portrete”. Potpune i prave učinke reforme vidjet će se za dvije godine, smatra Potočki obrazlažući da je toliko potrebno da se svi naviknu, osobito policija na koju otpada najveći dio posla vezan uz prekršaje.

>> Tko ne plati kaznu neće moći dobiti vozačku ni prometnu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije