Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolakušić za večernji

Predstečajne su nagodbe najveća sramota našeg zakonodavstva

naslovnica subota
Autor
Ivanka Toma
19.12.2014.
u 20:59

Intervju s Mislavom Kolakušićem, sucem zagrebačkog Trgovačkog suda

Sudstvo bi trebalo potpuno izdvojiti iz državnog proračuna i ostaviti mu da se financira samo iz pristojbi. Suci uprihode toliko da se mogu samofinancirati i ne treba im “ispomoć” iz državnog proračuna. Potrebna im je, međutim, samostalnost u upravljanju sredstvima budući da su financije mehanizam uz pomoć kojeg izvršna vlast radi pritisak na sudbenu. Mišljenje je to suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića, koji smatra da ova Vlada nije donijela nijedan propis koji bi pozitivno utjecao na stanje u pravosuđu.

Je li pravosuđe loše ili je loša percepcija?

Naše pravosuđe jedno je od najučinkovitijih u Europi. Percepcija je loša i namjerno se stvara već desetljećima kako bi pravosuđe bilo izgovor za sve propuste izvršne vlasti.

Tko stvara tu percepciju? Ne temelji li se ona na tome da građani desetljećima čekaju presudu?

Hrvatsko je pravosuđe zadnjih deset godina opterećeno sa 2,8 milijuna sudskih predmeta. Kada bismo to preveli na broj stanovnika i stavili u granice neke druge zemlje, onda bi to, primjerice u Njemačkoj, bilo 560 milijuna predmeta u deset godina. Njemački suci to ne bi riješili, a hrvatski uspiju riješiti većinu toga. Problem je u zakonima koji diktiraju hoće li se predmet riješiti u mjesec dana, u godinu ili za deset godina. Zakoni su naš alat i ako nam se u ruke dade pravi alat, onda ćemo napraviti posao. (...)

Kada se predstečajnim nagodbama rasteretilo sudove, ni to se nije pokazalo dobrim? Predstečajne nagodbe sigurno su najveća sramota hrvatskog zakonodavstva u povijesti.

>>Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote

Komentara 20

ĆA
ćaćaća
21:21 19.12.2014.

predstečajne nagodbe su zločin prema hr narodu...

MA
Marko1337
23:00 19.12.2014.

Da je to samo sramota, lako bi to prebrodili, nego je to pljačka i kriminal partije. A najviše su tu pogodovalo upravo partijskoj mafiji poput čačića i sličnih kriminalaca

BS
@bserver
22:58 19.12.2014.

Sudački poziv ima posebno mjesto u društvu. Oni provode zakone kojima se štiti pojedinca, skupine i društvo u cjelini. Sudački poziv je zrcalo morala, poštenja, etike! Suci šalju društvu poruku! Dobar sudac ne smije imati rupe u znanju, ne smije imati mrlje u kurikulumu, pristranost, mora imati potrebnu dozu zrelosti, humanizma, socijalne osjetljivosti i odgovornosti! Ali i imperativ provođenja zakona! Nadamo se da je većina takva. Međutim ima odluka koje šokiraju! Ima obrazloženja presuda koje su prikladne za procjenu mentalnog zdravlja, za medicinsku struku! Ima odluka koje potiču ismijavanje zakona. Mehanizmi sudbene vlasti nisu osmišljeni da zaštite oštećenike od sudačkih nebuloza. Sustav čuva sam sebe. Dokaz je scor presuda suda u Strasbourgu. Neovisno sudstvo bi trebalo biti teret a ne privilegija! I presude, kako prvostupanjske, tako i drugostupanjske bi trebale biti podložne provjeri u slučaju očitog ignoriranja činjenica. To doduše postoji? Ali na način koji vodi u tunel bez izlaza i svjetla na kraju. Previše se tu vidi ega a premalo stvarne volje da se iznađe optimalno rješenje! I zaštiti pojedinca. Narod sudu baš i ne vjeruje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije