Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Predstavnici redatelja i producenata zadovoljni sastankom s premijerom: 'Umirio nas je, informiran je'

plenković, obuljen, sastanak
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
23.02.2017.
u 20:03

Kroz javnu raspravu će se razmotriti je li potrebno dodatno urediti sustav odlučivanja te pitanje sukoba interesa, kao i oportunost transformacije HAVC-a iz javne ustanove u fond ili agenciju.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predstavnicima UO Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata: Zrinkom Ogrestom, Vinkom Brešanom, Danilom Šerbedžijom, Brankom Schmidtom i Tamarom Babun. Sastanku je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da Vlada planira nastaviti razvijati sustav podrške audiovizualnom sektoru. Posebno je naglasio da Vlada nema nikakvu namjeru miješati se u donošenje odluka o financiranju filmova i bilo kojim oblikom utjecaja politike.

Ministarstvo kulture će, u suradnji sa svim tijelima HAVC-a, raditi na otklanjanju uočenih nepravilnosti, od kojih je jedan dio već riješen. Također, u najkraćem roku pristupit će se izboru ravnatelja HAVC-a u punom mandatu. Istovremeno, pokrenut će se izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima kako bi se potvrdila neovisnost HAVC-a, kao i preciziranje dijela predmetnog Zakona (članak 9.).

Osigurat će se održiv sustav sufinanciranja povrata ulaganja za strane produkcije.

Kroz javnu raspravu će se razmotriti je li potrebno dodatno urediti sustav odlučivanja te pitanje sukoba interesa, kao i oportunost transformacije HAVC-a iz javne ustanove u fond ili agenciju, s obzirom da je HAVC jedina javna ustanova koja ne troši sredstva za vlastitu proizvodnju, već sredstva distribuira drugima.

- Ministarstvo kulture će i dalje raditi na otklanjanju svih mogućih nepravilnosti koje su uočene u HAVC-u, a da to ni na koji način nas neće spriječiti u opredjeljenju da taj sustav potpore i dalje razvijamo - kazala je Obuljen Koržinek.

Rekla je i kako će pristupiti izmjenama i dopunama zakona o audiovizualnoj djelatnosti da bi određene neusklađenosti ili nerazumijevanja bili precizno definirani.

Ministrica je kazala i kako Vlada smatra reformu audiovizualnog sektora uspješnom

Redatelj Branko Schmidt kazao je kako odlaze zadovoljni jer ih je premijer 'umirio' te je izrazio zadovoljstvo informiranošću Andreja Plenkovića. Kazao je i kako vjeruje da će sustav funkcionirati kao i do sada uz korekcije koje je najavila Obuljen Koržinek.

>> Hrvoje Hribar: Domoljubni filmovi ne postoje, filmovi nisu spomenici, a Vrdoljaku želim puno sreće, osobito zdravlja

>> HFAD: Neka 'Puk'o nam je film' obrazloži stvarne razloge odbijanja našeg prijedloga

Komentara 18

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
20:22 23.02.2017.

Od kuda vam to da je filmski sustav uspješan, kad nitko ne gleda domaće filmove? Sustav koji troši, a ništa ne privrjeđuje, je parazitski sustav. Pazi ove likove, Brešan, Schimdt, Šerbedžija, Ogresta, likovi koji nigdje na svijetu ne bi dobili dvije kune da nešto režiraju, ovdje su stupovi sustava. Jedina šansa je komercijalizacija; autori filma koji ne vrati dio (recimo 30%) uloženih sredstava trebaju odmah i zauvijek dobiti nogu u stražnjicu.

DU
Deleted user
20:21 23.02.2017.

Znači Plenković im je ostavio lisnicu poreznog obveznika na dar, da se oni i dalje igraju glumaca, režisera i scenarista. I kroz te općenito loše filmove da opanjkavaju Hrvatsku. Vjerodostojno...nema što! Kulturni kamatari hrvatskog poreznog obveznika i čovjeka....

MI
Mimizo
20:37 23.02.2017.

meni je čudno kako sdp nije tražio smjenu obiljenke nakon nalaza državne revizije očito je ona njihov izbor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije