Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istočna Hrvatska

Predstavljeni rezultati studije o regionalnom centru za gospodarenje otpadom

otpad
Marko Prpić/Pixsell
19.12.2014.
u 07:00

- Nastale su fundamentalne promjene i umjesto 21 imat ćemo 13 odlagališta usklađenih s propisima EU - rekao je Vladimir Smolčić.

Zastupnicima Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, tim Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavio je rezultate studije predizvodljivosti za uspostavu sustava gospodarenja otpadom za sedam županija središnje i istočne Hrvatske s naglaskom na Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju.

Drugim riječima, predstavljena je nova koncepcija gospodarenja otpadom prema kojoj neće svaka županija imati svoj Centar za gospodarenje otpadom kao što je to bilo predviđeno zakonom od prije pet godina, već će biti regionalni pristup i osnivanje 13 regionalnih centara.

Fundamentalne promjene

- Nastale su fundamentalne promjene i umjesto 21 imat ćemo 13 odlagališta usklađenih s propisima EU. U našoj županiji smo planirali odlagalište Stari Jankovci-Vrapčana, ali prema novom konceptu to otpada iako smo izradili 70 posto dokumentacije i prije dvije godine predali Ministarstvo koje je projekt stavilo u stanje mirovanja. Tako je bilo sve donedavno kada je izrađena ova studija o regionalnom gospodarenju otpadom sedam istočno hrvatskih županija na deponiji Orlovnjak kod Antunovca. U naredne dvije i pol godine dužni smo izgraditi centre za gospodarenje otpadom jer to nalaže EU - rekao je Vladimir Smolčić, direktor vukovarsko-srijemske tvrtke za gospodarenje otpadom Eko-sustav.

Iz Fonda kažu da je EU uložila 450 milijuna eura za poslove usklađivanja s direktivom EU, saniranje postojećih odlagališta, razvrstavanje otpada i izgradnju centara te da će fond 100-posto financirati izradu projekata koji idu prema EU i pomoći će izgradnju centara. Prema direktivi EU, do 2017. Hrvatska mora prepoloviti, u odnosu na današnje, količine otpada koji se deponira, a porazno je da se u nas reciklira samo 0,6 posto otpada, a u budućnosti bi trebalo biti i 90 posto. Ministarstvo je prihvatilo regionalni koncept odlagališta jer EU ne želi financirati neracionalne projekte, poput dva odlagališta udaljena jedna od drugog samo 50 kilometara.

>>Đuro Horvat: Poslovima u Bjelorusiji pokrenut ću Hrvatsku

>>"Vodite se stopama svog vođe Bandića"

Komentara 1

Avatar emilsalis
emilsalis
09:09 19.12.2014.

Povratak u RH iz inostranstva.... Malobrojni srećnici koji su videli život izvan naše majke Hrvatske znaju da je ovo veoma deprimirajuće iskustvo. Kad se vratiš iz zemlje koja je 400 godina ispred nas koja reciklira i Sline svojih građana, aa, a pred svojim vratima vidiš deponiju .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije