Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu siromaštva

Predstavljene nove mjere za pomoć siromašnima

milanka
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
02.03.2015.
u 15:27

Cilja se tu na potrebe djece, kao što su prehrana u školi i nabava opreme i potrepština, zatim na opskrbu socijalnih trgovina, prijevoz prometno izoliranih građana te na beskućnike

Uz 3,4 milijarde kuna, koliko država i ove godine izdvaja za korisnike socijalne skrbi, Ministarstvo socijalne politike i mladih danas je najavilo dodatne mjere za ljude koji nisu socijalni slučajevi, ali su na rubu, odnosno u relativnom siromaštvu. Iz lutrijskih sredstava osigurali su 24 milijuna kuna i rasporedit će ih putem natječaja, koji će biti objavljen na stranici Ministarstva www.mspm.hr u prvoj polovici ožujka, nevladinim udrugama za programe protiv siromaštva i prevenciju socijalne isključenosti.

– Recimo, majka prima plaću 2400 kuna i ima troje djece. To je primjer rubnog slučaja kojem se želi pomoći ovim programom, jer oni ne mogu ući u sustav socijalne skrbi – rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Cilja se tu na potrebe djece, kao što su prehrana u školi i nabava opreme i potrepština, zatim na opskrbu socijalnih trgovina, prijevoz prometno izoliranih građana te na beskućnike. Dodatnih je 3,2 milijuna kuna namijenjeno za projekte usmjerene razvoju volonterstva s posebnim naglaskom na volontersku pomoć u učenju djeci iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji. Taj će natječaj biti objavljen krajem tjedna. Sve će ići preko udruga, očekuje se da će se najviše novca usmjeriti na najugroženije dijelove zemlje – Slavoniju i Banovinu. Novac će odobriti udrugama koje će onda na svom lokalnom terenu procjenjivati kome je pomoć potrebna jer one, za razliku od zakonski strogo definiranih kriterija za socijalne naknade, imaju mogućnost procjene. Opačić pritom naglašava da su uspjeli preokrenuti omjer po kojem je 60% udruga koje je država financirala bilo u Zagrebu. Upitana ide li oprost duga sporo, Milanka Opačić je kazala kako je 900 građana već dobilo oprost duga, da ih je 1750 u procjeni otpisa, a 20 tisuća od Fine je dobilo potvrdu da za oprost imaju uvjete.

>> Ženama ključna mjesta, sve smo manje muška republika

Komentara 37

DU
Deleted user
16:09 02.03.2015.

Ja bi donirao jedan gemišt za Milanku ali neka ne pije u toaletu

Avatar etnaanbama
etnaanbama
15:43 02.03.2015.

Donose mjere, samo ih ne osjete oni koji bi trebali, uvjek osjete oni koji imaju dobiju još više. Kad povećaju osobni dohodak zašto nije svakom npr. 500 kn. ne to nikada ne naprave jer kad ide na postotke npr. 10% siromašni na 2000 kn. dobiju 200kn a oni koji kroje pravdu na svojih 20 000 dobiju 2000. pa ti vidi pravde i poštenja kao da je njihov kruh deset puta skuplji. SRAMOTA samo farbaju narod u crveno da se ne vidi kako nam kožu gule.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
16:55 02.03.2015.

Jedno pitanje. Kako to da se sad (pred izbore) našlo novaca za te mjere a dosada ništa ? Milanka daje milijune za siromašne, onaj tamo snižava cijenu plina, našlo se još novaca za financiranje stažiranja, oprost dugova itd. U ovihh pola godine su napravili više nego u zadnje 3 godine. Što znači - Izbori na vratima!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije