Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolji opg-ovi

Predstavljena knjiga Marine Borovac '21 zlata vrijedan'

Marina Borovac,21 zlata vrijedan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/12
04.03.2015.
u 14:02

Knjigu čini 21 reportaža o najboljim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja su lani kroz zajednički projekt Ministarstva poljoprivrede i Večernjeg lista '"Zlata vrijedan" ušla u finale za svojevrsnog hrvatskog poljoprivrednog Oscara

Projekt Zlata vrijedan najbolja je potvrda kako je u Hrvatskoj moguće biti dobar poljoprivrednik i da se od poljoprivrede može jako dobro živjeti, ali treba i mnogo raditi. Usvajanje novih znanja, novih tehnologija te poljoprivreda kao poduzetništvo smjer je kojim treba i dalje ići, poručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na današnjoj promociji knjige Večernjakove novinarke Marine Borovac ''21 zlata vrijedan“.

Knjigu čini 21 reportaža o najboljim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja su lani kroz zajednički projekt Ministarstva poljoprivrede i Večernjeg lista ''Zlata vrijedan“ ušla u finale za svojevrsnog hrvatskog poljoprivrednog Oscara. Jedino što dodjela ''pravog“ završava tako da zlatni kipići odu doma, a hrvatski je izbor rezultirao i odličnom publikacijom, našalio se Jakovina, koji se u ovoj godini nada još oštrijoj konkurenciji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i još većoj uspješnosti projekta koji je započet u lanjskoj Međunarodnoj godini obiteljskih gospodarstva. Prema riječima izdavačkog direktora Večernjeg lista Dražena Klarića, autorica knjige Marina Borovac kroz 21 priču pokazala je da se na selu može živjeti, da hrvatsko selo nije izgubljena bitka i da ima budućnost. K tome je najbolji primjer multimedije na djelu, kakvu bi svaki izdavač poželio.

– Nisu odustajali ni kada su propadali poslovi koje su pokretali, kada ih je "gušila" administracija, uništavala nelojalna konkurencija... Marljivim radom, požrtvovnošću, odricanjem i ljubavlju prema svom selu pokazali su da se od poljoprivrede može živjeti – citirao je Klarić ulomak iz knjige M. Borovac, ističući kako smo u početku uživali u pričama odlične Večernjakove reporterke, njezinu doživljaju i pisanoj riječi, koju je teže prenijeti na papir nego zvukom i kamerom. Sve to kulminiralo je velikim događajem na Hrvatskoj televiziji s izborom pobjednika, a potom i logičnom objavom u knjizi, što je najbolji primjer kako 21 pozitivna priča može živjeti dulje od jednog dana, koliko žive novine, kazao je Klarić.

Projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede, uz podršku HRT-a, svih hrvatskih županija te Grada Zagreba, ide dalje i u ovoj godini pa bi se među finalistima, nadaju se svi, mogao naći i 21 potpuno novi OPG, što bi jednog dana moglo rezultirati i izborom 50 zlatnih ili platinastih. U ovoj godini o njima će pak u žiriju odlučivati i lanjski pobjednik Mario Sever iz dobro poznatog OPG-a s ekoproizvodima Sever koji kaže kako je još malo u šoku zbog lanjske pobjede.

– Ipak, to je potvrda da radimo dobro i priznati smo od stručnih tijela – istaknuo je Sever u nadi kako će uz podršku svojih kupaca raditi i bolje – i to ne samo u Hrvatskoj nego i na inozemnim tržištima na kojima posluju posljednjih šest godina. Marina Borovac zahvalila je svima koji su sudjelovali u projektu, posebice članovima poljoprivrednih gospodarstava koji su unatoč brojnim obvezama našli vremena razgovarati s njom.

Prijave za ovogodišnji natječaj "Zlata vrijedan", u kojem će se istaknuti najbolji obiteljski proizvođači iz cijele Hrvatske, ispričati pozitivne priče najuspješnijih te pokazati koliko je poljoprivreda važna za Hrvatsku, prikupljaju županije i Grad Zagreb do kraja travnja. Uvedeni su i dodatni kriteriji za odabir, kao i nova kategorija za dodjelu nagrade – najbolji mladi poljoprivrednik. Izbor najboljeg OPG-a održavat će se tijekom svibnja, lipnja i srpnja. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se 11. rujna 2015.

Komentara 3

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
14:27 04.03.2015.

Kad je vec Plan 21 bio prevara i obmana, neka barem postoji 21 OPG koji nešto vrijedi pa da broj 21 pocnemo dozivljavati i u pozitivnom svjetlu jer mu je kukuriku koalicija nanijela veliku štetu ni krivom ni dužnom.

ML
Mlad75
14:28 04.03.2015.

haha 21 zlata vrijedan....kao trebalo bi aludirat na njihov Plan21....ufff taj je stvarno vrijedan , nisu ga iz sefa niti izvadili :-)

DU
Deleted user
14:43 04.03.2015.

dobili su ajnc od Jakovine, ali neka paze karta je k...., a prave gazde su banke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije