Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Vukovaru

Predstavljen Akcijski plan razvoja kulturnoga turizma: Vrsta turizma koja bilježi stalni rast

Vukovar: Ministri Darko Lorencin i Berislav Šipuš predstavili akcijski plan za kulturni turizam
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/10
29.06.2015.
u 17:34

Prezentaciji je bio prisutan i ministar turizma Darko Lorencin koji je istakao kako od deset ključnih proizvoda Strategije razvoja turizma do 2020. godine kulturni turizam nalazi se na drugom mjestu.

Nakon što je predstavljen Akcijski plan razvoja zdravstvenoga turizma u Hrvatskoj danas je, dan prije otvaranja stalnog postava novoizgrađenog Muzeja vučedolske kulture, u Vukovaru predstavljen i Akcijski plan razvoja kulturnog turizma.

Predstavljajući plan Renata Tomljenović je podsjetila kako je Hrvatska još 2003. godine usvojila strategiju razvoja kulturnog turizma i da se tada naišlo na prilično nerazumijevanje. Istaknula je kako je u Hrvatskoj primjetan veliki broj i raznovrsnost projekata koji su u funkciji razvoja kulturno-turističkih proizvoda na lokalnoj razini te da je udio kulturnih turista u Hrvatskoj negdje na razini europskog prosjeka.

 - Nažalost, Hrvatska u kulturnom turizmu još uvijek sustiže trendove umjesto da ih anticipira, sporo se prilagođavamo promjenama, ne njegujemo kulturu partnerstva javnog te kulturnog i turističkog sektora…Istraživanja su pokazala kako 40 posto međunarodnih putovanja sadrži upravo komponentu kulture koju preferiraju uglavnom osobe više platežne moći i obrazovanja. Primjetan je i pad popularnosti velikih, popularnih atrakcija, dok se u isto vrijeme bilježi porast potražnje za lokalnim i autentičnim što je dobra vijest za Hrvatsku- rekla je Tomljenović.

Prezentaciji je bio prisutan i ministar turizma Darko Lorencin koji je istakao kako od deset ključnih proizvoda Strategije razvoja turizma do 2020. godine kulturni turizam nalazi se na drugom mjestu. Pri tome se predviđa kako će rast te vrste turizma do 2020. godine bilježiti stalni rast.

- Hrvatska ima sve preduvjete da postane jedna od vodećih destinacija kulturnog turizma. Kulturni turizam u svijetu raste po stopi od 20 posto pri čemu neki naši gradovi, poput Dubrovnika i Splita, vrlo dobro prate taj trend. Suzbijanje sezonalnosti jedan je od glavnih ciljeva u razvoju hrvatskog turizma, a upravo je kulturni turizam način da u tome naumu i uspijemo- rekao je Lorencin napominjući kako je ministarstvo turizma učinilo puno u marketinškom smislu kako bi odredišta poput Muzeja vučedolske kulture bilježila značajnu posjetu turista.

Ovom prilikom u Vukovaru bio je i ministar kulture u Vladi RH Berislav Šipuš koji je istakao veliki značaj otvaranja Muzeja vučedolske kulture. – Projekt poput Muzeja vučedolsku kulture veoma je bitan za razvoj kulturnoga turizma. Ne samo da jedan takav projekt donosi novi sadržaj gradu i županiji nego o nova radna mjesta. Radi se o izuzetnom važnom događaju kojim se gotovo pa u cijelosti zaokružuje  projekt  Vlade RH ''Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol"- rekao je Šipuš dodajući kako bi taj muzej koji se nalazi nedaleko od Vukovara u budućnosti trebao predstavljati najbolji primjer sinergijskog djelovanja kulture i turizma u svrhu društvenog i gospodarskog razvoja toga dijela Hrvatske.

U izjavi novinarima najavio je i dalju podršku svoga ministarstva svim segmentima koji kroz kulturu utječu i na dalji razvoj kulturnoga turizma. Između ostalih spomenuo je InMusic festival u Zagrebu, SuperUho festival u Šibeniku napomenuvši da je ministarstvo spremno podržati još alternativnih pravaca u kulturi, a posebno tzv. kulturnu scenu. Istakao je kako se želi napraviti mapa klubova po Hrvatskoj i na taj način pomoći opremanju takvih prostora od kojih su neka bila nekada, a neka su i danas, popularna okupljališta građana. 

>>I Vinkovci bi svoj dio kolača: Počela izrada strategije razvoja turizma

>>Lorencin najavio razvoj avanturističkog i kulturnog turizma

Komentara 3

AN
ANM
18:23 29.06.2015.

Nakon plana kako na 21 način uništiti Hrvatsku, trebali bi vjerovati ??? Predizborni trikovi! Prestanite bilo šta raditit manja je šteta!

GI
gilesfra007
18:46 29.06.2015.

Lorencin je pokazao da zna raditi. U kratkom vremenu je uspio jako puno.

LA
LaurenceofArabia
11:07 30.06.2015.

Divno, jako lijepo, konacno. A sada nekoliko pitanja : 1) kako vam se u ideju kulturnog turizma uklapa uzdizanje Osorskog festivala ( ciji je direktor u mirovanju g. Sipus) na razinu nacionalnog ako ja ciljna publika 'osobe više platežne moćii i obrazovanja' a u Osoru nema hotela vec samo kamp koji, ruku na srce, i nije za 'osobe više platežne moći i obrazovanja' 2) kako se u tu ideju uklapa smanjenje pomoci i logistike te deprecijacija Splitskog ljeta ( u Splitu ima hotela u koji mozebiti dolaze 'osobe više platežne moći i obrazovanja') te trosenjenovaca na festival Ultra gdje posjetitelji doslovno uriniraju jedni po drugima te spavaju u iznajmljenim sobama? Kada cujem rijec sinergija, inace lijepa rijec, iz ustiju ovih ljudi moje uho to registrira kao 'korupcija'. Vjerujem da ce izniknuti niz festivala i muzeja ciji ce umjetnicki voditelji biti bliski g. Sipusu i imati partijsku iskaznicu. Za kraj bih postavio jos jedno pitanje:kada je g. Sipus toliko odlucan u tome da na ocigledno ne-fer nacine pogoduje sebi i onima koji su mu bliski, ne shvaca li pritom da sljedeci ministar kulture ( a biti ce ga) moze za vec nekoliko mjeseci ponovno sve vratiti na pocetnu situaciju, vratiti Osorske ljetne veceri na poziciju koja im po pravu pripada, vratiti Splitskom ljetu titulu nacionalnog festivala itd.? Nije li vam to jasno? Vase ce ime na ovaj nacin samo ostati umrljano sitnim skandalima, susjedskim pogodovanjima. Zalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije