Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOK PROTIV NOBILA

Predsjednik Komore Leo Andreis radi i za HEP

andreis (1)
Arhiva VL-a
Autor
Ivanka Toma
18.05.2010.
u 20:00

Uz to što je sudjelovao u privatizaciji TLM-a radeći dubinsko snimanje za konzorcij Adrial, Andreis je još i višegodišnji pravni zastupnik HEP-a.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis, uz to što je sudjelovao u privatizaciji TLM-a radeći dubinsko snimanje za konzorcij Adrial, još je i višegodišnji pravni zastupnik HEP-a! Ta činjenica dodatno dovodi u sumnju njegovu objektivnost prema odvjetniku Anti Nobilu, protiv kojega je pokrenuo stegovni postupak, i baca novo svjetlo na aferu koja se plete oko HEP-a i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

>>Josipović: Kad je HOK ovako brzo reagirao na političke slučajeve?

Dodatno je neugodna i informacija da premijerka Jadranka Kosor nije samo usmeno pozvala da se Nobila sankcionira, nego je 14. svibnja Andreisu kao predsjedniku Komore poslala službeni dopis na memorandumu Vlade kojim traži očitovanje o Nobilovim istupima. Andreis je na takav zahtjev odgovorio vrlo susretljivo, što je pak dovelo do ozbiljnih razmimoilaženja u vrhu cehovske organizacije odvjetnika.

 Odgovor isti dan
Zbog Andreisove reakcije kojom, kako to vidi velik broj odvjetnika, dopušta premijerki da se upliće u unutarnje stvari Komore, pokretanje stegovnoga postupka protiv Nobila stavljeno je na dnevni red redovne sjednice upravnog odbora koja je sazvana za četvrtak. Upravo detalj da mu je HEP jedan od velikih klijenata dio odvjetnika vidi kao razlog zbog kojega je Andreis u slučaju prijave protiv Polančecova branitelja Nobila tako susretljiv prema premijerki Kosor.

Naime, u dopisu koji je 14. svibnja poslala Komori premijerka Nobila optužuje da tendenciozno navodi kako ona i njezini ministri smještaju Polančecu, a od Andreisa je zatražila odgovor na pitanje dopušta li Kodeks odvjetničke etike ponašanje i javne istupe kakve prakticira Nobilo ili je to pritisak na pravosuđe. Čim je taj dopis zaprimljen, dio odvjetnika iz vodstva Komore smatrao je da je premijerkin postupak neprimjeren i da joj u tom tonu treba i odgovoriti.

Kao odgovor J. Kosor već je bila napisana jedna rečenica koja bi glasila da “Odvjetnička komora nije ovlaštena za davanje pravnih mišljenja”. No Andreis je to spriječio i sam sastavio dvije stranice odgovora u kojem podrobno objašnjava što je sve poduzeo protiv Nobila.

Andreis odgovara istoga dana kada mu je Kosor i pisala te već uvodno obavještava premijerku da je protiv odvjetnika Nobila pokrenuo stegovni postupak, i to još u srijedu, 13. svibnja, kada je objavljen intervju u kojem iznosi strategiju Polančecove obrane.

Najavio stegovni postupak
U nastavku svoga pisma elaborira kako se Nobilo ogriješio o Kodeks odvjetničke etike i nanio štetu ugledu odvjetnika te objašnjava proceduru stegovnog postupka.

Dio rukovodstva Komore koji drži Andreisovu stranu ističe činjenicu da je stegovni postupak protiv Nobila pokrenut još u srijedu, dakle prije nego su išta o toj temi rekli Vladimir Šeks ili Jadranka Kosor. Kažu da je sve ostalo stvar lošeg dojma koji je javnost stekla zbog redoslijeda kojim su informacije objavljivane. Odvjetnik Dražen Matijević, koji je poslao pismo upravnom odboru Komore tražeći da se slučaj Nobilo stavi na dnevni red, kaže da ne dijeli stav predsjednika Andreisa.

– U cijelom slučaju ne vidim elemente stegovnog djela, već poslušnost i pokornost pred izvršnom vlašću – kaže Matijević i dodaje kako dodvoravanje izvršnoj vlasti odvjetnicima ne ide na čast.

– Odvjetnik ima pravo i dužnost iskoristiti svaku priliku da čini korist svojoj stranci ako to nije u suprotnosti sa zakonom – zaključio je Matijević

Komentara 43

AT
atz
21:59 18.05.2010.

Odvjetnićka mafija! U zatvor lopov!

KU
kumajela
23:35 18.05.2010.

A ovaj Josipović! Tuga i žalost. Jadac.

KM
kmeckica
00:04 25.05.2010.

starom_mudracu i inim neupućenim facama koje liječe vlastite komplekse upotrebljavajući razne varijante tvrdnje o lošem stanju države da bi (valjda sami sebi) djelovali iole inteligentno: pojma nemate o čemu pričate. uzimati zdravo za gotovo izmanipulirani i po diktatu napisani članak novinara ionako sumnjivog integriteta je doista kretenoidno. @Lujo1:uz ovakvu klevetu tvrditi da poznaješ gospodina Andreisa je vrhunac ljudske gluposti.stvari o kojima pričaš i sukobi interesa koje spominješ samo su dokaz da nemaš blage veze što govoriš i zato molim te idi i radi nešto što ne zahtijeva upotrebu mozga kojeg očito nemaš. Poslovi koje je radio i radi gospodin Andreis za HEP nemaju apsolutno nikakve veze sa Polančecom a niti sa pretvorbom, u kojoj dotični ni na koji način nije sudjelovao. Smiješno je što ga se proziva po tom pitanju, a Josipovićev istup nije samo neprofesionalan, nego on za tako nešto nema ovlasti. Ovakvo izletavanje sa \"neprovjerenom\" informacijom ipak povlači pitanje nije li išao za poznatom izrekom \"jedamput rečeno, nikad porečeno\" htijući izazvati negativno mišljenje javnosti, što je nespojivo sa osobom njegovog obrazovanja i inteligencije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije