Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Markić optužuje:

Predsjednik Josipović zloupotrebljava funkciju i širi neistine

Željka Markić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/12
22.09.2014.
u 17:06

– Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih zakona o referendumskom izjašnjavanju – poručila je Markić

– Predsjednik Josipović izravno nas je napao, a on time zloupotrebljava svoju funkciju jer širi neistine – ponovila je to nekoliko puta na konferenciji za novinare čelnica inicijative "U ime obitelji" Željka Markić optuživši tako predsjednika da neistinama pokušava onemogućiti novopokrenutu referendumsku inicijativu za promjenom izbornih pravila.

Lino Zonjić iz inicijative potom je objasnio da snižavanjem izbornog praga na tri posto ne bi došlo do toga da se u Saboru, kako reče, "nakoti puno malih stranaka", već bi učinak bio posve suprotan. Služeći se dvjema simulacijama ustvrdio je kako bi po novom modelu s pragom od tri posto i zabranom zajedničkih koalicijskih lista u Sabor ušlo devet stranaka, dok prema postojećem modelu s izbornim pragom od pet posto i zajedničkim kandidacijskim listama u Saboru imamo stranke koje samostalno nikada ne bi prešle izborni prag, odnosno u Saboru sad imamo 15 stranaka i 11 nezavisnih kandidata, što je ukupno 26 različitih političkih opcija. Dodao je i to da kada bi prag ostao pet posto, a zabranile bi se zajedničke kandidacijske liste samo bi tri stranke prešle izborni prag.

"Imamo jedan od najrigoroznijih zakona o referendumskom izjašnjavanju"

Zonjić i odvjetnik inicijative Krešimir Planinić naglasili su kako oni ne traže zabranu predizbornih koalicija, već su protiv zajedničkih kandidacijskih lista koje smatraju nepoštenima. Objašnjavaju kako nisu protiv potpisivanja predizbornih sporazuma između stranaka, ali da se ti sporazumi mogu realizirati tek ako stranke samostalno prijeđu izbornu prag i uđu u Sabor.

- U Hrvatskoj ima oko 150 stranaka, i čak 70% stranaka za koje glasujemo na izborima dobije manje od jedan posto glasova birača - kazala je Markić optuživši, uz predsjednika Josipovića, i SDP i HDZ te GONG da svakog tjedna napadaju po jedan dio njihova prijedloga izmjene izbornih pravila. - Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih zakona o referendumskom izjašnjavanju. Ako već onemogućavaju izjašnjavanje građana, neka oni koji to čine onda zabrane referendum pa da znamo na čemu smo - poručila je Markić.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Policija mjerila gdje se nalaze štandovi

Kazavši kako će se prvi rezultati prikupljanja potpisa za novu referendumsku inicijativu, što je počelo u nedjelju, znati u četvrtak, Markić je istaknula da i neki gradonačelnici pokušavaju onemogućiti prikupljanje potpisa građana. Posebno je prozvala splitskog gradonačelnika da im je u Splitu, od zatraženih 80 odobrio samo četiri lokacije za postavljanje štandova, a kako im je biskupija dozvolila da štandove postave ispred crkava to je policija, reče Markić, u nedjelju došla mjeriti koliko se centimetara štandovi nalaze na crkvenom, odnosno gradskom prostoru. U Zadru su im pak gradske vlasti prvog dana odobrile prikupljanje potpisa od 9 do 17 sati, no već danas taj su rok produljile do 20 sati. Na pitanje koliko im je, kao pokrovitelj njihove inicijative, zagrebački gradonačelnik Bandić financijski pomogao pri izradi letaka za građane, Markić je uzvratila da će naknadno objaviti detaljne financijske podatke.

>>U ime obitelji demantira i Karamarka i Josipovića

>>I Bandić financirao letke za referendum ‘U ime obitelji’

>>Promjena koja je potrebna nije ona koju nudi Željka Markić

Komentara 68

Avatar La_Piaf
La_Piaf
17:44 22.09.2014.

Kada predsjednik države izgovori da jedna građanska inicijativa ugrožava stabilnost države, to je vrlo opasna stvar. Istina je da ovaj referendum ugrožava jedino apsollutnu vlast vladajućih struktura u državi. Konačno razbija zacementirano stanje. S tim cementom tonemo na dno bare prema bankrotu države, dok oni prosperiraju. Josipović, ponovno, ugrožava pravni poredak i služi se svojom funkcijom za represiju građana.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:15 22.09.2014.

Josipović laže? Nemoguće! Uz tako kvalitetne savjetnike....

NA
navijala
17:51 22.09.2014.

samim tim da je napadaju sadsnji vlastodrsci,je jasan znak da je u pravu i da se zakon i bez njezine inicijative treba promijeniti,medjutim od nekud mora poceti.Bravo za g. Markic takve trebamo,jer to su korijenite promjee,a ne suplje price dosadasnjih politicara.Novim nacinom demokratskije je biranje zastupnika,a time i kvalitetnije odluke Sabora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije