Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštićeni spomenik

I da se Ured predsjednice preseli, preuređivanje vile u Visokoj trajalo bi godinu dana

Državna rezidencija,Visoka ulica
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
30.01.2015.
u 10:15

Sjajni su to prostori, renovirani 90-ih, pa su nužni zidarski, obrtnički pa i restauratorski radovi

Čak i da se donese odluka o tome i da se Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s Pantovčaka preseli u vilu u Visokoj ulici, nova predsjednica ondje ne bi mogla raditi još godinu dana. Tako barem tvrdi ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Popravak stolarije

– Prema našim saznanjima, vila traži pažljivu rekonstrukciju, naročito zbog funkcije koju bi imala. To bi, po mojoj procjeni, trajalo više od godinu dana. Prvo treba napraviti konzervatorsku studiju, za što treba dva mjeseca, a tek onda slijede radovi... Cijeli posao bio bi u nadležnosti grada Zagreba, točnije Gradskog zavoda za spomeničku baštinu, a Ministarstvo kulture može se eventualno uključiti tek u drugom stupnju, dođe li do nekih dvoumljenja o razini restauracije – rekla je jučer prije sjednice Vlade ministrica kulture, iz čijih se riječi da zaključiti da je to jako kompliciran posao jer prenamjena u uredske prostore i instaliranje visoke tehnologije koja se podrazumijeva za Ured predsjednika vrlo je često u kontradikciji s objektima koji su spomenička baština.

Naravno da nije dovoljna samo odluka Vlade da se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović smjesta preseli u Visoku 22 jer je to složen proces i u pogledu zaštite spomenika kulture. Zgradu valja urediti u skladu s njezinim statusom zaštićenog spomenika kulture. Za njih je nadležan Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode čiji nam je pročelnik Silvije Novak objasnio pojedinosti.

– Prije nego što će se išta raditi u Visokoj 22 potrebno je od nas kao nadležnoga tijela ishoditi dopuštenje, i to na temelju dokumentacije koju tek treba izraditi pravna ili fizička osoba. Svatko tko radi na kulturnome dobru mora imati dopuštenje za rad na kulturnome dobru, što je u nadležnosti Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Prije mjesec dana bili smo u Visokoj i izdali rješenje za popravak stolarije, na temelju dokumentacije koju je poslao Ured za državnu imovinu Vlade Republike Hrvatske. No to pripada redovitom održavanju zgrade. Ali, ako dolazi novi korisnik, od nas će se morati zatražiti prethodno odobrenje za radove na kući. U njoj su dosad bili apartmani korišteni za goste Republike Hrvatske. Renovirani su devedesetih godina. Jasno je da su potrebni novi radovi, zidarski, obrtnički pa i restauratorski – kaže pročelnik Silvije Novak za Večernji list.

Gornji grad treba života

Kaže nam da su to sjajni prostori, primjereni statusu predsjednice Republike. Njihovo obnavljanje pridonijet će i nužnoj revitalizaciji Gornjega grada. Ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić rekla je jučer da će za to trebati najmanje godinu dana, na što je pročelnik Novak dodao: – Sigurno je tako!

>> Milanović Kolindi dao Visoku, ona traži još lokacija

Komentara 31

ZD
zdepar
10:53 30.01.2015.

kolinda ima vremena sačekati da oportunisti odu, deset lijepih godina je pred njom i nama, a puno, puno lakše je preurediti jedan prostor nego zagrižene neprijatelje

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
10:47 30.01.2015.

VL uz yutarnji postaje bilten SDPa i Oraha

Avatar comparator
comparator
10:48 30.01.2015.

Uvjeren sam da Milanović pokušava dezavuirati gđu. Kolindu G. Kitarović pred javnosti radi vođenja dugotrajne predizborne kampanje . Vjerojatno će odabrati tajming izbora kad osjeti bilo javnosti koje bi mu tada bilo najviše naklonjeno . Sada koristi vlast nad HTV-om i novinama za utjecaj na javnost. pokušava svoju odgovornost i neznanje i krivicu za to prebaciti na predsjednicu.HDZ mora biti spreman na iznenadne odluke koje čini mi se možda predlaže netko ko im vodi PR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije