Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.08.2014. u 12:00

Primjetno je da Tomislav Karamarko daje veliku autonomiju K. Grabar-Kitarović, ne samo u odabiru tima nego i u izricanju osobnih stavova

Iako šef države Ivo Josipović tvrdi da on još nije u kampanji za novi predsjednički mandat, sve radi kao da je već odavno u kampanji, i to na teret državnog proračuna. Iako službeno kampanje još nema, ona je za kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović započela onog trenutka kad je HDZ objavio njezinu kandidaturu. I tako imamo kampanju prije kampanje, a svatko tko kaže da nije u kampanji zapravo ne govori istinu, vara i javnost i birače.

Najnoviji sraz ovih dvoje najjačih kandidata odigrao se između marijanskih svetišta na Trsatu i u Mariji Bistrici. Prvo se na Trsatu i u rodnoj Rijeci pojavila K. Grabar-Kitarović koja je, nakon novinarskog pitanja hoće li pripadnicima srpske manjine u Vukovaru zbog dvojezičnosti život biti išta bolji, kazala da danas ljude zanima imaju li posao, primaju li plaću i je li ona dovoljna za egzistenciju. I to je ono što veliku većinu ljudi u ovoj državi danas zabrinjava i tišti, a ne ideologije i ideološke borbe koje samo zamagljuju stvarnost. Naglasila je i da se zalaže za racionalizaciju državne uprave i lokalne samouprave te da, ako dobije predsjednički mandat, planira racionalizirati Ured predsjednika.

I tako kandidatkinja HDZ-a više nije “slika bez tona”, kako je uvredljivo i seksistički početkom ljeta komentirao Josipović njezinu kandidaturu. Josipović nije bio na Trsatu, nigdje ga nije bilo na proslavi Velike Gospe, očito se osjećao zakinut u medijskom prostoru, pa se brže-bolje našao jučer u Mariji Bistrici, na Vozočašću konjskih zaprega i jahača. Ondje novinarima odmah kaže da on nije u kampanji, a uz njega stoji šefica njegove kampanje?! Kako je kandidatkinja HDZ-a u Rijeci najavila da očekuje prljavu kampanju, Josipović je rekao da on ne misli tako te da ona “znači da nešto zna o tome i da priprema takvu kampanju, ali što se mene tiče, neće biti niskih udaraca”. Zar već nije podlost počela “operacijom Barbika”, bez obzira od koga ona došla? I zar nije već na početku bio Josipovićev niski udarac kad je suparnicu napao seksistički? Zbilja naši političari misle da svi mi imamo kratku pamet.

U demokraciji je zlatno pravilo da će narod izabrati koga želi na Pantovčaku, i tu druge filozofije nema. Bilo kakav izbor treba poštovati, kao i kod drugih političkih izbora. No jedno je sigurno, kampanja za predsjedničke izbore neće biti fikus kampanja kao prethodne. Sudeći po komentarima analitičara, novinara, ali i stranačkih pričalica, u HDZ-u je velika većina članova podržala Kolindu Grabar-Kitarović, a oni koji su se dvoumili shvatili su, kako se priča, da nakon Franje Tuđmana tako velika stranka konačno ima kandidatkinju koja ima šanse pobijediti. To je jedan od ključeva moguće pobjede, jer će njihova kandidatkinja na taj način imati veliku pomoć u HDZ-ovoj infrastrukturi i stranačkoj logistici, koja je inače bila ključna i kod uspjeha referenduma Željke Markić. Dakako, uvijek postoji opasnost da se uvuku neki koji se već pojavljuju i traže svoj prostor, uvlače se u kampanju i “mute vodu”. Predsjednički izbori veliki su test za HDZ. Jer će njezina eventualna pobjeda pokazati da se HDZ oporavio i reformirao od Sanaderova stila te da ima “novu snagu”. Dakako, ako joj narod pokloni povjerenje.

Stoga i ne čudi, što je primjetno, da Tomislav Karamarko daje veliku autonomiju K. Grabar-Kitarović, ne samo u odabiru tima nego i u izricanju osobnih stavova. Njezin ideološki okvir potpuno se podudara sa stranačkim, ali se ne guši njezina osobnost. Upravo suprotno, očita su nastojanja da se pokaže njezin liderski kapacitet, državnički, a ne poslušnički. Ali mogućnost pobjede mogu srušiti i u samoj stranci, ako nešto uprskaju sami hadezeovci. Takve smo situacije već viđali i u HDZ-u i kod drugih stranaka. Tako je SDP-u danas najveći uteg postao njihov šef Zoran Milanović, i to nitko od njih više ne krije. SDP tone s njime jer nema dovoljno unutarstranačke snage da se spriječi potop. Koji je neizbježan!

>> Ni Ivo ni Kolinda, Hrvatskoj treba nešto treće

Komentara 27

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:34 18.08.2014.

Josipovic je vec priznao da je in uvijek u kampanji... I to je najveci problem... Gleda samo na vlastite interese, a na probleme koje su nam priustili njegovi crveni samo zmiri... Ocekujem Kolindinu pobjedu vec u prcom krugu...

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:11 18.08.2014.

Pa neka je kampanja počela... i treba. Ja već sad znam tko će biti novi predsjednik...Kolinda Grabar Kitarović.. Iskreno već nam duže vremena treba osvježenje u uredu predsjednika...Aktualni predsjednik se istrošio, umorio i nema šta novoga ponuditi narodu HR....Ako i dalje bude predsjednik onda sa biračima nešto nije u redu...

UR
urbaniU
12:28 18.08.2014.

Baca nas novac u vatru da se pokaze narodu koji ga ne želi kaj je on radio u Mariji Bistrici u Istri nego se samo slikao neka se slika ali neka plati iz svoga džepa koliko je to nas koštalo beka položi račun narodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije