Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković jedno, Grabar-Kitarović drugo

Predsjednica udara na tečaj i ide stopama Stipe Mesića

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
03.02.2017.
u 18:15

Dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade monetarna je politika ispala iz političkog fokusa, a stabilnost tečaja dodatno je osnažena javnim zalaganjem premijera da će raditi na ispunjavanju kriterija za brzo uvođenje eura

Nakon Stjepana Mesića, koji je za svoje savjetnike birao ljude koji su tražili promjenu tečaja te je koristio svaku priliku da prozove središnju banku, kritičan stav zauzela je i predsjednica Grabar-Kitarović. Njezin prijedlog postupne 10-postotne devalvacije najbliži je savjetu koje je iznio njemački IFO institut u programu koji je pripremao za Tomislava Karamarka.

Dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade monetarna je politika ispala iz političkog fokusa, a stabilnost tečaja dodatno je osnažena javnim zalaganjem premijera da će raditi na ispunjavanju kriterija za brzo uvođenje eura.

Predsjedničina preporuka vuče kola u drugom smjeru, a kosi se i s Vladinim stavovima iz strategije upravljanja javnim dugom. U dijelu monetarne politike preporuke se uglavnom oslanjaju na stavove i tekstove Marijane Ivanov, profesorice na Ekonomskom fakultetu Zagreb koja je i sama izračunala da bi devalvacija povećala udio javnog duga u BDP-u 7 postotnih poena, a proporcionalno tome rasle bi i rate eurskih kredita. HNB tvrdi da bi ukupni dug svih sektora skočio 51 milijardu kuna ili 15% BDP-a

– Javni bi dug porastao, ali države ionako ne vraćaju glavnicu, nego je trošak na kamatama, komentirala je jučer Ivanov, koja smatra da je slabljenje kune do najviše 2 % godišnje cijena koju bismo trebali platiti da bismo ojačali izvoz i digli konkurentnost jer ne rješavamo strukturne slabosti. Predsjednica se tako uplela u veliku raspravu među hrvatskim ekonomistima pa je saborski zastupnik i pretendent na guvernersko mjesto Ivan Lovrinović odmah poentirao da “nitko nije podržao njegove ideje tako snažno kao predsjednica”.

Odgovorilo je i prozvano vodstvo HNB-a da bi najava promjene tečaja mogla izazvati negativne špekulativne akcije na tržištu, a s njima se slaže i ekonomist Željko Lovrinčević, koji ne vjeruje da bi devalvacija popravila konkurentnost, ali bi otvorila brojna rizična područja i potaknula špekulativne napade na domaću valutu. Jedan od rizika bila bi i veća inflacija, pa bi dužnici bili na dvostrukom gubitku, kroz pad kupovne moći i rast duga. Gleda li se trenutačna ponuda i potražnja na deviznom tržištu, HNB će prije intervenirati kako bi zaustavio jačanje, a ne slabljenje kune. 

Komentara 19

KI
kizz1
19:31 03.02.2017.

prava predsjednica.....moj naklon

NE
Neo001
20:03 03.02.2017.

Samo partijska gamad može promišljene i dobronamjerne ideje i poteze uspoređivati sa jednim mesićem. Tko sudjeluje u realnom sektoru zna da je krivi tečaj kune uništio privredu, državu Hrvatsku a obogatio banke i uvoznike svakakvog smeća

VE
velikazmija
22:16 03.02.2017.

ne vidim svoje komentare upravo ih čitaju udba i ozna-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije