Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grabar-kitarović obratit će se javnosti

Predsjednica u poslanici raspisuje izbore, a želi da budu što prije

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/7
04.10.2015.
u 20:33

Za predsjednicu je jedan od najvećih izazova nepovoljno demografsko stanje, odlazak mladih, slabi natalitet, starenje društva

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak će raspisati parlamentarne izbore, nakon što je prije tjedan dana stupila odluka o raspuštanju Sabora i počeo teći rok od 30 dana u kojem predsjednica može raspisati izbore.

 Time će i vlada Zorana Milanovića prijeći u status tzv. tehničke vlade. Predsjednica je, kao što je najavila, obavila većinu razgovora s liderima parlamentarnih stranaka o željenim datumima izbora, a svoju odluku koji je to datum objavit će javnosti u televizijskom obraćanju. Poslanicu će objaviti, kako saznaje Večernji list, u kasnijim poslijepodnevnim satima. Izbori se mogu održati 1., 8., 15. ili 22. studenog, a očekuje se da će to biti raniji datum, s obzirom na to da i predsjednica smatra kako je bolje da izbori “budu što prije”. U svom TV obraćanju, koje će trajati između 7 do 8 minuta, predsjednica će, osim objave datuma izbora, dati i kontekst parlamentarnim izborima. 

Govorit će o trenutačnoj situaciji u društvu, a usredotočit će se na teme koje je “iskristalizirala” kao probleme Hrvatske u svojim prethodnim razgovorima s predsjednicima hrvatskih političkih stranaka, predstavnicima sindikata, poslodavaca, akademske zajednice. Tada je definirano 7 ključnih problema – demografska kriza, nedostatak dijaloga, opća društvena kriza, nepostojanje jedinstvene temeljne gospodarske politike, slabost institucija, izborna godina i neprilagođen obrazovni sustav. 

Za predsjednicu je jedan od najvećih izazova nepovoljno demografsko stanje, odlazak mladih, slabi natalitet, starenje društva. Izgledno je da će naciji dati poruku i o gospodarskoj krizi koja se prelila u opću društvenu, a potencirat će i hrvatsko zajedništvo i društveni konsenzus. Nakon poslanice, predsjednica u srijedu 7. listopada putuje u prvi službeni posjet Mađarskoj, gdje će razgovarati s državnim vrhom, sastat će se i s predstavnicima hrvatske zajednice, a potom, 8. i 9. listopada sudjelovati na sastanku Višegradske skupine na Balatonu, gdje će jedna od glavnih tema biti proširenje EU na jugoistočnu Europu i migrantska kriza. Idućeg tjedna odlazi na duži put u inozemstvo, a od 25. listopada do 1. studenoga “izmjestit će” svoj Ured u Vukovar.

>>Mladi glasnogovornik prekinuo novinarku i predsjednicu 

>>HDZ-ova koalicija u vodstvu, no SDP-ova smanjuje zaostatak

Komentara 123

BK
B Kosa
21:05 04.10.2015.

Presjednice i vas rad sa buducom vladom domoljubne koalicije biti ce mnogo laksi i koristniji za hrvatsku negoli ovo stanje koje imamo sada

NJ
njoj
21:13 04.10.2015.

I ja to želim jer sam sigurna da će program Domoljubne koalicije 5+Hrvatska izvuči sve nas iz ovog čemera i jada

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
20:41 04.10.2015.

Odzvonilo je kukuriku proleterima , ne može netko upravljati Hrvatskom ako misli i kaže da je Hrvatska slučajna zemlja . Hrvatskom mogu upravljati oni koji su se borili za Hrvatsku , a za to se budemo izborili na izborima za mjesec dana .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije