Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILA DETALJE SUSRETA

Grabar-Kitarović: Pence me ugodno iznenadio otvorenim stavom, a Lavrov iznimno cijeni iskrenost

kolinda grabar-kitarović
Foto: Twitter
18.02.2017.
u 15:30

Drago mi je da dijelimo entuzijazam oko rada za dobrobit naših zemalja i snažne veze između Hrvatske i SAD-a , napisala je Kolinda Grabar-Kitarović na Facebooku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Münchenu se srela s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, a da se susrela s njim objavila je na Twitteru. 

– Srela sam američkog potpredsjednika Pencea. Drago mi je da dijelimo entuzijazam oko rada za dobrobit naših zemalja i snažne veze između Hrvatske i SAD-a – napisala je Kolinda Grabar-Kitarović. 

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je saveznike u NATO-u da moraju platiti svoj dio kako bi pružili podršku NATO-u ističući da mnogima nedostaje jadan i kredibilan put u tom smislu, piše Reuters.

Istaknuo je i kako Rusija mora poštovati sporazum iz Minska i prekinuti s nasiljem na istoku Ukrajine.

– SAD će nastaviti smatrati Rusiju odgovornom čak i ako tražimo nove mogućnosti za suradnju, a kao što znate predsjednik Trump smatra da je to moguće – rekao je Pence.

- Sastali smo se kratko, izmijenili smo nekoliko konstruktivnih rečenica. Dogovorili smo se o daljnjoj suradnji. Razgovarali smo o daljnjem partnerstvu Hrvatske i SAD-a i zapravo me vrlo ugodno iznenadio njegov vrlo otvoren i srdačan stav.Svakako ćemo nastaviti razgovore. Već sam danas razgovarala s nizom drugih američkih dužnosnika i sutra ću nastaviti s kongresmenima i senatorima - izjavila je predsjednica RH Grabar-Kitarović hrvatskim medijima o susretu s američkim potpredsjednikom. 

Predsjednica se također susrela i s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, s kojim je održala kompletniji i dulji sastanak.

- Razgovor sa Sergejom Lavrovom bio je vrlo konstruktivan, vrlo dobar i srdačan. Prošli smo niz bilateralnih pitanja, zadržali smo se posebno i na gospodarstvu. Razgovarali smo o nekim našim tvrtkama koje su na žalost imale neko neko negativno iskustvo u posljednje vrijeme i dogovorili smo kako to riješiti i izgladiti. Drago mi je da je naš novi veleposlanik u Rusiji dobio agreman i da ćemo okrenuti tu jednu novu stranicu odnosa. A planira se i posjet ministra vanjskih poslova Ruske federacije, o čemu smo danas razgovarali. Pokrenula sam i pitanje rafinerije u Bosanskom brodu i da dogovorili smo se da ćemo s obje strane poduzeti mjere kako bi se riješilo pitanje zagađenja zraka. Posebno smo razgovarali o jugoistoku Europe, BiH, Srbiji. Dogovorili smo sljedeće korake suradnje. Ruska federacija svakako ima utjecaj u jugoistočnoj Europi i voljela bih da Hrvatska bude jedan od tih sugovornika s kojim će se razgovarati o potpori i razvoju društava i miru na jugoistoku Europe - prenijela je Grabar-Kitarović.

 

Na pitanje je li Lavrov predsjednici zamjerio što je prigovorila na utjecaj Rusije, Grabar-Kitarović je odgovorila: 

- Lavrov iznimno cijeni iskrenost, mi već godinama imamo iznimno dobar konstruktivan odnos. Općenito u međunarodnim odnosima cijene se političari koji su uvijek iskreni. Moj stav o Rusiji je uvijek bio isti. Govorila sam o ruskom utjecaju u zemljama Europe, koji oni imaju, a i naravno ono što očekujem je nastavak tog konstruktivnog dijaloga i međusobnog uvažavanja i poštovanja. 

Ppredsjednica se u Njemačkoj na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji sastala i s nizom drugih državnika - predsjednicom Litve Dalijom Grybauskaite, predsjednikom Latvije Raimondsom Vejonisem, predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom, predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom, predsjednikom Finske Sauli Niinistöm, a sastala i s predsjednicima Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i Afganistana, Ashrafom Ghanijem

>> Kolinda Grabar-Kitarović se sastala s predsjednicima Azerbajdžana i Afganistana

Komentara 104

DU
Deleted user
10:53 18.02.2017.

Jednostavno bravo predsjednice.

Avatar tabasko
tabasko
11:04 18.02.2017.

Naša je predsjednica istinski domoljub.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
11:10 18.02.2017.

Bolje nikako se ne može. Naša Predsjednica nas na naj bolji način prezentira u svijetu. Samo tako a mrzitelji nek se pojedu u svojoj nemoći. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije