Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žarko puhovski:

'Predsjednica Kolinda se čudi što su njezine riječi shvaćene ozbiljno'

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/16
29.01.2015.
u 21:11

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije zadovoljna odlukom vlade Zorana Milanovića koja joj je na upravljanje dala državnu rezidenciju u Visokoj. Trebalo je pričekati dok predsjednica ne preuzme dužnost

Kao predsjednica preselit ću rezidenciju u Visoku ulicu gdje sam i počela raditi 1993. To je primjerena lokacija jer je Vlada ionako plaća, a zjapi prazna. To će znatno smanjiti troškove mog ureda. Pantovčak ću otvoriti za građane.

Neka prizna pogrešku

To obećanje novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je na svakom predizbornom skupu i sučeljavanju u kampanji. A njezinoj želji danas je udovoljila i Vlada koja je državnu rezidenciju u Visokoj ulici dala na upravljanje Uredu predsjednika.

Zašto niste pričekali da preuzmem dužnost?

Kolinda Grabar Kitarović

Međutim, predsjednica se tome čudi i smatra da je Vlada trebala pričekati s takvom odlukom dok ona ne preuzme dužnost te pošalje i službeni zahtjev Vladi za alternativnu lokaciju ureda.

Državna rezidencija u Visokoj pritom bi mogla biti jedno od rješenja, ponajprije uzimajući u obzir troškove adaptacije objekta, zaštićenog spomenika kulture – piše u priopćenju Ureda izabrane predsjednice. Naglašavaju i da cilj preseljenja nije preseljenje samo po sebi, nego znatno smanjenje troškova.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

– U tu svrhu nužno je izraditi ekonomsku analizu kako bi se pokazala financijska opravdanost preseljenja te osigurala sredstva za realizaciju te odluke – piše u priopćenju u kojem se najavljuje i osnivanje povjerenstva koje će pripremiti stručnu analizu.

I iako Hrvati nisu navikli da se predizborna obećanja ispunjavaju, to se od onih koji su ih davali ipak očekuje.

Bila je jasna u kampanji, a obećanja se moraju ispunjavati.

Jadranka Kosor

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako je svojim priopćenjem predsjednica zapravo poručila javnosti da je začuđena što su se njezine riječi u kampanji shvatile ozbiljno.

– Sada ju je Vlada povukla za riječ. No ona bi se mogla elegantno izvući iz ove situacije tako da kaže kako joj se preseljenje tada činilo razumnim, ali da sada vidi kako se to ipak ne isplati i ništa se ne bi dogodilo – smatra Puhovski.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Visoka ulica nije prikladna, kažu stručnjaci za sigurnost

Da bi konačno trebala prekinuti priče o preseljenju, smatra i Josip Salapić (HDSSB). Odluka Vlade je, kaže, očekivana, a nova bi predsjednica trebala ostati na Pantovčaku.

– Ako su svi predsjednici mogli biti na Pantovčaku, može i ona. Mislim da je njezino obećanje da sazove sjednicu Vlade mnogo važnije od pitanja gdje će sjediti – kaže Salapić. A na pitanje treba li predsjednica reći da je pogriješila, Salapić poručuje da treba samo biti iskren.

– To će svi razumjeti – kaže. Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor ne slaže se da bi K. Grabar-Kitarović morala odustati od Visoke ulice. Znala je, kaže, o kakvu je prostoru riječ jer je ondje i sama radila pa se čudi što sada spominje nekakve analize.

Imam dojam da premijer namjerno zbunjuje

Gordan Jandroković (HDZ)

– Bila je jasna u kampanji, a obećanja se moraju ispunjavati. To joj je ionako bilo jedno od lakših obećanja koja je dala. Proračun za Ured predsjednika poznat je i izglasan te nema razloga da predsjednica odmah ne krene u manju adaptaciju rezidencije u Visokoj – kaže Kosor i dodaje da bi ona postupila kao i premijer Milanović da vodi Vladu.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Pružena ruka za suradnju

Gordan Jandroković i Ivan Domagoj Milošević (HDZ) smatraju pak da je odluka Vlade neozbiljna i u njoj vide namjeru da se predsjednica dovede u neugodnu situaciju s obzirom na čitav niz informacija po kojima rezidencija u Visokoj ipak nije prikladna iz sigurnosnih razloga.

– Imam dojam da premijer namjerno zbunjuje i pokušava prebaciti vrući krumpir – smatra Jandroković.

– Odluka Vlade u skladu je s očekivanjima javnosti. To je pružena ruka za suradnju s novom predsjednicom – odgovara glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović
1/16

>>U Visokoj je spavao i kralj Aleksandar Karađorđević koji se divio ljepoti svoje zagrebačke rezidencije

>>U Visokoj žive Tedeschi, Božo Kovačević, Vesna Kusin....

>>Kotromanović se sastao sa zapovjednicom Oružanih snaga

>>'Čudi me što Vlada nije pričekala službeni zahtjev za preseljenjem u Visoku'

>> Karamarko: Neka se Milanović preseli u 'Kockicu'

Komentara 500

BA
bakulušić
21:32 29.01.2015.

Ma, pogriješila je. Trebala je Puhovskog uzeti za savjetnika. I Teršeličku za savjetnicu. Tada se mediji ne bi izrugivali.Ma, pogriješila je!

DU
Deleted user
21:36 29.01.2015.

Ovo je uistinu sramota da VL iz dana u dan objavljuje ovakve dvosmislene članke. Sloboda novinarstva ne znači da stalno objavljujete laži koje žena niti nije izjavila. Ona je rekla što joj je želja da bi se Novac uštedio a kada se za to stvore uvjeti, onda sigurno neće suprostavljati tome. Josipović je izgubio, shvatite to vec jedanput.

MS
mare_split
21:35 29.01.2015.

'Drugovi', možete li 'odigrati' samo jednu 'čistu lopticu'? ne možete: vi ste slijednici 'antikomunista' poznatih po jamama, Bleiburgu, Jasenovcu 1945.-1948., Golom, ... umalo zabrovaih i po UDB-i, a to je bogme vaš 'dovar' pedigre! Okanite se ppodvala i pripreme 'deložacije' Savske! Moglo bi biti kobno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije