Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović za Večernji

Predsjednica: Poručujem Jokiću i stručnjacima, reforma školstva ide dalje, nemate pravo odustati!

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
29.05.2016.
u 22:00

"Najlakše je odustati. No, vi na to nemate pravo jer nijedan razlog ne može biti dovoljno snažan u odnosu na budućnost naše djece", stoji u pismu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović za Večernji list napisala je pismo u kojem traži nastavak reforme školstva nakon prijepora koji su oko nje pojavili u društvu i ostavke stručne skupine koja je provodila kurikularnu reformu.

"Neuravnoteženost obrazovnog sustava i tržišta rada, nezadovoljavajući materijalni položaj nastavnika i nedostatak ulaganja u njihovo kontinuirano stručno usavršavanje, preopterećenost učenika nepotrebnim gradivima samo su neki dodatni razlozi koji upućuju na potrebu reforme koja će odgojno-obrazovni sustav uskladiti sa suvremenim i predvidivim potrebama hrvatskoga društva. Stoga nedvosmisleno treba ustvrditi: kurikularnu reformu potrebno je nastaviti pripremati i provesti. To je utoliko važnije što je stručna skupina za njezinu pripremu na čelu s dr. sc. Borisom Jokićem do sada učinila velik posao. Taj napor s pravom uživa poštovanje velikog dijela hrvatske javnosti. I stručna javnost daje potrebi kurikularne reforme nepodijeljenu potporu", piše predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Nužno je podsjetiti pritom na potrebu da kurikularna reforma u svojoj konačnici mora, s jedne strane, biti izraz hrvatske kulturno-prosvjetne baštine i njezinih stožernih nacionalnih vrijednosti, dok, s druge, mora inovativno odgovoriti suvremenim i predvidivim potrebama razvoja hrvatskoga društva na svim područjima. Imajući sve spomenuto u vidu, potpora nastavku kurikularne reforme koja dolazi kako od stručne skupine i njezina voditelja dr. Jokića, sada u ostavci, tako i od resornog Ministarstva upućuje na to da imamo potrebnu sinergiju volje da se ona nastavi željenom dinamikom. Očekujem stoga od svih njezinih dosadašnjih i budućih dionika, kao i od cijele javnosti, krajnje ozbiljan i konstruktivan pristup javnoj raspravi i daljim koracima njezina dovršenja te eksperimentalne i konačne, cjelovite provedbe. U tome smislu treba izraziti zahvalnost dr. Jokiću i njegovu timu na dosadašnjem doprinosu. Demokratski izražena potpora njihovu radu utoliko je dobrodošla i ja joj se pridružujem, no unaprijed, kao što su i oni učinili, otklanjajući bilo kakve politikantske manipulacije, s koje god strane one eventualno dolazile. No, isto tako, imam potrebu pozvati stručnu skupinu da nastavi posao. Najlakše je dati ostavku. Najlakše je odustati. No, vi na to nemate pravo jer nijedan razlog ne može biti dovoljno snažan u odnosu na budućnost naše djece", stoji u pismu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Dijelove pisma predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista, a u cijelosti će biti objavljeno na portalu Vecernji.hr

Foto: VLm

Komentara 92

NE
nexozg
22:10 29.05.2016.

A tko tebe slusa???

BA
bakulušić
23:12 29.05.2016.

Kurikulna ili kurikularna reforma se pretvorila u ideološki sukob, htjeli mi to ili ne. "Stručnjaci" će nastaviti posao ako im se prizna neovisnost, dakle, da opet mogu, ako žele, pisati o sedam ofenziva i ratnim zbivanjima na postjugoslavenskim prostorima. Dakle, nema Republike Hrvatske nego "postjugoslavenski prostori". To je ta neovisnost koju oni traže a "osma ofenziva" na portalima podržava.

DU
Deleted user
22:19 29.05.2016.

koja demagogija i ulizivanje.... nego što je sa Visokom i ostalim obećanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije