navigacija Hrvatska 3
VIŠEDNEVNI POSJET

Predsjednica poručila Hrvatima u Švedskoj: 'Država stari i umire i treba ljude'

Predsjednica je višednevni posjet Švedskoj počela susretom s tamošnjim Hrvatima kojih je, prema hrvatskim izvorima, između 35.000 i 40.000.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u ponedjeljak Hrvatima u Švedskoj da su potrebni Hrvatskoj koja "stari i umire", a na vlastima u Zagrebu je da osiguraju njihov povratak i kvalitetu života kakvu imaju u toj bogatoj skandinavskoj zemlji.

Predsjednica je višednevni posjet Švedskoj počela susretom s tamošnjim Hrvatima kojih je, prema hrvatskim izvorima, između 35.000 i 40.000.

Oni su u prošlom stoljeću stigli u tri vala - 60-tih godina kao ekonomski a 70-tih kao politički emigranti te 90-tih bježeći pred ratom u BiH.

Upozorivši na lošu demografsku sliku Hrvatske, Grabar-Kitarović je rekla da zemlji "koja stari i umire" trebaju ljudi, uključujući i povratnike iz dijaspore.

"Vaša očekivanja su velika, u smislu izgradnje bilateralnih odnosa, prilika za suradnju s Hrvatskom, a nadam se za mnoge od vas i u smislu perspektive povratka u Hrvatsku", rekla je predsjednica na susretu s Hrvatima u švedskoj prijestolnici.

"Na nama je da osiguramo vaš povratak, integraciju u život u domovini i onu vrstu ispunjenja kakvu imate u Švedskoj", istaknula je.

Visoka državna odlikovanja dodijelila je svećeniku Stjepanu Biletiću koji 40 godina vodi Hrvatsku katoličku misiju u Stockholmu i Diani Vukušić, predsjednici Saveza hrvatskih udruga u Švedskoj.

Četiri generacije Hrvata već gotovo 60 godina sudjeluju u izgradnji svoje nove domovine, uz stalno njegovanje hrvatskog identiteta, rekla je Vukušić.

Učitavam video...

"Ostali smo ono što jesmo, pazeći da poželjna integracija ne postane nepoželjna asimilacija", dodala je.

Biletić je rekao da je ponosan što je "sa svojim ljudima bio u žalosnim i radosnim trenucima". "Ponosan sam što sam toliko godina proveo s Hrvatima, sa svojim ljudima dijelio i dobro i zlo", naglasio je.

Grabar-Kitarović u utorak počinje službeni dio državnog posjeta Švedskoj, bogatoj i naprednoj zemlji na sjeveru Europe s kojom Hrvatska želi osnažiti zanemarene političke i gospodarske odnose.

Sastat će se s kraljem Gustafom XVI. i kraljicom Silvijom, premijerom Stefanom Lovfenom, predsjednikom parlamenta Urbanom Ahlinom, a u vojnom centru u Kungsangenu s ministrom obrane Peterom Hultqvistom.

Obići će i švedski tehnološki div, tvrtku Ericsson, vlasnika najuspješnije hrvatske ICT kompanije Ericsson Nikola Tesla.

>> Hrvatska stari. Bez migracija teško ćemo do oporavka

>> Grabar-Kitarović: Izvanredno stanje traži izvanredne mjere. Plenković: Imamo političku stabilnost, snagu, a ja ću pokrenuti optimizam 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (9 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

17
Registracija
 • Nemanadimak Nemanadimak

  20.03.2017 u 23:34h

  jes, nestalo vam prihoda pa sad ocete uzet novce od iseljenika...posto ste nas ovde doma sve opljackali...dajte prvo se postarajte za nas koji smo doma a nemamo nikakvo zaposljenje nemamp svoj dom pa onda probajte dopeljati iseljenike, poduzetnike i ostale....
  17 59% 12
 • muse muse

  21.03.2017 u 05:25h

  Zašto bi se bilo tko vraćao? Domovina je tamo gdje ti je dobro. Sve drugo su gluposti.
  16 55% 13
 • centirion centirion

  21.03.2017 u 03:36h

  Zanimljivo je da zove mlade da se vrate u Hrvatsku, a svoju djecu je zabrinula u inozemstvo!
  16 55% 13
 • centirion centirion

  23.03.2017 u 07:38h

  Irska poslovica kaže! Gdje si posao i prijatelje nadješ,tu ti je i dom! Zašto bi se vraćali da ih plačkaju korumpirani poltićari?
  0 0% 0
 • santos1201 santos1201

  21.03.2017 u 15:55h

  znam par povratnika iz Švice i Švedske..sve i jedan ostao u šoku, napkaćao se dadžbina..propao i vratio se
  0 0% 1
 • binki binki

  21.03.2017 u 15:31h

  sretno ti predsjednice u Švedskoj. ostani koju godinu.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare