navigacija Hrvatska 3
Ipak 'zbogom Pantovčaku'

Predsjednica nije odustala od preseljenja Ureda, moguća lokacija Opatička 10

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslat će zahtjev za preseljenje na novu lokaciju novoj vladi, nakon što posebno povjerenstvo koje je osnovala još u ožujku 2015. dovrši svoj posao

Predsjednica nije odustala od preseljenja Ureda, moguća lokacija Opatička 10

Foto: Grgur Žučko/pixsell

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović nije odustala od ideje o preseljenju Ureda s Pantovčaka na neku drugu, primjereniju lokaciju u Zagrebu. Naprotiv, posebno povjerenstvo koje je osnovala još u ožujku 2015. dovršava rad i vrlo će brzo objaviti zaključke, nakon čega će predsjednica zahtjev za novu lokaciju poslati novoj vladi. Javnost je već vjerovala da je predsjednica zaboravila svoje predizborno obećanje, jer se pokazalo da je prvobitna ideja o preseljenju u rezidenciju u Visokoj ulici na Gornjem gradu problematična s obzirom na to da ju je kao lokaciju “pokopala” sigurnosno-obavještajna struka. Visoka je, naime u slijepoj ulici, što bi stvorilo probleme svim građanima koji tamo žive, a uz to, sigurnost bi bila upitna.

Predsjednica od početka nije krila nezadovoljstvo smještajem na Pantovčaku, gdje se osjeća izolirano od građana, a tako luksuzna i prostrana lokacija preskupa je i za predsjedničin proračun od oko 44 milijuna kuna godišnje. Osim toga, ona je smanjila broj dužnosnika pa je, kažu na Pantovčaku, i to razlog za traženje nove lokacije u kojoj će biti svi na jednom mjestu, a ne, kao sada, razmješteni na tri lokacije. Postojeći kompleks “Predsjednički dvori” pored toga zapravo jest privremeno sjedište, još od raketiranja Banskih dvora 1991. Kada povjerenstvo dostavi DUUDI-ju stručni nalaz, ono tada utvrđuje koje od nekretnina kojima država raspolaže udovoljavaju uvjetima utvrđenim stručnim nalazom. Doznaje se kako je ovog puta zadovoljna i sigurnosno-obavještajna struka, jer će njihov stručni nalaz nove lokacije biti odlučujući. Za razliku od odluke Milanovićeve vlade o preseljenju u Visoku, koja je, kažu na Pantovčaku, bila nezakonita, sada se očekuje zakonit proces. Predsjednica Republike donijet će, u suradnji s Vladom RH i Hrvatskim saborom, odluku o mogućem novom sjedištu Ureda. U tom će procesu, kažu na Pantovčaku, “od izuzetne važnosti biti financijski aspekt jer ključ cijele ideje jest upravo smanjenje ukupnih materijalnih troškova”. Jedna od lokacija koju povjerenstvo analizira jest i zgrada Instituta za povijest u Opatičkoj 10 na Gornjem gradu. 

>> 'Izborom Kolinde Grabar-Kitarović počeli smo izlaziti iz međunarodne izolacije'

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (13 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

118
Registracija
 • Klarahrv Klarahrv

  12.01.2016 u 19:50h

  Mrzitelji svega Hrvatskog čekaju u zasjedi. Čim se pojavi članak o našoj dragoj Predsjednici odmah kmeče. Živjela naša Predsjednica ponos nas Hrvata.
  37 67% 18
 • RexCroatorum23

  12.01.2016 u 19:24h

  Bilo bi svakako dobro da je ured predsjednika u nekoj povijesnoj i lijepoj zgradi u staroj jezgri Zagreba, a ne u onom čardaku u šumi građen za komunističkog diktatora.
  33 70% 14
 • opasnalisica

  12.01.2016 u 20:30h

  Hrvatska predsjednica ima pravo odabira , veće, bolje, manje , jeftinije , ja sam za veće i bolje , Kolinda puno radi, pokreće , svjetski je priznata , potreban joj je najljepši ured za prezentaciju Hrvatske, Mesicu i Josipovicu je bilo dovoljno ovo sto imaju saa.
  24 75% 8
 • zamp1

  13.01.2016 u 16:23h

  Hrvatica, Majka, Kraljica , za nju samo naj, Naj, NAJ!!!
  3 60% 2
 • katimalo katimalo

  13.01.2016 u 14:18h

  kako te nije sramota traziti ono sta ne zasluzujes sta si ti bolj od drugi predsjednika sta ce ti drugi uerdi kad lutas naokolo i trosis novac od sirotinje radi da stvoris najbogatiju zemlju u europi kao sta si obecala pokazi svoj napredak 🔧👹👺👹👺👹👺👹👺
  2 33% 4
 • ARENA

  13.01.2016 u 11:05h

  Puno više bodova i simpatija javnosti bi pobrala kada bi napokon obznanila gdje su usmjerena neoporeziva sredstva iz predsjedničke kampanje. Od 1,17 mil. kuna koje je uplatila na hdz-ov račun, znamo na što je potrošeno cca 300.000 kuna............
  1 20% 4
Pregledaj sve komentare