Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONZULTACIJE NA PANTOVČAKU

Grabar-Kitarović: Nitko još nema većinu za mandatara. Plenković: Vjerujemo da ćemo imati više od 76 potpisa

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/17
28.09.2016.
u 16:09

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je održala prve konzultacije na Pantovčaku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je konzultacije o mandataru za sastavljanje nove Vlade sa zastupnicima i čelnicima stranaka izabranih u 9. saziv Hrvatskoga sabora, nakon što su 11. rujna održani prijevremeni izbori.

16.05 – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sazvat će za petak, 14. listopada, konstituirajuću sjednicu 9. saziva Hrvatskoga sabora, a drugi krug konzutacija o mandataru za sastavljanje nove Vlade održat će na Pantovčaku u ponedjeljak 10. listopada. Hrvatska predsjednica to je najavila nakon prvog kruga konzultacija na Panovčaku koji je pokazao, kako je rekla, da u ovom trenutku nitko ne raspolaže potrebnom većinom izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru za davanje mandata za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

"Međutim, ipak moram izraziti zadovoljstvo dinamikom i ozračjem razgovora koji su danas vođeni sa svima i tijekom kojih su svi izabrani zastupnici i stranke pokazali konstruktivnost i odgovornost za formiranje stabilne Vlade, a time i odgovornost prema svim našim državljanima, prema svima koji su izašli na izbore. I prema njihovoj želji za rješavanjem životnih problema građana Hrvatske i svih razvojnih pitanja koja su bitna kako bi RH osnažila svoje gospodarstvo, gospodarski rast i riješila goruća životna pitanja", kazala je hrvatska predsjednica.

15:48  – Danas smo održali prve konzultacije, izvijestili smo predsjednicu o pregovorima s našim partnerima. Dosadašnji razgovori nam kao pobjedniku izbora daju uvjerenje da ćemo imati više od 76 potpisa za sastav buduće hrvatske Vlade – rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon konzultacija na Pantovčaku. – Optimistični smo i nastavljamo razgovore s Mostom – dodao je šef HDZ-a. Plenković je rekao da žele Vladu sastavljenu od ministara iz HDZ-a i Mosta. O SDSS-u je rekao da još nema konkretnog dogovora niti fiksne kvote u sastavu buduće Vlade. 

Jasno je rekao da će skupiti sve potpise i da će do 15. listopada potvrditi svoju Vladu u Saboru. – Mi smo dobili 61 mandat, Most je dobio 13, to je okvir na temelju kojeg razgovaramo o budućem sastavu Vlade – istaknuo je. – Razgovarao sam s Beljakom. Oni su spremni dati potpise, ali da to nisu oni potpisi koji su presudni – rekao je Plenković.

15:16 – Na konzultacije je stigao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

15:09 – Konzultacije je uime SDP-a obavila Milanka Opačić. – Rekli smo da ćemo biti oporba, boriti se za socijaldemokraciju i za sve što žele naši birači – rekla je Opačić i rekla da žele stabilnu Vladu jer je puno vremena izgubljeno.

14:57 – Čelnik Mosta Božo Petrov također je završio s konzultacijama. U odgovorima novinarima bio je vrlo suzdržan. – Što se nas tiče, nadamo se da će se formirati Vlada u RH jer je potrebno da profunkcioniraju svi sustavi . – Mi smo u pregovorima, kad se dogovori paket, onda ćemo dati potpise za formiranje takve Vlade. Što se nas tiče, prošli smo svih sedam jamstava. To nam je izuzetno drago, to je znak da su spremni odraditi ono što je potrebno odraditi. Trenutačno su sastanci o programskim smjernicama. Krenut će potom razgovori za kadrovska rješenja – rekao je Petrov. Dodao je da sve to neće biti duže od tjedan-dva. Također je rekao da sve što se spominje u medijima vezano za pozicije nije istina.

14:45 – Predsjednici Republike kazao sam što i javnosti dan nakon izbora – da očekujemo da HDZ i  Most sastave Vladu. Trebaju preuzeti odgovornost za zemlju i prekinuti dugotrajne pregovore, jer više nemamo vremena za ucjene ili dugotrajna pregovaranja Trebamo se početi brinuti o životima građana, početi povećavati plaće, dati šansu nezaposlenima da se zaposle, smanjivati kamatne stope na dug i dati stabilnu Vladu – kazao je HNS-ov Ivan Vrdoljak novinarima nakon konzultacija u Uredu predsjednice RH.

Istaknuo je da će HNS biti stabilna alternativa Vladi Mosta i HDZ-a, niječno odgovorivši na novinarska pitanja je li bilo razgovora između HNS-a i HDZ-a oko potpore "narodnjaka" čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade.

14:31 – Konzultacije su završili i predstavnici HSS-a. – Jako je dobro poznato stajalište. HSS ostaje opozicijska stranka. Potpora Vladi gospodina Plenkovića, ako je bude, bit će načelna, 100 dana. Nismo pregovarali s HDZ-om, za razliku od nekih drugih, o čemu ćete saznati ovih dana – rekao je Krešo Beljak. Dio medija krivo je  interpretirao njegove riječi, rekao je Beljak. – Mi smo vrlo jasno rekli sve prije deset dana. Upitno je da će se potpisi uopće skupljati – rekao je Beljak. – Vrlo jasno, nikakve pregovore nećemo voditi niti smo vodili, ostajemo u opoziciji – još jednom je naglasio Beljak. Na pitanje može li Plenković računati na potpise HSS-a, Beljak je rekao da se potpisi možda uopće neće skupljati.

14:21 – Naše je mišljenje da će Vladu formirati HDZ i Most i manjinci. Više ćemo znati sljedeći tjedan – poručio je Ivan Lovrinović nakon konzultacija na Pantovčaku u ime stranke Promijenimo Hrvatsku. – Ne možete za nekoga dizati ruku ako netko nije s vama razgovarao, ako ne vidite program – odgovorio je Lovrinović na pitanje hoće li dignuti ruku za novu Vladu. – Mi smo zajedno, i dalje ćemo surađivati na svim pitanjima. Spremni smo razgovarati sa svim strankama koje su nam kompatibilne – dodao je. Lovrinović je rekao da ih nitko nije zvao niti s njima razgovarao.

Ivan Pernar iz Živog zida kazao je da ne može podržati onu vladu koja podređuje interese države Washingtonu i Bruxellesu. – Ja sam rekao da kad bi Plenković bio spreman okrenuti leđa eliti i kada bi se okrenuo vlastitom narodu, ja bih mu svoj potpis dao. Spremni smo podržati bilo koga tko je spreman biti državnik, a ne lutka na koncu – kazao je Pernar.

14:10  – Stav IDS-a je jasan. Mi nastavljamo imati svoj samostalni Klub zastupnika – rekao je Boris Miletić. – Ono što smo spremni, to je založiti se u razvojnom programu – dodao je.– Nismo podržali ovu Vladu – istaknuo je. – Mi ćemo sigurno i dalje štititi građanska prava i prava manjina. Predlažemo decentralizaciju Hrvatske – kazao je Miletić. 

13:58  – Nismo dali nikome potpise potpore – rekao je Silvano Hrelja koji je potvrdio da ostaje u oporbi. – Volio bih da u Hrvatskoj bude stabilna Vlada, i poručujem da građani ne mogu čekati te da smo mi na raspolaganju. Možemo prihvatiti neku vrstu projektne suradnje – rekao je Hrelja .Rekao je i da je dobro što je Zoran Milanović odustao od pokušaja sastavljanja Vlade jer bi to bi bilo gubljenje vremena za hrvatske građane.

13:49 – Klub zastupnika Koalicija za Premijera će programski surađivati s budućom Vladom i s budućim mandatarom. – Suradnja može biti samo programska – ponovio je. – Ne možemo dati potpise kada još nismo razgovarali – rekao je Milan Bandić o tome što su na konzultacijama rekli predsjednici. Dodao je da očekuje da se formira Vlada. – Neka gospoda završe pregovore, pa onda očekujem pregovore s ostalim parlamentarnim strankama – rekao je Bandić. Bandić je naglasio da su s Mostom u dobrim odnosima, da očekuju pregovore, i da su sve ostalo špekulacije i spinovi.

13:31 – Rekli smo predsjednici da smo dali potpis Andreju Plenkoviću za mandatara, mi smo HDZ-u bili partneri – rekao je HSLS-ov Darinko Kosor po izlasku iz Ureda predsjednice. Dodao je da su građani zaslužili da dobiju Vladu što prije.

13.16 – Rekao sam predsjednici da u ovom trenutku nitko nema naš potpis. Ni s kim nismo pregovarali ni razgovarali. Nikome nismo ništa obećali i nitko ne može očekivati našu potporu – rekao je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a.  Rekao je da moraju vidjeti program Vlade. – Nama je posebno važno u tom budućem programu Vlade kakvi će biti projekti i kakav će biti odnos prema Slavoniji i Baranji. Važno je i tko će biti novi ministri i o tome će ovisiti hoćemo li dati potporu – istaknuo je Vulin.

13.10 – Nitko me nije zvao na razgovor. Kada dobijem jamstva od kolega iz kluba kojem sam pristupio, tada ću odlučiti. Ali mislim da sve ide u tom smjeru – rekao je Hrvoje Runtić, nezavisni zastupnik koji je otišao iz Živog zida i pridružio se Klubu zastupnika Mosta.

12.58 – Nezavisni zastupnik Željko Glasnović izjavio je kako je predsjednici Republike rekao da će podržati svaku opciju koja će modernizirati hrvatsku državu, a to prvenstveno podrazumijeva ustroj pravosudnog sustava koji je, ustvrdio je, sada "totalno neefikasan" te "dekomunizaciju". Pod dekomunizacijom misli, objasnio je, na to je sadašnja država vrlo slična bivšoj SFRJ te se ne može očekivati njezina modernizacija i razvoj ako u njoj rade osobe koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Potvrdio je da je razgovarao s HDZ-ovim političkim tajnikom Davorom Ivom Stierom kazavši kako je to bio "diplomatski razgovor" te nije htio govoriti o detaljima. Upitan hoće li dati potporu šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću da bude mandatar Vlade, odgovorio je: – Želim mu sve najbolje. Čovjek je mlad, iskusan, svjetski je čovjek, govori više jezika.

Manjinci uglavnom s optimizmom očekuju dogovor oko potpis za vladu HDZ-a i Mosta

Prvi na konzultacijama kod predsjednice RH bili su predstavnici nacionalnih manjina i oni su, u svojim izjavama za medije uglavnom zračili jasnim očekivanjem da će manjinci svoje potpise za koji dan dati novom mandataru hrvatske Vlade. Najoptimističniji su bili Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina), te Robert Jankovics (mađarska), koji je izrijekom i kazao da podupire Vladu HDZ-a i Mosta. No, od njega je došla informacija kako je g. Plenkoviću predložio nekoliko imena stručnjaka iz redova mađarske zajednice, a koji bi mogli pomoći Vladi na operativnoj razini, te da se nada kako će to učiniti i predstavnici drugih manjina.

Objasnio je kako će Hrvatskom vladati "Vlada HDZ-a i Mosta, no da manjine više zanimaju ona kadrovska mjesta na operativnoj razni, ne političke funkcije". S najviše rezervi i opreza nastupio je pred medijima Furio Radin, zastupnik s najdužim stažem u Hrvatskom Saboru, koji je pokazao da očekuje još jedan ozbiljni razgovor s HDZ-om o "prioritetnim točkama". No i on očekuje davanje potpisa manjinaca ovih dana, "ako se dogovorimo, a ako ne, ostavit ćemo to za bolja vremena". Najviše se očekivao stav Milorada Pupovca, koji predstavlja srpsku zajednicu koja posjeduje tri zastupnička mandata. Nastupio je pomirljivo i kazao kako pregovori s HDZ-om idu dobro. Na inzistiranje novinara ipak je dodao kako on očekuje da će biti dogovora i oko "funkcionalne zastupljenosti" Srba u državnim i javnim poduzećima. Spomenuo je Nacionalne parkove, Hrvatske šume, pa čak i HEP, gdje on jednako vidi potrebu zastupljenosti Srba u kadrovskoj strukturi, što je izazvalo iznenađenje, jer HEP je ipak tržišna tvrtka, a ne javna ustanova u kojoj bi se moglo pozivati na "nacionalni ključ".

Tijek konzultacija nacionalnih manjina:

12:53 – Predsjednicu smo obavijestili da su pregovori između nas i HDZ-a u tijeku. Počela je druga faza pregovora u pitanjima o pravima srpske nacionalne manjine. Kada završi ta faza, onda ćemo moći donijeti odluku o podršci gospodinu Plenkoviću – rekao je Milorad Pupovac. Rekao je da pregovori teku dobro. – Zasad nema ništa sporno, svaka nova prilika za pregovore donosi rješenje za nešto što smo usuglasili – rekao je. Na novinarsko pitanje traže li nacionalne manjine pozicije u državnim i javnim poduzećima, odgovorio je da do toga u razgovorima još nisu došli i da će to biti u završnoj fazi. Vezano uz participaciju srpske nacionalne manjine u državnim i javnim poduzećima, upitao se je li, ako imamo nacionalne parkove od Kopačkog rita do Krke, prirodno da u njima nema predstavnika nacionalnih manjina. – Je li prirodno da u HEP-u nema predstavnika srpske zajednice iako još nije završen proces elektrifikacije? Je li prirodno da u Hrvatskim šumama nema nikoga iako na tim područjima leže glavni rezervoari hrvatskog šumskog fonda i postoje pilane o kojima ovisi prosperitet i zapošljavanje na tim područjima? – upitao je Pupovac, ističući kako žele promijeniti stanje koje je sada, kako je rekao, neprirodno.

Potpredsjednik SDSS-a rekao je i da su s HDZ-om razgovarali o primjeni Ustavnog zakona i Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma. Dodao je kako obje strane imaju pozitivno mišljenje o potrebi primjene zakona koji su na snazi u zemlji, kao što imaju i pozitivno mišljenje da se vodi računa o osjetljivim sredinama kad je u pitanju način primjene zakona.

12:30 – Naši pregovori nisu gotovi, ja sam došao s nastavka pregovora – rekao je predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. – Sastao sam se s gospodinom Stierom i razmijenili smo prioritetne točke. Nismo ih uspjeli pročitati jer sam morao otrčati na ove konzultacije – rekao je. – Mi smo još na razini dogovora prioritetnih točaka, oko kojih ovisi naš potpis za gospodina Plenkovića – rekao je Radin. Dodao je da zasad nema ništa sporno. – Imali su razgovore s Mostom, izgleda da je to prioritetno, pa smo mi došli danas – rekao je Radin na pitanje o pojedinačnim razgovorima manjina s HDZ-om. Istaknuo je da bi sporazum mogao biti postignut ovih dana

12:25 – Naš stav je da gospodin Plenković i naša domovina zaslužuju novi početak. I ja ću to podržati – rekao je zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics. – Što se tiče samog potpisa, još nije ostvaren jer su ostali neki dijelovi koje moramo dogovoriti – poručio je. Dodao je da razgovori idu u dobrom smjeru. Vjeruje da će biti formirana Vlada koju će činiti ljudi iz HDZ-a i Mosta, a potvrdio je da je predsjedniku HDZ-a Andrej Plenkoviću ponudio nekoliko stručnjaka iz reda mađarske nacionalne manjine kako bi svojim znanjem pomogli "na operativnoj razini".

12:21 – Zastupnik romske nacionalne manjine i još 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi nakon konzultacija je poručio: – Mislim da smo na dobrom putu i očekujem da ćemo to dobro odraditi – rekao je. Smatra da će riješiti sve točke iz sporazuma do idućeg kruga konzultacija.

12:16 – Vladimir Bilek, predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine rekao je da je prenio predsjednici da je Klub nacionalnih manjina ovaj put zajedno. – Krenuli smo u razgovore s gospodinom Plenkovićem, ali smo nastavili razgovore svaki posebno, posebno o svakoj manjini. Razgovori idu u dobrom smjeru, nadam se da ćemo se uskoro usuglasiti i u idućih nekoliko dana dati potporu – rekao je Bilek.  Rekao je da još nisu razgovarali o participaciji u vlasti te da im to sada nije u fokusu.

12:06 – Ja nisam nikome dala potpis. Kada završe razgovori, dat ću potpis budućem mandataru – rekla je Ermina Lekaj Prljaskaj koja je na konzultacijama bila vrlo kratko. Dodala je da svaka manjina danas pojedinačno razgovara s HDZ-om.

12:00  Na konzultacije u Ured predsjednice prva je stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Prema dnevnom redu, konzultacije će potrajati do 15 sati i 30 minuta, a kako će biti obavljeno 19 odvojenih razgovora, jasno je da će prve konzultacije biti brze i "inicijalne". Pojedinačne konzultacije, predviđeno je, trajat će od 9 (manjinci) do 15 minuta (HDZ). Prvi na konzultacijama bili su manjinski zastupnici,  Ermina Lekaj Prljaskaj, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Furio Radin, Milorad Pupovac.

Iza zastupnika manjina uslijedili su razgovori predsjednice s nezavisnim zastupnikom izabranom u 11. izbornoj jedinici Željkom Glasnovićem, potom s nezavisnim Hrvojem Runtićem. Sljedeći je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a. Iza njih vrijeme je za Milana Bandića i Radimira Čačića, slijedi Silvano Hrelja (HSU), pa predstavnici IDS-a Boris Miletić, Tulio Demetlika, Giovanni Sponza. Poslije njih na konzultacije su došli Krešimir Beljak, Ana-Marija Petin i Željko Lenart iz HSS-a. Potom Ivan Pernar, Ivan Lovrinović i Goran Aleksić iz koalicije Živog zida, Promijenimo Hrvatsku i Uvijek Frankeri.

Potom je stigao i Ivan Vrdoljak iz HNS-a, a onda  Božo Petrov i Miro Bulj iz Mosta. Predzadnji su na razgovor došli predstavnici SDP-a Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Dončić, a zadnji su konzultacije došli  Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Davor Ivo Stier iz HDZ-a.

>> Plenković: Blizu smo dogovora, a Glasnovićeve izjave su neprimjerene. Petrov: Usuglasili smo se oko sedam Mostovih jamstava

Komentara 53

LP
ljerka.p2911
13:24 28.09.2016.

Gđo Markić molimo vas poktenite prijeko potrebni Referendum svih referenda u HR, o smanjenju broja saborskih zastupnika manjinaca i povećanju broja zastupnika dijaspore jer je to i neustavno da 8 zastupnika predstavlja stostruko manju populaciju nego 3 Dijasporina zastupnika. Moždaa zapravo tu postoji i štofa i za ocjenu ustavnosti ustavnog zakona koji je tu nepravdu inaugurirao! Svakako riješiti HR ove degutantne situacije da 3 profi srbina, po jedan talijančić i romčić ucijenjuju Lijepu Našu i drže milijune Hrvata, boljitak nam i budućnost svojim taocima, a da za dobrobit Domovine i naroda uopće ne mare nego dapače upravo suprotno, iole domoljublja njima je nezamislivo!

Avatar croatxl
croatxl
13:43 28.09.2016.

Bolje da ne formira vladu nego da manjine i pupovac odlucuju

DR
draxy
14:14 28.09.2016.

U velikom broju europskih zemalja manjine nemaju zagarantirane predstavnike iako placaju porez,s druge strane Furio Radin glasuje i za talijanski parlament gdje dijaspora ima zagarantiranih 15 predstavnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije