Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Afganistanu

Značka poruka Milanoviću tko je vrhovni zapovjednik

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Iva Puljić-Šego
1/6
11.05.2015.
u 18:33

Obuka – Hrvatski vojnici obučavaju afganistanske vojne policajce, a posebnost je u tome što to prvi put čine samostalno

I dok je u posjetu Afganistanu – vojnim bazama u Kabulu i Mazar-e-Sharifu – hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne zaboravlja domaća trvenja. Dok je danas u Zapovjedništvu misije Sjevernoatlantskog saveza “Odlučna potpora“ u glavnom gradu Kabulu razgovarala sa 24 pripadnika hrvatskog vojnog kontingenta, odjevena u uniformu Hrvatske vojske, nekoliko puta rukom je pritisnula značku vrhovne zapovjednice na lijevoj strani odore i ponosno uz osmijeh, pogotovo pred televizijskim kamerama, govorila da je to oznaka vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske.

I to vrhovne zapovjednice – i u ratu i u miru. Jasno je da je predsjednica i iz dalekog Afganistana poslala poruku Vladi, odnosno premijeru Milanoviću, s kojima se spori zbog održavanja mimohoda u povodu proslave 20. obljetnice Oluje.

Šale s predsjednicom

Kolinda Grabar-Kitarović bila je glavna zvijezda među hrvatskim snagama u kabulskom kampu. Nakon sastanka s vojnicima i zapovjednicima, svi su se s njom htjeli fotografirati, a pala je i pokoja šala. Najviše na račun vojnika nižeg stasa kojemu je netko dobacio da kakav je to vojnik kad je predsjednica viša od njega. On je spremno uzvratio: “Što ću kad sam mali“. U čast predsjednice pekle su se i palačinke, a počastili su je pripadnici vatrogasne postrojbe iz Sarajeva.

Hrvatski vojnici koje je predsjednica posjetila u idućih će nekoliko mjeseci obučavati afganistanske vojne policajce, a posebnost je u tome što je to prvi put da će ih hrvatski vojnici obučavati potpuno samostalno. Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera, koji je u predsjedničinu izaslanstvu, rekao je da su dvije najvažnije zadaće naših vojnika u Afganistanu – obuka afganistanske vojne policije i obuka njihovih pilota transportnih helikoptera. Upravo zbog obuke koju naša vojska pruža, SAD će Hrvatskoj vojsci donirati opremu vrijednu 10 milijuna dolara. Mentoriranje hrvatskih vojnika sada se razlikuje i u tome što naši vojnici više neće ni na koji način sudjelovati u borbenim akcijama Afganistanaca, prije su im asistirali i davali potporu, nego će ih samo obučavati.

Predsjednica Grabar-Kitarović interesirala se za iskustva naših vojnika, zanimalo ju je kako su prihvaćeni, a sama je naglasila da su dobili velike pohvale afganistanskog predsjednika i premijera s kojima se susrela dan prije. Naglasila je da su hrvatski vojnici puno naučili o afganistanskoj kulturi i običajima te da domaći stanovnici cijene kako se ophode prema lokalnom stanovništvu.

Očit napredak

Predsjednica nije propustila spomenuti i važnost uključivanja žena, odnosno poštivanja rodne ravnopravnosti u vojsci te je potaknula naše vojnike da o tome vode računa i kad je riječ o obuci Afganistanaca da ih motiviraju da u taj posao uključe i žene, ali i kada je riječ o vojsci općenito. Obrazovane žene često u vojsci, naglasila je, budu maknute u stranu, umjesto da ravnopravno s muškim kolegama upravljaju helikopterima i obnašaju sve zahtjevne zadaće za koje su educirane.

K. Grabar-Kitarović ponovila je da Afganistan osjeća kao svoju domovinu, da je to zemlja čiji ti ljudi lako uđu pod kožu, ali da svaki put kad dođe vidi napredak. Kaže da su za to zaslužni i hrvatski vojnici koji su pomogli u uspostavi mira u Afganistanu.

>>K. Grabar-Kitarović: Zalažem se za vašu zemlju kao da je moja domovina

>>Tko naređuje Hrvatskoj vojsci: U miru četiri zapovjednika, u ratu jedan

Komentara 433

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:39 11.05.2015.

Imam osjećaj da kad bi išli Kolinda i Zoki na obaranje ruku, da bi ga Kolinda pojela za doručak...

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
19:04 11.05.2015.

kolinda kolinda predsjednice svih hrvata ,, dobio sam informaciju od naših vojnika u afganistanu da su oduševljeni posjetom vrhovne zapovjednice OS RH

L0
luena 01
18:46 11.05.2015.

Sto god da obuce nas predsjednica je atraktivna zena,a u vojnickoj odori joj nema premca ... Super ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije