Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veleposlanici

Predsjednica: Pozivam i prozivam i ministra Kovača da konačno učini nešto u toj našoj diplomaciji

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
04.05.2016.
u 23:15

Kovač je vodio predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović nakon što je otišao iz diplomacije i MVEP-a

– Pozivam i prozivam i ministra Miru Kovača da nakon 100 dana Vlade konačno učini nešto u toj našoj diplomaciji. Ponekad se pitam zastupaju li neki od naših veleposlanika interese hrvatske države ili države primateljice, kad se s njima "apsolutno slažu" u nekakvim priopćenjima i nekakvim kritikama Hrvatske. To ne stoji. Ima li u Hrvatskoj izoliranih incidenata? Ima, doista ima, to ne poričem. Ima ih u svakoj državi. Mi se, međutim, s time možemo nositi sami.

Kazala je u intervjuu za HTV predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući napise u stranim medijima u kojima se Hrvatsku optužuje za "fašizaciju društva" i tako prvi put prozvala ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača s kojim je do sada izvrsno surađivala. Štoviše, Kovač je vodio predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović nakon što je otišao iz diplomacije i MVEP-a, a otkada se u Ministarstvo početkom godine vratio kao ministar, izuzetno je inzistirao i naglašavao usklađenost vanjske politike Ministarstva, odnosno Vlade i predsjednice.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova sinoć nisu imali komentara na prozivku predsjednice. No ranije je ministar Kovač već govorio o redovnoj zamjeni šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda kojima ove godine ističe mandat. Njihov broj, procjenjuje se, penje se na više od 15, a među njima su i oni veleposlanici čija su imenovanja bila nazivana političkima, posebice veleposlanika u  Londonu, Parizu i Rimu.

Tekstovi s kritikama Hrvatske u stranim medijima provlače se od formiranja ove Vlade, a jedan od primjera je napis u njemačkom listu Die Spiegel od utorka u kojem se kaže da "nova hrvatska Vlada provodi udar na medije, a u javnosti su nacionalistički tonovi sve glasniji". Napisi su učestali posljednje vrijeme, posebice nakon rasprava i bojkota službene komemoracije u Jasenovcu. Na to se nadovezala i ad hoc inicijativa i radni ručak koji je organizirao austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff. O tom su ručku sudionici, dogovorno, izvijestili na Twitteru – od američke veleposlanice Juliete Valls Noyes, norveške kolegice Astrid Versto te veleposlanice Nizozemske, preko njemačkog do britanskog veleposlanika, svi do jednog naglašavajući važnost neovisnih medija.

– Mislim da doista veleposlanici u Hrvatskoj rade s najboljom namjerom. Ali isto tako držim da bismo trebali osnažiti svoj dijalog između sebe i onoga što propisuje Bečka konvencija o diplomatskim odnosima. To je prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, a onda i druga odgovorna tijela državne vlasti i raspraviti o kakvim problemima, za koje drže da moguće postoje u Hrvatskoj. Držim da su pritom dijelom krivnja izolirani članci koji dolaze iz Hrvatske o "navodnoj fašizaciji", a dijelom je krivnja na hrvatskoj diplomaciji i tu zamjeram strahovito svima koji su dosada radili – kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ujedno je poručila kako "još očekuje od ministra unutarnjih poslova, od ravnatelja policije da se otkrije počinitelj koji je napravio svastiku na Poljudu".

Komentara 189

BA
barkod
23:49 04.05.2016.

Sa ovim se slažem. Kako će nekakav Grubiša, Goldstein i slični, koji nisu nikad doživljavali neovisnu i demokratsku Hrvatsku kao svoju domovinu štiti nacionalne interese u inozemstvu. Takve je postavilo društvo od " crvene buržoazije" - Zoka, Josipović, Pusićka koji su htjeli napraviti od HR modificirani oblik SRH. Zato se događaju ovakva sranja kada bilo kakav inozemni veleposlanik lupa protiv RH. Sada se vidi koliko je jaka ta mreža koja radi protiv interesa države .

RV
rvp88
23:35 04.05.2016.

Samo bih htio skrenuti paznju na to da NITI JEDAN nas medij nije prenio vijest o kaosu u EU parlamentu prilikom glasanja o TTIP sporazumu

GR
grgaman
23:38 04.05.2016.

Mijenjajte petokolonase jugo komunisticko cetnicke provinijencije i zagovaratelje velike Srbije pod imenom regiona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije