Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Predsjednica K. Grabar Kitarović uputila izraze sućuti obitelji akademika Dušana Bilandžića

Dušan Bilandžić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
05.03.2015.
u 12:24

To je čovjek iznimne erudicije, britka uma i osebujna duha. U najpotpunijem smislu riječi bio je svjedok svojega vremena, ne samo kao jedan od najupućenijih poznavatelja hrvatske povijesti 20. st. nego i kao jedan od njezinih istaknutih sudionika, stoji u pismu sućuti

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je sućut obitelji akademika Dušana Bilandžića, redovnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknutog hrvatskog povjesničara i političara, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Hrvatske, sljedećeg sadržaja:

„Bio je čovjek iznimne erudicije, britka uma i osebujna duha. U najpotpunijem smislu riječi bio je svjedok svojega vremena, ne samo kao jedan od najupućenijih poznavatelja hrvatske povijesti 20. st. nego i kao jedan od njezinih istaknutih sudionika. Vođen idealima narodne slobode i socijalne pravde, u mladosti pripadnik antifašističkog pokreta, a potkraj šezdesetih i početkom sedamdesetih godina kao znanstvenik, političar i saborski zastupnik istaknuti sudionik reformskih gibanja, potkraj osamdesetih usprotivio se velikosrpskoj politici te zatim dao nezamjenjiv doprinos uspostavi demokracije i procesu osamostaljenja Republike Hrvatske, uz ostalo i kao potpredsjednik hrvatskog državnog Predsjedništva.

Zajedno sa svima koji su ga poznavali i voljeli pamtit ću ga kao istinskog domoljuba i od svih omiljena i poštovana tumača suvremene hrvatske povijesti.

Poštovana obitelji Bilandžić, izvolite primiti izraze moje iskrene sućuti“, stoji u sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

>>  Preminuo akademik Dušan Bilandžić

Komentara 5

DU
Deleted user
12:44 05.03.2015.

Pokoj mu vječni, ili ako mu je draže (ali čini se da njega više nitko ništa ne pita), slavu mu! Taj akademički Bilandžić dr. Dule tijekom duga života promijenio je svjetonazorskih i političkih kaputa više nego prosječan kameleon boja. Očito mu se isplatilo jer cijelog mu života nije falilo ništa. Što je najvažnije, u Hrvatskoj pokojni akademik dr. Dule ima na tisuće odanih sljedbenika kad je posrijedi kameleonština.

DU
Deleted user
12:48 05.03.2015.

Kazu o mrtvima sve najbolje. Za zivota mu se moglo prigovarati , ali bio je bolji od mnogih drugih. Nije krao kao mnogi koje svaki dan gledamo i jos cemo ih dugo gledati

BU
bukvica
18:00 05.03.2015.

Dabogda mu bila teska i preteska hrvatska gruda po kojoj je pljuvao i po cjelom hratskom narodu koji su se borili za hrvatsku slobodu i samostalnost,dabogda bilo trnje i kamenje ispod i iznad njeg,nije zasluzio da bude pokopan u Zagrebu,trbalo ga je staviti blizu njegovog voge // TILETA// jeli oni su se borili za Jugoslaviju i srbiju i tamo im je mijesto a ne u HR ovdje su bili i ostali hrvatski izdajnici--a i ovo sta je ostalo od tifusara treba iskorjeniti iz hrvatske da im ne bude sjemana ni plemena !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije