Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ i ‘sumnjivi’ ruski kapital

Predsjednica i premijer za Amerikance, HDZ poručuje: 'I mi smo!'

HDZ
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
25.05.2016.
u 08:41

U vrhu HDZ-a tvrde da nema potrebe za upozorenjima jer su se izjasnili da ruski kapital nema što tražiti u hrvatskim strateškim projektima

Nakon što su politički kuloari progovorili o dvjema ozbiljnim porukama koje su predane šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku (iz Bruxellesa, od europučana i SAD-a) o tome da ne pušta sumnjivi ruski kapital u RH i pogotovo energetski sektor –  izvor iz vrha HDZ-a kaže kako Tomislavu Karamarku nisu stigla takva upozorenja, a pogotovo ne upozorenja namijenjena osobno njemu.

– Za takva upozorenja i nema potrebe jer smo se više puta jasno izjasnili da ruski kapital nema što tražiti u našim strateškim energetskim projektima – komentira izvor i napominje da je Karamarko upravo s Amerikancima razgovarao o projektu LNG-a na Krku. Kada je riječ o izlaganju Davora Stiera na Središnjem odboru HDZ-a – koji je poručio da ne postoji manevarski prostor za sumnjivi ruski kapital u RH – izvor blizak vrhu HDZ-a tvrdi da su to “Stierove ishlapljele ambicije”.

Kaže da se vrh stranke zalaže za politički dogovor s Mađarima o Ini baš zato što bi neki možda htjeli prodati Inu, i to možda baš Rusima. Priču o porukama upozorenja Karamarku izvor povezuje sa stranačkim izborima u HDZ-u u subotu.  

Reflektori na Karamarku

Hrvatska je ulaskom u NATO i EU potpuno “prešla” na stranu zapadnih eurointegracija, a u  međuvremenu je svojim energetskim čvorištima i planovima gradnje nove energetske infrastrukture postala opet geopolitički ključna. Stoga nije čudno da se ovdje prepliću europski i američki s interesima Rusije. Oni svi stoga pojačano nadziru i analiziraju i angažman naših ključnih političara. Pa reagiraju kada posumnjaju da su neki skloni puštanju ruskog kapitala u energetiku. Nakon afere Konzultantica reflektori su usmjereni na šefa HDZ-a, a mediji govore o interesnoj povezanosti ruskih “sumnjivih” ulagača, nastojanjima vrha HDZ-a da prekine arbitražu s MOL-om, prijateljstvu s tvrtkom Migrit i sl. 

Prozapadna predsjednica

Ta navodna interesna povezanost vrha HDZ-a s ruskim interesima navodno i jest razlog što je šef HDZ-a, kažu, u svojevrsnoj “međunarodnoj izolaciji, a u njoj se može sastajati, izvan redovnih sastanaka EPP-a, jedino s mađarskim političarima i nižerangiranim izaslanicima”, kako tvrde u dijelu vrha HDZ-a nesklonom Karamarku. Kažu i kako Stierov nastup nije bio uzaludan ni hirovit. U širem političkom kontekstu možemo detektirati da se za gradnju LNG terminala na Krku u “američkoj” verziji jako zalaže predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja se tu nalazi na 100% istoj liniji kao i premijer Tihomir Orešković, kako se čuje od osoba bliskih Pantovčaku. Valja podsjetiti da je nedavni posjet potpredsjednika SAD-a Joea Bidena prošao uglavnom u “LNG tonu”. I ruski analitičari, kada je pobijedila, odmah su analizirali kako će se to odraziti na ruske interese. 

Zaključili su da će ruske investicije u sferi nafte i plina ostati “bez napretka”. Predsjednicu drže “prozapadnom, proameričkom figurom (NATO) koja se jako razlikuje od Josipovića koji je prema Rusiji bio neutralan”. Zaključili su da će predsjednica “kritizirati rusku prisutnost u regiji (BiH, Srbija) te joj se aktivno suprotstavljati”.•

>> Tihomir Orešković: Ja odgovaram za Vladu i ne mogu mi govoriti što da radim

Komentara 122

A1
Ante_1964
09:00 25.05.2016.

Koliko drugova samo brani Rusiju inače vrlo "demokratsku" zemlju,svi biste naravno radije išli živjeti u Rusiju nego u USA,kako su ti njihovi oligarski došli do tolikih milijarda nije vas briga.Čovjeka koji na glavu stavi Putinovu masku i prosvjeduje osude na 5 godina zatvora to je za vas crvene buržuje ok je li?

MI
mihoper
09:17 25.05.2016.

uopce nista nije sporno nek ameri konacno postanu nasi ekonomski partneri i pocnu raditi projekte u RH ili nek sute.

Avatar lvan12
lvan12
08:56 25.05.2016.

Kakva je to politička strategija kada se opredijeliš unaprijed i bezuvjetno samo za jednu stranu !? To se zove poltronstvo i sluganstvo! Umjesto da oni nas mole i nude nam razne ustupke za uzvrat ako bi išli s njima a ne rusima... Naš vrh uvjek bezuvjetno pristaje na sve na našu štetu. Unaprijed su se odrekli pregovaranja, strategije, mogućnosti vlastitog izbora i iskorištavanja situacije za građane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije