Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN NARCISA

Predsjednica i 90 zdravih, oboljelih i izliječenih žena od raka poslale važnu poruku

Narcis
Foto: Filip Popović
1/19
25.03.2017.
u 13:06

Uz edukaciju, podjelu letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa, posjetiteljice su imale priliku obaviti i mamografski pregled zahvaljujući Programu preventivne mobilne mamografije

Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović i 90 zdravih, oboljelih i izliječenih žena od raka obilježile su 21. Dan narcisa. Zajedničkom fotografijom na Trgu bana Josipa Jelačića, koja upozorava na zastrašujući podatak da svaki mjesec 90 žena umre od raka dojke, poslana je poruka o važnosti prevencije jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice. 

“U Hrvatskoj od raka dojke svaki mjesec, na žalost, umre 90 žena. Ovaj zabrinjavajući podatak je snažan poticaj organiziranja Dana narcisa ne samo u Zagrebu već i u brojnim mjestima diljem Hrvatske koji ima za cilj educirati žene o važnosti redovitih kliničkih, ultrazvučnih i mamografskih pregleda s ciljem što ranijeg otkrivanja raka dojke.”– izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka. 

Dan narcisa koji se ove godine održao pod sloganom BUDI NARCISa – PREGLEDAVAJ DOJKE podržali su potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, posebni savjetnik Predsjednice za zdravstvo i sport Tomislav Madžar, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirna Šitum, Drago Prgomet, Ranka Štern, Ivana Portolan Pajić, Jelena Pavičić Vukičević i drugi.

Uz edukaciju, podjelu letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa, posjetiteljice su imale priliku obaviti i mamografski pregled zahvaljujući Programu preventivne mobilne mamografije koju osigurava Grad Zagreb. 

„Javnozdravstvenom akcijom želimo pozvati sve naše sugrađanke u dobi od 40 do 49 godina te one starije od 69 godina da se prijave na besplatne mamografske preglede u sklopu Programa mobilne mamografije Grada Zagreba na broj telefona 01 46 96 309.

Pozivamo i žene mlađe dobi na preventivno ponašanje i redovite preglede dojki radi pravovremenog otkrivanja zloćudne bolesti i boljeg ishoda liječenja.“- izjavila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

Dan narcisa ove se godine održao u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. 

Dan narcisa podržale su i brojne osobe iz društvenog života Hrvatske poput glazbenice Danijele Martinović, glumice Barbare Nole, Bojane Gregorić Vejzović, Ane Begić Tahiri, Kristine Krepele i Mile Elegović, opernog pjevača Ronalda Brausa, TV voditeljica Karmele Vukov Colić i Renate Sopek, vaterpolistica HAVK Mladost, Zagrebačkih mažoretkinja i drugih.

Zajednička suradnja, međusobna podrška i ovogodišnja zavidna posjećenost građana nepobitan su dokaz podizanja svijesti o važnosti prevencije raka dojke te dodatan vjetar u leđa kako oboljelima, tako i napornom radu liječnika da se ova smrtonosna bolest svede na najmanju moguću razinu. 

>> Jeste li primijetili 'srce' na Facebooku u objavama vaših prijatelja? Evo zašto to rade

>> Jeste li znali da svaka deseta žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke?

Komentara 3

JC
jerko.cvein2
13:29 25.03.2017.

Gdje se ta osoba svuda riva mesto da za gradjane nesta da radi. Nasa kraljica pakla.

SA
sargu123
14:04 25.03.2017.

Jel opet uzela cvijeće kao onda u kazalištu?

Avatar croatxl
croatxl
13:57 25.03.2017.

Bravo predsjednice.Hrvatski narod ima predsjednicu za ponos,sretno jos 8g mandata tako Hrvati vec odlucili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije