Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA OREPIĆU

Predsjednica: Dužnosnici u izvršnoj vlasti trebaju se suzdržati od bilo kakvog komentiranja Ustavnog suda

Kolinda grabar kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
08.12.2016.
u 17:22

Ustavni sud je zbog te Orepićeve izjave od državnih tijela zatražio da zaštite ustavni poredak.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u povodu ocjena ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića o sucima Ustavnoga suda izjavila kako je potrebno poštivati trodiobu vlasti te da se dužnosnici u izvršnoj vlasti trebaju suzdržati od bilo kakvog komentiranja rada toga suda.

"Ustavni sud je jedan od stupova državne vlasti i jamac ustavnosti, poštivanja Ustava u Republici Hrvatskoj, dakle poštovanja svih demokratskih vrednota, same demokracije, ljudskih prava i svega ostaloga. Mislim doista da u Hrvatskoj moramo poštivati trodiobu vlasti i da se dužnosnici iz izvršne vlasti trebaju suzdržati od bilo kakvog komentiranja rada Ustavnoga suda“, rekla je hrvatska predsjednica novinarima u Hrvatskome institutu za povijest gdje je sudjelovala na obilježavanju 15. obljetnice djelovanja Hrvatskog diplomatskog kluba.

Osobno, dodala je, ne vidi nikakvih nezakonitosti ili neustavnosti u radu Ustavnoga suda. "A ako bilo tko ima bilo kakve druge informacije, kad je riječ o radu Ustavnoga suda ili bilo kojeg od ustavnih sudaca, onda je dužan o tome obavijestiti nadležne državne institucije. Dakle, Državno odvjetništvo i Sabor koji bira ustavne suce. Jer, svaki drugi put, svaki drugi način, dovodi do destabilizacije ustavnoga poretka i zbog toga je štetan“, poručila je.

Orepić je u tjedniku "Globus" proglasio sastav Ustavnog suda najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je na sjednici Vlade da je riječ o neprimjerenom napadu kojim se narušava povjerenje građana u najviše ustavno tijelo države, zbog čega je s Orepićem i obavio razgovor u kojem ga je upozorio da takve izjave ne smiju dolaziti od članova Vlade.

Ustavni sud je zbog te Orepićeve izjave od državnih tijela zatražio da zaštite ustavni poredak.

>> Plenković najavio povjerenstvo za totalitarne simbole te osudio Orepićev intervju: 'Upozorio sam ga'

>> Ustavni sud traži od državnih tijela da zbog Orepićeve izjave zaštite ustavni poredak

Komentara 20

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
03:34 09.12.2016.

Orepic bi svuda kumove .

Avatar firebird
firebird
03:40 09.12.2016.

Ostojicev zastavnik bi rado Mladena Bajica u ustavni sud, Grizzly completo.

NE
Neo001
19:44 08.12.2016.

Ma vidi samo kako sdp komentatori brane Orepića, to nije ni čudo jer štiti Milanovićevu mafiju. Orepić ne može otkrit tko je crtao svastiku na Poljudu, ali zato se pravi pametan i okolo djeli lekcije. Možda dijeli i još po nešto jer su ga uslikali kako ruča sa urednikom ''Nacionala'' - Jelinićem? A znamo da je ''Nacional u službi yugo-orjune, odnosno potkopavanja na sve načine Hrvatske. Oni krenu prvi s nekom pričom, a onda ovi ostali prihvate i počinje sinkronizirano lajanje i zavijanje s levice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije