Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Predrag Brazzoduro: Vladi je čak i Mongolija više pomorska zemlja od Hrvatske

Predrag Brazzoduro
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
27.01.2015.
u 23:43

Glavni tajnik Sindikata pomoraca o apsurdnim izmjenama Pomorskog zakonika u kojem se prava pomoraca smanjuju umjesto da se, kako je dogovoreno, povećaju

Nove izmjene i dopune Pomorskog zakonika, tvrdi Predrag Brazzoduro, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, ne rješavaju nijedan od otvorenih problema pomoraca.

– Posljednjih dana komentira se da se premijer Milanović i cijeli SDP okreću radništvu, ali ako se istupi premijera mogu okarakterizirati kao podržavanje radnika, onda ne znam kako to da njegovi ministri čine suprotno, a kad je o pomorstvu i pomorcima riječ, prednjače ministri rada i pomorstva koji očigledno ne žive s pomorstvom – kaže Brazzoduro dodajući da je po svemu Mongolija više pomorska zemlja od Hrvatske.

Nijedan zahtjev pomoraca, a za sve je resorni ministar S. Hajdaš Dončić na zajedničkom sastanku kazao da mu "zvuče logično", nije prihvaćen. Njegov je pomoćnik, kaže Brazzoduro, sačinio potpuno drukčiji prijedlog.

– Pomorci, koji su se dosad mogli djelomično koristiti pravima iz zdravstvenog osiguranja, ostaju bez toga, i dalje će plaćati zdravstveno, a moraju oboljeti ili se ozlijediti najmanje osam dana prije nego se iskrcaju s broda da bi se liječili. Nadalje, nije izmijenjen članak o beneficiranom stažu, plaćat će ga i dalje više od drugih, a na kraju dobiti beneficiju manju od drugih, umanjenje od 27 posto ako idu u mirovinu sa 60 godina – kaže Brazzoduro. Ostalo je, kaže, neriješeno i priznavanje bolovanja ili gubitka posla u 183 dana... Nije riješen ni problem vježbenika, i dalje će biti preskupi i neće imati gdje stjecati svoje prvo zvanje.

– Jedino što su u novim promjenama učinili jest da su odrekli pravo hrvatskim zapovjednicima da zapovijedaju brodom pod hrvatskom zastavom, a poseban je "biser" da zahtijevaju tzv. STCW svjedodžbe za časnike na jahtama, a onda ne priznaju rad za obnovu tih certifikata – kaže Brazzoduro.

>>P. Brazzoduro: Tražimo od Mrsića da prestane harač po džepu pomoraca

>>P. Brazzoduro: Ministar Hajdaš Dončić ne zna što govori

Komentara 4

GU
guderian
08:20 28.01.2015.

To je, nažalost, samo najnoviji primjer kako se uništavaju oni koji rade i pridonose Hrvatskoj. Pomorci rade vani, a njihove obitelji ostaju u Hrvaskoj. Dakle radi se o izvoznicima koji u Hrvatsku donose čistu dobit i pomažu gospodarstvu za razliku od onih naših export-import majstora. Ovo sa zdravstvenim je samo jedna od svinjarija koju naši političari i "stručnjaci" rade pomorcima. Još jedan dokaz da se u ovoj državi ne isplati pošteno raditi :(

KA
kamatar
12:04 28.01.2015.

U ovoj državi se ne isplati ni kupus proizvoditi.. Pred 23 godine su Tuđman i HDZ odredili švercersko-špekulantski tečaj nacionalne valute, 1 DEM = 55 HRD i tako se okrenuli '' šverc '' uvozu na štetu industrije. Uništili su industriju i 200 000 radnih mjesta. Gasile su se tvornice, a nicali trgovački centri. Tvornice su pretvorene u nekretnine i prodane domorodnim tajkunima za 1 kunu. Dužni smo 70 milijardi € + kamate, a mi nemamo novca niti za kamatu. .La musica e' finita. Hrvatska je u stečaju.

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
11:08 28.01.2015.

Mongolija je bila pomorska zemlja kad se protezala od Europe do Tihog oceana, a obuhvaćala je i Kinu, jedino nije uspjela osvojiti Japan (Japanu je pomogao vjetar "kamikaze" razbivši monglosku flotu). A ta, teritorijalno najveća država u povijesti nije srušena ratom, već budizmom koji su Mongoli primili i vratili se, više-manje, starom nomadskom životu uz izvjesne dodatke civilizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije