Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za štediše Ljubljanske banke

Predaja zahtjeva za isplatu od 1. prosinca, novac na računima u proljeće

Ljubljanska banka
Foto: Anto Magzan/Pixsell
29.05.2015.
u 00:05

Najkasnije četiri mjeseca kasnije po predaji zahtjeva, novac će im biti isplaćen, kaže se u prijedlogu zakona koji je u četvrtak prihvatila slovenska Vlada.

Štediše Ljubljanske banke od 1. prosinca ove godine moći će predati zahtjev za isplatu stare devizne štednje.

Najkasnije četiri mjeseca kasnije po predaji zahtjeva, novac će im biti isplaćen, kaže se u prijedlogu zakona koji je u četvrtak prihvatila slovenska Vlada. Detaljno je definiran vremenski okvir isplata. Najkasnije do 1. studenoga objavit će se javni poziv štedišama i njihovim obiteljima.

Mjesec dana kasnije - 1. prosinca - počinje teći rok za prijavu potraživanja i predaja dokumentacije. U roku od tri mjeseca taj se zahtjev mora obraditi, a u slučaju pozitivnog odgovora, novac se na račun štediše ili zakonskog zastupnika uplaćuje 30 dana po pravomoćnosti odluke, kaže se u prijedlogu zakona u koji imamo uvid. Konverzija vrijednosti depozita koji su većinom bili u tadašnjim njemačkim markama, obavit će se po deviznom tečaju koji je vrijedio 1. siječnja 1999. Što se tiče kamata, kombinirat će se tri stope: za depozite do kraja 1991. primjenjivat će se kamata koja je i bila ugovorena sa štedišama, za 1992. godinu priznavat će se stopa od šest posto, a za period nakon toga kamata će iznositi 1,79 posto godišnje.

Isplate će se protegnuti i na 2017. godinu, a Slovenija je za sada odvojila 385 milijuna eura za isplatu štediša. Toliko, kažu, iznosi glavnica. Slovenija je, nakon što je Međunarodni sud za ljudska prava u srpnju prošle godine odlučio da je ta država dužna isplatiti štediše stare Ljubljanske banke, dobila rok od godinu dana da se pripremi za isplatu i da predoči plan isplate. Zakon je prvi korak u ispunjavanju te obveze.

>> Da je proveden ugovor Račan – Drnovšek, mogli smo već 15 godina imati riješena pitanja granice i Ljubljanske banke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije