Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Početak medicine'

Pred obilježavanje dana hitne pomoći: Još se može popraviti mnogo toga

hitna pomoc
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
27.04.2015.
u 09:20

Hitna je početak medicine. Kvalitetnu i organiziranu hitnu trebamo svi i zato se moramo potruditi da takva i bude, ističe Šota

U povodu Dana hitne pomoći, koji se obilježava 30. travnja, predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći te predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicinske pomoći Danijel Šota upozorava na niz stvari koje bi se morale ispraviti kako bi hitna pomoć bila još kvalitetnija i učinkovitija.

- Nezadovoljni smo sporošću onih koji su sjeli na rukovodeća mjesta Zavoda i vrlo inertno napreduju u organizaciji službe, a bave se sasvim drugim i nebitnim stvarima. Kompetencije medicinskih sestara i tehničara najveći su problem jer se ne može postići dogovor Komore, Zavoda i Ministarstva, a traže se rješenja koja nama ne idu u prilog zbog sasvim drugog načina školovanja - kaže Šota. Dodaje kako su oprema i automobili već sada neadekvatni za rad jer ne postoji zakon koji bi naglasio potrebne stavke i koje bi se morale uvažavati kod nabavke i kupnje.

-  I danas mi koji smo pokrenuli cijelu priču govorimo da smo onda znali kada nitko nije, znamo i danas kako brze i bolje dostići razinu kvalitete usluge koju dajemo našim sugrađanima, a to treba biti jedini interes šire zajednice. Hitna zaslužuje više, bolje i brže. Hitna je početak medicine. Kvalitetnu i organiziranu hitnu trebamo svi i zato se moramo potruditi da takva i bude - ističe Šota.

Podsjeća i kako je 30. travnja 2001. godine Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći, koja je osnovana u Vinkovcima, pokrenula akciju paljenja sirena u kolima hitne u 86 gradova Republike Hrvatske. Tada su javnost i mediji prvi put dobili informaciju da je stanje u organizaciji službe neodrživo i da se mora pokrenuti reorganizacija ove službe. Nakon uplitanja medija nadležni mjerodavnih institucija pozvali su ih na razgovor i od tada službeno započinje reorganizacija hitne medicinske službe. Rezultat svega je obilježavanje Dana hitne, osnivanje Zavoda za hitnu medicinu kao i činjenica da su u većini županija zadovoljni dobivenom mrežom timova.

>> Većina pacijenata nije za hitnu, ali pomoći ćemo svakomu

Komentara 3

Avatar mirica19
mirica19
11:18 27.04.2015.

Pošto sam, nažalost, imala iskustva i s hitnim prijemom i s hrvatskim bolnicama, mogu reći da je to daleko od idealnog, i da tu ima puno, puno posla. No nisam primjetila da je Varga učinio ikakav pozitivan pomak osim što se dodatno zakoplicirao kompletan sustav. Nažalost, jednom sam imala priliku vidjeti kako čovjek s moždanim čeka da za prime više od tri sata, i to u bolnici koja je proglašena najboljom u Hrvatskoj. To definitivno nije ono što ja želim za svoju budućnost, a niti za budućnost svoje djece.

MX
Mister X
09:53 27.04.2015.

O čem se ovdje blebeće ? Tko je imao prilike da sjeden u kola Hitne i da ga voze iz nekog sela 50-tak km sa teško bolesnim ili stradalim ozlješenim pacijentom. Pa da vidi kako se fura bez amortizera kao u seljačkim kolima po rupčagama . I koliko si sretan da dodju i za vuru sretan si da pacijent preživi turu= torturu prevoza ! Tko je to u realitetu zato neće da naprave zakon majstori samo zakon za plaćanja, ne postoji Zakon stavke koje bi se morale uvažavati kod nabavke i kupovine adekvatne opreme... Žalosno primitivno ali Balkanski preuzeto od susjeda koji nisu EU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije