Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenja za gužve na cestama

Pred nama je produženi vikend: Evo kakvo nas vrijeme čeka

sunce
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
12.08.2016.
u 08:33

Nakon nekoliko dana kiše i tmurnog vremena te snažne bure duž Jadrana, slijedi nam smirivanje vremena i porast temperature

Danas će već biti i pretežno sunčano, na Jadranu i vedro, a u unutrašnjosti povremeno uz umjerenu naoblaku. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, poslijepodne u slabljenju, a zapuhat će i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 19 i 24, na Jadranu od 24 do 29 °CSutra će također biti pretežno sunčano, sredinom dana u unutrašnjosti ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab, na Jadranu ujutro mjestimice umjerena bura, a tijekom dana sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 24 i 29 °C.

Prema prognozi DHMZ-a za iduća tri dana, u cijeloj zemlji očekuje se djelomice ili pretežno sunčano i postupno svakim danom sve toplije.

Bura ometa promet

Zbog bure na Jadranu još uvijek su na snazi ograničenja i zabrane u prometu za neke skupine vozila. Od 6.20 za sav je promet otvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Zbog jakih udara vjetra između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h, izvijestio je HAK.

Samo za osobna vozila, zbog olujnog vjetra, otvorena je DC54 Maslenica – Zaton Obrovački. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka – Zagreb na vijaduktu Hreljin, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila. 

Gužve na blagdan Velike Gospe, posebno u mnogobrojnim svetištima

Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, tradicionalno se obilježava u većini europskih država iz kojih dolazi velik broj turista na našu obalu, a budući da je to ponedjeljak, mnogi će iskoristiti produženi vikend za odmor. Također, vjernici ih Hrvatske pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima se očekuje pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozači se također upozoravaju na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

Već danas se očekuje pojačan promet u smjeru mora kad će dio građana, nakon kraja radnog vremena krenuti na put kako bi izbjegli subotnje gužve.

Subota opet udarna, očekujte zastoje

Ove nas subote, 13. kolovoza očekuje podjednak broj vozila koji će krenuti prema moru, ali i onih koji će se nakon završetka odmora uputiti svojim kućama. Mnogi od njih naći će se na naplati Lučko na ulasku na autocestu A1 gdje se očekuju najveće gužve i zastoji tijekom cijele subote iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i to iz smjera čvora Jankomir i čvora Buzin.

Već tijekom prijepodneva očekuju se i kolone na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kao i na autocesti A2 Zagreb – Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj koje će potrajati cijeli dan.

Pojačanog prometa bit će na svim glavnim cestovnim pravcima: A1 Zagreb – Split – Ploče i A6 Rijeka – Zagreb, u oba smjera, A4 Zagreb – Goričan također u oba smjera, te A3 Bregana – Lipovac u smjeru Bregane.Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb – Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekuju se kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

Gužve i u nedjelju i ponedjeljak

U nedjelju, 14. kolovoza i ponedjeljak, 15. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb – Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb – Goričan, te na A3 Bregana – Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Tijekom cijelog vikenda na većini graničnih prijelaza očekuju se čekanja, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak i Macelj), Mađarskom (Goričan), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Duža čekanja očekuju se na ulasku na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom. Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima. 

Ključne riječi

Komentara 5

AL
altec
09:19 12.08.2016.

Jos da je bilo moguce spojiti 05.08. gospom...

DO
dommar36
10:08 12.08.2016.

kako za koga....

Avatar bosanac1951
bosanac1951
10:43 12.08.2016.

Pred nama je produženi vikend: Evo kakvo nas vrijeme čeka....Vrijeme je takovo kako je...A što se tiče gužve, slično je i u susjednim državama..Tamo su moguće i kolone od 60-100 km, pa nikom ništa.Treba se naoružati strpljenjem, živčeke na klinčeke i zdravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije