Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Tri brata i pet bikova u 'borbi' za zemlju

bikovi, prosvjed
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/12
02.07.2015.
u 19:42

Braća koja na svom imanju imaju oko 750 krava, bikova i teladi, a koja prosvjeduju zbog 130 hektara zemljišta koje je Agencija dodijelila drugom farmeru, od ranog jutra privukla su pažnju prolaznika

Za kriminalne radnje, ako ih je bilo u dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta, odgovorne su mjerodavne institucije, a ne mi – ponavljala je ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište (APZ) Blaženka Mičević, nakon što ju je u rano jutro u hladovini parka pred zgradom Agencije i Ministarstva poljoprivrede dočekalo pet bikova iz Đurđanaca pokraj Đakova. Na prvi pogled činilo se da je riječ o nesvakidašnjem performansu u središtu Zagreba. No braća Markić, Saša, Zoran i Goran, to demantiraju. Tvrde da su s bikovima u prosvjedu nakon što je dio državne zemlje, koju oni obrađuju i potrebna im je za njihovih 800-tinjak krava i teladi, ovih dana nepravedno dodijeljen Hrvoju Ciganoviću, vlasniku farme Lactis iz Budrovaca.

Bikovi danas u Đakovu?

– Mi tu zemlju obrađujemo već 15 godina, dio smo je i kupili i u našem je vlasništvu, a drugi se sada prijavljuje za poticaje – ogorčen je Saša Markić, koji s braćom danas najavljuje i sličan prosvjed na Đakovačkim vezovima. S prosvjedima ovakvog tipa Markići imaju i otprije iskustva, još iz 2011. kad su zbog navodnih malverzacija načelnika Semeljaca sa zemljom pred tamošnju općinu dotjerali 700 krava.

Bikovi koji su danas mirno pasli privukli su brojne građane, ali i policiju i veterinarsku inspekciju. Markići su ih, doznajemo, prevarili najavljujući prosvjedni skup s kravama umjesto s bikovima, koje su opasali i električnom ogradom.

– Dečki, dajem vam podršku, ustrajte i borite se za svoja prava – kazao je stariji Zagrepčanin Josip Ropoša, a jedan od sugrađana prišao je jednom od braće i pružio mu tisuću kuna.

– Evo, dečki, za hranu i piće. Ne idite odavde dok ne ostvarite svoja prava jer će uništiti cijelu našu Slavoniju – prokomentirao je i odjurio u BMW-u. Iako bi se nezadovoljstvo zbog podjele zemljišta moglo pripisati nedavnoj birokratskoj dodjeli zemlje stočarima bez natječaja, na kojoj su se našle i ciglane, mrtvačnice, autoceste, čak i nogometna igrališta, braća Markić priznaju da se i njima tada nudilo 200-tinjak hektara “šuma i planina”, koje su odbili. No ne prosvjeduju zbog toga, nego zbog natječaja općine Đakovo iz 2011., oko kojega je trakavica završena tek ovih dana u korist Hrvoja Ciganovića, a oni ostali bez zemlje koju već obrađuju, oko 80 hektara. U vrijeme raspisivanja natječaja Ciganović, tvrde, nije imao nijedno grlo. Ciganović je za Večernji list ustvrdio da je on zemlju legalno dobio na natječaju, no neće je silom uzeti. Čekat će da institucije odrade svoj posao.

Sporno 37 hektara

Ravnateljica APZ-a Blaženka Mičević kaže da obitelj Markić danas, prema podacima iz ARKOD-a, ima 622 ha zemlje. I nedavno su, tvrdi, dobili 331 ha, od kojih su 147 već upisali u ARKOD, a 184 još trebaju upisati. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručio je da se zakoni moraju poštivati te da prosvjedi, pritisci i ostali cirkus ne prolaze u Ministarstvu poljoprivrede.

– Gospoda Markić zaboravila su spomenuti da su na istom natječaju, koji osporavaju zbog 37 hektara, dobili 271 hektar – rekao je i dodao da oni nisu jedini kojima treba zemlja.

>> Dosta je bilo otimanja imovine građana i poduzetnika

Komentara 7

NI
ninja72
22:20 02.07.2015.

Sa ovih pet bikova sigurno ce vladajuci naci zajednicki jezik!

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
02:12 03.07.2015.

Ovo uopće nije loša ideja. Lijepo iznajmiti govedo da popase travu umjesto onih raznih trimera, zagađenja i buke.

ZO
zoom
02:24 03.07.2015.

Babylon Zoo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije