Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavlje diljem Hrvatske

Praznik rada u Splitu i Osijeku: Dok su jedni uživali u porcijama graha, drugi su prosvjedovali uz kišu

Proslava Međunarodnog praznika rada u Hrvatskoj
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/22
01.05.2016.
u 15:27

Međunarodni praznik rada 1. svibnja, slavio se diljem Lijepe naše. Dok su Osječani užival u 25000 porcija graha na lijevoj obali Drave, Splićane je zadesila kiša na Marjanu, a radnici splitske Trajektne luke prosjedovali su

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja Osječani su u nedjelju tradicionalno proslavili na lijevoj obali Drave, gdje je Grad Osijek organizirao podjelu 2500 porcija graha, no sindikalnih predstavnika nije bilo.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić je sa sugrađanima pojeo porciju graha i izrazio žaljenje što ih nema sindikata.

„Žalostan sam što ovo više nije sindikalna, nego stvarna sadržajna poruka. Niti ima više radnika i radničkih prava, pa čak niti sindikata kojima je to u opisu posla. Grad nastavlja tradiciju jer trebamo voditi računa o zapošljavanju i zaposlenima“, rekao je gradonačelnik Vrkić.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, Ilustracija

Dodao je kako je tradicija dobra iako se od nje ne živi, ali ju treba uvažavati. Vrkić je poručio kako je za to da se svi zajedno okrenemo prema stvaranju novih radnih mjesta, novom zapošljavanju i pravom odnosu prema svima koji rade.

Grah su skuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje.

Kiša omela tradicionalnu proslavu 1. svibnja na Marjanu

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Kiša koja pada u Splitu omela je obilježavanje tradicionalne proslave Međunarodnog praznika rada 1. svibnja na Marjanu te se ondje okupilo samo nekoliko stotina građana kojima su podijeljene porcije "fažola", a otkazan je kulturno- zabavni program i govori sindikalnih i poliitčkih predstavnika.

Za prvosvibanjsku proslavu na Marjanu bilo je pripremljeno 1.700 porcija fažola ali ih je podijeljeno svega nekoliko stotina, a preostali dio, kako je rečeno, bit će dodijeljen splitskim humanitarnim ustanovama.

Predstavnici sindikata su u izjavama novinarima rekli da se kiša urotila protiv radnika te je spriječila da veći broj građana dođe na Marjan, za razliku od ranijih godina kad se ondje za Međunarodni praznik rada okupljalo tisuće Splićana.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata Vedran Dragičević okupljenim je novinarima rekao kako je nezadovoljan prvim potezima aktualne Vlade.

"Mi smo u ovom trenutku vrlo nezadovoljni prvim potezima Vlade jer oni predstavljaju direktno zadiranje u džepove građana koji već imaju mnogo problema zbog nezaposlenosti ili neisplate plaća, te želimo poručiti vladi da to tako ne može ići," poručio je Dragičević. Po njegovim riječima Vlada se prvo trebala dogovoriti sa sindikatima. "Nastavit ćemo sindikalne aktivnosti, a one će uskoro biti žešće i mnogo veće," istaknuo je Dragičević

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je novinarima na Marjanu izjavio kako u vezi s pravima radnika postoji Zakon o radu.

"Što se tiče prava radnika, mi imamo Zakon o radu koji, po meni, nije loš ali je pitanje kako se on provodi i tko ga provodi," rekao je gradonačelnik Baldasar. Dodao je kako bi u zašititi prava radnika trebalo "ojačati sindikate."

Povjerenik Sindikata metala Hrvatske-Industrjskog sindikata u Brodopslitu Joško Franić je novinarima izjavio kako je u Hrvatskoj "cijelo radništvo u problemima" te da zato mladi odlaze živjeti izvan Hrvatske. "Te probleme treba rješavati Vlada jer za to je i izabrana," poručio je Franić.

Radnici splitske Trajektne luke 1. svibnja obilježili prosvjedom

Radnici splitske Trajektne luke Međunarodni su praznik rada 1. svibnja obilježili prosvjedom zbog otkaza njihovom sindikalnom povjereniku Marijanu Babiću kao i sporosti pravosuđa, jer bi sudski postupak s tim u vezi trebao početi na jesen.

Radnicima su na prosvjedu u luci potporu dali sindikati Jadrolinije, Dalmacijavina, Brodosplita, Auto- prijevoza Sinj, predstavnici 4. gardijske brigade, te udruga Udovica Domovinskog rata. Radnici su nosili transparente na kojima je pisalo "Danas Marijan Babić - sutra Tomislav Urlić" i "Danas Trajektna luka Split - sutra Jadrolinija."

Urlić je predsjednik Radničkog vijeća Jadrolinije i Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske,

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević je rekao kako su današnji Praznik rada željeli obilježiti tako da pokažu zašto Hrvatska gubi bitku sa bezakonjem i kriminalom.

Najavio je da će se u ponedjeljak u Zagrebu sastati sa zamjenicom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, a tjedan poslije i s ministrom Olegom Butkovićem. "Ukazat ćemo im na žalosnu činjenicu da se tolerira neplaćanje koncesije, da se u Trajektnoj luci Split tijekom godina dogodio višemilijunski odljev novca, iskazat ćemo protivljenje umanjenju plaća radnicima do minimalne i to u okolnostima kada ukupni trošak za plaće u punom iznosu dvostruko manji od onog što se slijeva s osnova naknada za privez i odvoz brodova u luci", rekao je Matijašević.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ocijenio je kako je riječ o nizu nezakonitih radnji, pa i o mogućem pranju novca o čemu su cijelu dokumentaciju u travnju predali Državnom odvjetništvu i podnijeli kaznenu prijavu protiv jednog od vlasnika Trajektne luke Split Branka Buljana. Kako je rekao Matijašević, ne mogu se pomiriti s tim da godinama nema reakcije pravosuđa i odvjetništva, te da su dosad sve vlade tolerirale poslovanje te luke koja ne plaća koncesiju, pa su državi dužni 3,7 milijuna kuna.

Sindikalni povjerenik HURS- a u Trajektnoj luci Split Marijan Babić u veljači je dobio otkaz jer je svojim kolegama iznio informacije o poslovanju društva koje su bile javno dostupne nakon čega je zbog otkaza podigao sudsku tužbu. Iako je zakonski rok za rješavanje radnih sporova šest mjesec sindikatu je na sudu rečeno da će rasprava biti zakazana početkom jeseni.

Na prosvjedu je bio i Tomislav Urlić koji je novinarima otkrio da se unatoč tome što Jadrolinija dobro posluje pregovara sa strateškim partnerom iz Estonije o ulasku u tu tvrtku.

"Ne znam čemu strateški partner kada dobro poslujemo. Svakako je bolje ići sam i eventualno koristiti kredite ili novce europskih fondova. Mi radimo u tvrtki koja bez ikakve uprave radi dobro jer pomorci iznose Jadroliniju, a ne uprava ili neke nove mesije koje dođu sa strane", rekao je Urlić.

Trajektna luka Split d.d. nastala je pretvorbom poduzeća "Održavanje i izgradnja luka s.p.o.". Imaju koncesiju za privez i odvez brodova. Splitska luka godišnje ima 17.000 uplova i isplova od čega se većina odnosi na domaći linijski promet, a ostatak na međunarodni teretni promet. Kroz luku Split godišnje prođe oko 700.000 vozila.

>> 'Trebamo više reda, rada te podvuči crtu na honoriranje nerada'

Ključne riječi

Komentara 8

ST
stefj
18:45 01.05.2016.

Tja, radnika ima još malo, ali ima puno neradnika koji brane svoja stečena prava. Zato oni koji znaju i mogu bježe van... Vidio sam danas jednog od tih neradnika (Kapovića) kako maše zastavama i blokira promet, zajedno sa svojih 20 drugova, mahom njegovih studenata s prosjekom 40 godina...

Avatar deziderij
deziderij
07:38 02.05.2016.

Najviše je bilo onih koji su došli da se nakrkaju besplatnoga graha. Njih ne interesira ništa drugo. Ako ne mogu na sebe i pod sebe onda barem u sebe. Sitnozubobezbi makar jednom godišnje dođu na svoje - da se besplatno nakrkaju i njima je sve ravno do mora. A drugi su kao prosvjedovali. Nevjerojatno kolikog jada se skupi na sprdačina-manifestacijama koje klika na vlasti organizira. Narodu treba kruha i igara, pogotovu onome koji ne vidi dalje od svoga nosa.

DO
doktorica
10:59 02.05.2016.

radnici će izumrijeti kao dinosaurusi,ali ostaju naši premili uhljebi i uhljebčići koje trebamo držati kao malo vode na dlanu,to je rijetko cvijeće koje se autohtono uzgaja kao endemska pasmina samo u Hrvatskoj!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije