Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon rasprave

Pravopis: Velikim slovom pisat će se obje riječi – Katolička Crkva

'15.04.2013., Zagreb -  U Hrvatskom drzavnom arhivu odrzano je javno predstavljanje Hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik. Ermina Ramadanovic, Kristian Lewis, Lana Hudecek, Zeljko Jozic, Mil
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
04.06.2013.
u 20:50

Je li Hrvatska napokon dočekala završetak žestokih pravopisnih bitaka, koje su katkad podsjećale na pravi jezični rat?

Hrvatska ima novi pravopis. Konačnu inačicu Hrvatskoga pravopisa, koju je poslije jednomjesečne javne rasprave izradilo 14 jezikoslovaca iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ), danas je na svojoj sjednici prihvatilo Znanstveno vijeće IHJJ-a te time stavilo točku na postupak izrade i donošenja novih pravopisnih pravila. No čini se da u Institutu nisu svi istomišljenici jer odluka nije donesena jednoglasno: u tajnom glasovanju 19 članova bilo je za novi pravopis, dva su člana bila protiv, a dva su ostala suzdržana.

Kako je tekao postupak izrade pravopisa te što sad slijedi, otkrio nam je ravnatelj IHJJ-a dr. sc. Željko Jozić, inicijator projekta i voditelj skupine jezikoslovaca koji su hrvatskoj javnosti ponudili pomirbeni, kompromisni pravopis.

Usuglašavali stavove

– Održali smo sedam tematskih sjednica Znanstvenog vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, od kojih su neke znale trajati i po sedam sati. Kako je pravopis stvar dogovora, na njima smo izlagali sva pravopisna pravila, usuglašavali stavove te potom dolazili do konačnih rješenja – kaže Jozić.

Autori upravo dovršavaju rječnik i pojmovnik te će se cjeloviti, besplatni pravopis za petnaestak dana pojaviti na internetskim stranicama IHJJ-a. Tada će ga predstaviti i javnosti, a potom će, najavljuje Jozić, zatražiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja da Hrvatski pravopis propiše kao službeni i obvezujući za sve škole.

– Ovih ćemo dana – najavljuje također Jozić – poslati i službeni dopis Razredu za filološke znanosti HAZU-a s objašnjenjem što smo sve učinili te ćemo akademike pozvati da se očituju o našem pravopisu. S obzirom na to da smo u nj ugradili dobar dio njihovih sugestija, želimo znati je li im ovakav pravopis prihvatljiv.

Kraj rata?

Zanimljivo je da su autori u posljednji trenutak unijeli i neke promjene. Jedna od njih odnosi se na pisanje velikog i malog slova. Prihvatili su, naime, dobru argumentaciju Glasa Koncila, koji je u javnoj raspravi predlagao da se Crkva, kao "zajednica ljudi koji vjeruju u nauk Isusa Krista", piše velikim slovom. Stoga će se ubuduće pisati Katolička Crkva, Srpska pravoslavna Crkva itd. Dakako, naziv "zgrada u kojima se vrši Božja služba" i dalje će se pisati malim slovom (crkva sv. Marka).

Je li Hrvatska napokon dočekala završetak žestokih pravopisnih bitaka, koje su katkad podsjećale na pravi jezični rat?

>>Večernji list otkriva: Najvažnija konačna pravila novog pravopisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije