Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recite svoje mišljenje

Kršenje privatnosti ili pravo na informaciju: Što treba pisati u imovinskoj kartici dužnosnika?

imovinske kartice
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
04.05.2015.
u 14:39

Smatrate li da je zaštita privatnosti dužnosnika iznad prava javnosti na informacije?

U najnovijoj VL inicijativi pitamo vas slažete li se sa stajalištem Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je zabranila Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa objavu dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika uz obrazloženje da se njihovom objavom krši Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Agenciji su sporni podaci o bračnom stanju dužnosnika, broju djece ili podatak imaju li uopće djece, neto iznosu plaće iz prethodnog zaposlenja te kreditna zaduženja nastala prije početka mandata u kojima se navodi naziv institucije u kojoj su se zadužili, kao i rok otplate kredita.

Treba li izbrisati tražene podatke?

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković tvrdi kako uklanjanjem podataka imovinska kartica gubi svoju moć u preventivnoj borbi protiv korupcije te najavljuje podizanje upravnog spora protiv agencije.

U VL inicijativi pitamo vas trebali li iz imovinskih kartica izbrisati tražene podatke. Smatrate li da je zaštita privatnosti dužnosnika iznad prava javnosti na informacije o, recimo, neto iznosu plaće iz prethodnog zaposlenja ili iznosu i podacima o kreditu koji je dužnosnik prije podignuo.

U drugom dijelu Inicijative napisat ćemo vaše prijedloge, a u trećem ćemo kontaktirati sa stručnjacima kako bi i oni iznijeli svoja stajališta o ovoj temi.

>>Zabranjena objava dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika!

Komentara 12

Avatar Chupacabra
Chupacabra
15:29 04.05.2015.

Kakva privatnost???? .... Plaće "uzmu" od naroda a traže da se ne zna koliko i na što troše... Ni branitelji, obrtnici i kojekakvi dužnici nemaju zaštitu privatnosti jer ih već stavljaju na nekakve javne spiskove, što bi imali oni?

Avatar bereza
bereza
21:43 04.05.2015.

Ova inicijativa te "Agencije" je mutna do bola! Umjesto da se kontrola dužnosničkih imovinskih kartica maksimalno zaoštri (uz neprekidno provjeravanje svake stavke u njoj), a ne kao što je sad da se onome što piše vjeruje na "majke mi", ta "Agencija" ovime omogućava još veće muljanje! Onog trenutka kad netko postaje "dužnosnik" i kad prijeđe na državnu sisu, tj. plaćaju ga porezni obveznici, taj mora opravdati svaku lipu svoje imovine i imovine svoje obitelji. Dakle, u imovinsku karticu bi trebalo upisivati podatke o svim članovima obitelji, jer mi još uvijek živimo u plemensko-klanovskom društvu. Trebalo bi napraviti kompletnu bilancu sa situacijom najmanje godinu dana prije stupanja na dužnosnički položaj bilo kojeg ranga (potpuna lista prihoda kao u poreznoj prijavi, potpuna lista kreditnih i ostalih zaduženja s planom otpate, itd.) Zatim, nakon što se utvrde planirani prihodi za tu funkciju (plaća + svi stalni, privremeni i povremeni dodaci), provjeravati stanje rashoda i imovine dužnosnika i članova njegove obitelji. Naravno, dužnosniku treba osigurati usluge savjetnika kako se ne bi događale situacije "nisam znao da je novac/plaćeno putovanje na Havaje/ljetovanje na jahti... imovina", ali odgovornost za neprikazivanje stvarnog stanja u imovinskoj kartici mora biti na dužnosniku, a ne na onome tko otkrije tu nepodudarnost. Moraju se uvesti mnogo oštrije sankcije, sve do automatske suspenzije s položaja i oduzimanja sporne imovine uz plaćanje dodatne kazne, a u krajnjem slučaju i ovrhe nad obiteljskom imovinom. Ovo može izgledati jako oštro, ali tek na prvi pogled. Obični ljudi moraju iznova steći povjerenje u dužnosnike, a zbog sadašnjeg sustava s kojim se ti dužnosnici mogu poigravati kako god žele, povjerenje je potpuno izgubljeno.

Avatar airbizz
airbizz
16:39 04.05.2015.

za ovakve šuplje zakone mora netko odgovarati.ovo nije propust u zakonu.ovo je otvorena diskriminacija građana i stavljanje pojedinaca iznad zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije