Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pranje rublja je normalni dio života, no rasipanje vode ne treba biti

Calgon
Foto: Promo
1/4
PR
Autor
PR članak
22.03.2017.
u 08:45

Je li uopće potrebno naglašavati važnost vode i njenog očuvanja? Ta jednostavna kombinacija elemenata sačinjava dvije trećine zemljine površine, 75% ljudskog tijela, 95% mozga, 82% krvi i 90% pluća. Stoga, voda nije samo važna za život - ona jest život.

Već i malo smanjenje razine hidratacije našeg tijela od 2% uzrokuje znakove dehidracije: slabije kratkoroćno pamćenje, nemogućnost da se usredotočimo na detalje ili pojavu umora. Čitate li ovaj članak, nemojte zaboraviti popiti malo vode u ovom trenu! Sjetite se da živimo u zemlji koja obiluje izvorima čiste vode pa možete odahnuti. Pridonesemo li očuvanju tih izvora, nikada nećemo biti žedni. To je blagoslov kojim se ne mogu pohvaliti svi na planetu.

Svjetski dan očuvanja voda i kako ga obilježiti

Današnji svijet je svijet paradoksa. Dok mi uživamo u blagodatima velikog broja izvora vode, u pojedinim dijelovima svijeta ljudi nemaju osiguran niti minimum svježe vode dnevno. Nedostatak vode svakodnevno odnosi gotovo 4 tisuće života, a procjenjuje se kako gotovo jedna sedmina čovječanstva nema pristup pitkoj vodi.

Zato se na Svjetski dan voda vrijedi zapitati kako svatko od nas može dati svoj doprinos očuvanju zaliha voda i očuvanju čistoće tih istih zaliha. Nerealno je očekivati kako ćemo bilo kojim našim postupkom u kući osigurati vodu onima koji je nemaju. Ipak, znajući opasnost koja prijeti neracionalnim trošenjem zaliha vode, malim promjenama u svojoj svakodnevici možemo pozitivno utjecati na našu budućnost i potrošnju vode.

U zapadnim zemljama svaki dan se potroši oko 50 litara vode dnevno na pranje. Perilice rublja i posuđa su među većim potrošačima vode, pa se kao takve čine kao dobra polazna točka za promjenu navika. Tako se prije nego sljedeći put upalite perilicu sjetite:

  1. Koristite manje tople vode. Grijanje vode je proces koji troši najviše energije, a korištenje hladne vode (kad je to moguće) rezultira trenutnim uštedama.

  2. Perite samo kad napunite perilicu do kraja i koristite kratke programe pranja.

  3. Izbjegavajte višestruko ispiranje.

  4. Uložite u kupnju perilice visoke energetske učinkovitosti jer ona može godišnje uštedjeti stotine litara vode.

Perilica dulje živi uz Calgon

U borbi za očuvanje čistih izvora vode pomaže i Calgon. Naime, pravilno održavanje i čišćenje perilice sprječava kvarove koji za posljedicu mogu imati prekomjerno trošenje energenata prilikom njenog rada.

Redovito korištenje Calgona sprječava nakupljanje kamenca u vašoj perilici rublja čime se štiti grijač, cijevi i bubanj perilice. Uz to, njegovim korištenjem onemogućujete taloženje prljavštine i pojavu neugodnih mirisa, dok Calgon Hygene Plus gel uz to ubija 99,9% bakterija koje se nakupljaju u perilici. Zato prije sljedećeg odlaska u kupovinu, na popis obvezno dodajte Calgon.

Želite prijaviti greške?