Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh dijaspore

Povratnici iz Kanade bili su ministri, saborski zastupnici, državni tajnici...

Ivica Mudrinić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/9
28.12.2015.
u 10:44

Za njih je Kanada multikulturalna zemlja koja svima daje jednake mogućnosti za uspjeh, bez obzira na to odakle su došli

– Tihomir Orešković je vrijedan čovjek, ali svoj. Morat će ga slušati. Jako mi je drago što ne ovisi o politici pa je se neće držati k’o pijan plota. Nitko ga ne može ucjenjivati jer nikome ništa ne duguje. A da je domoljub, dokazuje i to što je ostavio dobro plaćen posao u Kanadi i vraća se u Hrvatsku na puno manju plaću, ali na časnije mjesto. Vjerujem da će on u povijesti ostati zapamćen kao čovjek koji je Hrvatsku pokrenuo nabolje – govori zastupnica u parlamentu EU Ruža Tomašić o mandataru Tihomiru Oreškoviću.

‘Povratnici su nepotkupljivi’

Njih dvoje su se, kaže, upoznali u Torontu. Ruža Tomašić je Tihomira Oreškovića upamtila kao čovjeka koji govori samo onda kad ima što reći.

Jako me se dojmio. Oni koji su se u Hrvatsku vratili s nečim sasvim sigurno su nepotkupljivi – kaže europarlamentarka.

Osim poznanstva s mandatarom Oreškovićem veže ju i to što su oboje povratnici iz Kanade, a živjeli su u Torontu.

– Kanada je zemlja koja daje mogućnosti prema vašim mogućnostima – opisuje zemlju u koju je došla kao 15-godišnjakinja.

Otkako je hrvatske države, brojni su Hrvati povratnici iz Kanade postali poznati u političkom i javnom životu Hrvatske. Na primjer, poslovni čovjek iz Ottawe, Gojko Šušak, bio je ministar obrane. S prvim hrvatskim predsjednikom upoznao ga je, objavljivali su mediji, vjenčani kum, publicist dr. Marin Sopta, također povratnik iz Kanade koji je jedno vrijeme bio državni tajnik u Ministarstvu razvitka, useljeništva i obnove.

Na ministarske pozicije bilo je zasjelo još troje Hrvata iz Kanade: Marijan Petrović bio je ministar iseljeništva, Siniša Varga još je uvijek ministar zdravlja, a Ivica Mudrinić bio je zadužen za resor prometa:

– Svatko ima svoj razlog povratka iz Kanade u Hrvatsku, a ja sam to učinio početkom devedesetih. Kanada je multikulturalna zemlja u kojoj je moguće uspjeti i ako niste od tamo, a istodobno je moguće sačuvati nacionalnu osobnost. Upravo zato i ima toliki broj kvalitetnih naših ljudi, a jedan od njih je i Orešković. Vjerujem da je riječ o dobrom menadžeru, sposobnom i korektnom – kaže Mudrinić.

Usađena nacionalna svijest

U saborskim klupama sjedili su Ante Beljo, bivši ravnatelj Hrvatske matice iseljenika te Ratko Ferenčić. Umirovljeni general Željko Glasnović zastupnik je u ovom mandatu:

– U Kanadi je minimalno 200.000 Hrvata. Razlika između Hrvata ovdje i vani jest ta što je nacionalna svijest u Hrvatskoj ubijana 50 godina, a u dijaspori je usađivana – kaže Glasnović.

Popisu kanadskih Hrvata valja dodati Stipu Hrkaća, nekoć čelnog čovjeka Fonda za privatizaciju, zamjenika ministra prometa Dominika Filipovića, generala Ivana Kapulara, studentskog kapelana don Damira Stojića..

>> Orešković je nova nada i spas za hrvatsko gospodarstvo

Komentara 43

DU
Deleted user
10:56 28.12.2015.

Ako je suditi po prethodnicima, lose nam se pise!

CI
ciara46
10:55 28.12.2015.

Pustite vi nacionalnu svjet, kao isprazan pojam. Veliki domoljubi u dijaspori trebali bi dati više Hrvatskoj i plačati neke poreze ukoliko parcipiraju u vlasti RH.Lako je pričati o domoljublju, ali koliki su se vratili iz dijaspore bez neke imovine (pica majstor, Mudrinić...) i u HR su dobili sve, što običan pravi Hrvat nikada neče dobiti. Nama trebaju povratnici koji če uložiti u HR, zaposliti ljude, djeliti s nama dobro i zlo ove zemlje. E onda možete sjedit u saboru.

DO
dosaosam
11:10 28.12.2015.

Kad Tomašićka nešto kaže to je sigurno istina. Za nju su glasale silne HDZ njare i dobro ju uhljebile.Pisali joj pjesme i dizali je u visine .I na kraju ispr..k.To sada rade i za Tima po nalogu Vasine i Karamarkove mašinerije.Ni jedan od nabrojanih nije ništa vrijedio i takvih ljudi imamo i bliže nemora se po njih ići u Kanadu.U Hrvatskoj imamo vrijednijih,moralnijih,pametnijih ali nisu ulizice i nisu podobni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije