Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova načela stranke

Povratak Tuđmanu: Novi moderni HDZ nastaje 19. i 20. 1. u Opatiji

'27.12.2012., Zagreb - U maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, svecano je obiljezena 23. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba. Andrija Mikulic, Tomislav Karamarko, Milan Ko
Sanjin Strukić/Pixsell
29.12.2012.
u 12:00

Načela: Ideologija je tuđmanizam, početak nove RH je Domovinski rat, a gospodarstvo je socijalno-tržišno.

Nekoliko hrvatskih akademika dovršava nova programska načela Hrvatske demokratske zajednice, a zadnje pročišćavanje načela bit će obavljeno na dvodnevnoj stranačkoj klauzuri 19. i 20. siječnja u Opatiji. Ne radi se još o izradi i osuvremenjivanju kompletnog novog stranačkog programa, no s obzirom na to da je aktualni program izrađen prije deset godina, za proklamirani \"novi HDZ\" valja sačiniti i suvremena programska načela.

Sve podređeno izborima

U Opatiji okupit će se širi stranački vrh, u koji spada predsjedništvo, nacionalni i središnji odbor, mladež, veterani, žene i vrhovi županijskih odbora HDZ-a, otprilike 200 ljudi, a njihov je program znatno širi od tek \"čišćenja\" novih programskih načela stranke. Na radionicama, zamišljeno je, uvježbavat će se i nastupi, poruke i metode djelovanja kroz medije, što je sve, naravno posvećeno sljedećim lokalnim izborima u svibnju 2013.

Nakon što stranački vrh izbistri zadnje temelje programskih i izbornih načela, slijedi izvještajni sabor stranke u veljači iduće godine. – Klauzura u Opatiji označit će početak pretkampanje, a izvještajni sabor stranke početak izborne kampanje za lokalne izbore – kažu u HDZ-u. Kao što je to već više puta u svojim istupima isticao predsjednik Tomislav Karamarko, stranka će se u novim programskim načelima pozivati na zasade i ideologiju osnivača HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, jer je procijenjeno da je HDZ i doveden na prag raspada i iz razloga što je izgubio bilo kakvu, a posebno ideološku osnovicu temeljenu na Tuđmanovim idejama. Kako je Tuđman baštinio i ideje Starčevića, Radića, hrvatske antifašističke ljevice, pomirbe i povezivanja s dijasporom, logično je da se tih temelja HDZ neće odricati, no ovo su dvijetisućite. U načelima se, stoga definira što je novi početak suvremene Hrvatske – Domovinski rat, kao zadnji svijetli povijesni primjer, pogotovu nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču.

Degolisti i tuđmanisti

Na klauzuri će širi stranački vrh napokon biti upoznat i s elementima novog gospodarskog programa stranke, jer je jasno da modernizacije stranke, kao niti dobrog prolaza na izborima nema bez stvaranja jakih alternativnih gospodarskih i ekonomskih rješenja. Nakon Opatije trebalo bi biti jasnije kakav je to modernizirani HDZ, odnosno \"modernizirani tuđmanizam\". Analitičari predviđaju da bi se novi HDZ najjednostavnije i logično razvijao u smjeru hrvatskog \"degolizma\". Paralele tu postoje, od ideje i prakse Tuđmana u temelje stranačke ideologije ugrađuje se sve ono što je bilo pozitivno, a zaboravu se prepuštaju neuspješni potezi u ekonomiji, primjerice, degolisti su se uspjeli vratiti na vlast upravo nakon razdoblja političke nestabilnosti i neuspjeha u ekonomiji, baš zato što su ponudili nove, snažne ekonomske metode. Mogu li to \"naslijediti\" i tuđmanisti?

>>\'Ovo što mi stvaramo novi je HDZ iz kojeg smo istjerali lopovluk\'

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar pupoljak
pupoljak
12:38 29.12.2012.

Svi vrište kak' su osnivači adeze pokreta, a pak tvrde da su novi, mladi, moderni.

Avatar kiLLy
kiLLy
15:31 29.12.2012.

Dragi moji ljudi, ja sam uvijek bio domoljub i uvijek sam vlasti gledao ideološki. Srao sam po crvenima,srao sam po HDZu,srao sam po svima,ali sam shvatio da ljudi moji od toga nema ništa. Trebamo inteligentne,stručne i obrazovane ljude koji znaju radit svoj posao ideologiju staviti sa strane,sve dok ta osoba radi za dobrobit naše Hrvatske. Ne mrzite se,ne djelite se idemo svi zajedno.

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
12:44 29.12.2012.

A, šta su ovako zinuli ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije