Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENAĐENJE

Povlači se vječni Milo – traže se paralele s odlaskom Ive Sanadera

đukanović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.10.2016.
u 21:15

Novi premijer Marković dosadašnji je potpredsjednik Vlade za politički sustav, unutarnju i vanjsku politiku te ministar pravosuđa

Iznenađenje u Podgorici – umjesto Mila Đukanovića (54), koji je nakon izbora bio smatran novim/starim premijerom Crne Gore, mandatar vlade bit će njegov zamjenik u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) Duško Marković (58). Odluka je to predsjedništva DPS-a koja je za mnoge neočekivana, ali i koja je rezultirala brojnim komentarima o razlozima zašto se Đukanović povlači.

Mediji podsjećaju kako je Đukanović 27 godina na čelu Vlade ili obnaša dužnost predsjednika ove države te da je sa samo 29 godina, postao najmlađi premijer neke europske države.

Nedokazane optužbe

Podsjećaju i da je Đukanović jedan od najbogatijih europskih premijera te da se uz njegovo ime vežu i brojne optužbe i afere. Jedna od najozbiljnijih je ona za krijumčarenje cigareta. Nijedna od optužbi na Đukanovićev račun nije dokazana. Upravo stoga pojavile su se i spekulacije kako je njegova ostavka povezana s pristupnim pregovorima Crne Gore za ulazak u NATO i EU te da je upravo ovakva njegova odluka zapravo rezultat ultimatuma.

Mnogi u regiji u ovom Đukanovićevu slučaju povlače paralelu s naglim odlaskom bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji se također iznenada povukao s mjesta predsjednika Vlade kada je Hrvatska već ušla u NATO i uspješno obavila većinu pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Smanjiti ‘crnogorski jaz’

Glavni urednik Radija Antena M. Darko Šuković ne bi išao tako daleko u usporedbi Đukanovića sa Sanaderom i kaže da je ovo treći put da se Đukanović povlači te da se već dva puta vraćao tako da ne isključuje i mogućnost da to napravi i treći put. Dodaje kako je Đukanović i prije izbora najavljivao takvu mogućnost, ali i da je ostao zbog izbora jer DPS s njim i bez njega dvije su različite priče. Ipak, motivi ovakve odluke i dalje ostaju nepoznati.

– Ne bih u svemu ovome isključio i zamor materijala. Izbori su dobiveni, a i većina posla pred ulazak u NATO i EU je završena. Možda se na ovaj način želi i smanjiti taj „crnogorski jaz“ i pomiriti dvije strane, pri čemu je procijenjeno da je Marković taj koji to može odraditi – rekao je Šuković.

Već sad se nagađa kako bi Milo Đukanović mogao biti kandidat na predsjedničkim izborima 2018.

Duško Marković rođen je u Mojkovcu 1958., a u visokoj je politici od 1991. godine, pri čemu je bio zastupnik u Skupštini, generalni tajnik Vlade Crne Gore, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, direktor Agencije za nacionalnu sigurnost, ministar bez portfelja, a od 2010. je potpredsjednik Vlade za politički sustav, unutarnju i vanjsku politiku te ministar pravosuđa.

>> Specijalni tužitelj Crne Gore: 'Uhićenjem Srba spriječili smo krvoproliće kakvog do sada nije bilo'

Komentara 1

ST
stipe123
00:03 28.10.2016.

Pogledajte facu sa prve slike.To je to, kao kod nas.Intelektualci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije