Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'građani još ne preuzimaju odgovornost'

Povjesničarka Perović o razlogu zategnutih odnosa u regiji: Srbija teško prihvaća Hrvatsku kao državu

Latinka Perović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
29.07.2016.
u 14:23

Birači su skloni populističkim strankama, njihova očekivanja od države su velika, oni traže 'staratelja' koji bi se pobrinuo za svaki vid njihovog života, što opet podsjeća na stari jednopartijski sustav

Povjesničarka Latinka Perović, za N1 komentirala tendencije društva, stanje u regiji, vlasti i utjecaj prošlosti na sadašnju situaciju.

Smatra kako sve ukazuje na činjenicu da živimo u jednopartijskom sustavu - opozicije nema, a vlast se bahati. Stranke s malo zastupnika ne žele ući u parlament kako bi kontrolirale vlast, već kako bi je dijelile.

Osim što su vladajuće strukture bahate, one raspolažu pretjeranom količinom moći, ne razvijaju institucije, niti poštuju pravila i procedure, tvrdi Perović.

A upravo su uvjeti u društvu oni koji rađaju potrebu za opozicijom.

"Ako nemate alternativu u društvu, ako se nakon sloma državnog socijalizma i nakon 25-godišnjeg raspada Jugoslavije vraćate na ono što je tome prethodilo, pa čak i na granice represivnog aparata, onda ne možete imati ni opoziciju. Onda dolazite u situaciju da se desnica i ljevica bitno ne razlikuju", rekla je Perović.

Ukazuje i na sklonost birača prema populističkim strankama

Njihova očekivanja od države su velika, oni traže 'staratelja' koji bi se pobrinuo za svaki vid njihovog života, što opet podsjeća na stari jednopartijski sustav.

"Sve to govori da građanin još nije spreman da preuzme odgovornost za svoj život i sudbinu"

Povjesničarka je kritizirale i medije u Srbiji, a odnose između Hrvatske i Srbije opisala je kao zategnute, dijelom zbog toga što Srbija teško prihvaća Hrvatsku kao državu.

Opasno je i da se hrvatsko društvo identificira s ustaštvom, jer ono je puno složenije od toga.

"Mislim da ta napetost u odnosima između Srba i Hrvata nema nikakvu perspektivu, ne samo zbog srpskog življa u Hrvatskoj i hrvatskog u Srbiji, nego zbog dviju zemalja koje su jako upućene jedna na drugu i koje vrlo mnogo ovise i u ekonomskom i u političkom pogledu. Mislim da je tu došlo do ozbiljne regresije i osjećam u javnosti jezik mržnje, koji nas vraća na stvari za koje smo mislili da pripadaju prošlosti", zaključila je Perović.

>> Kovač Srbiji: Ne miješajte se u naše unutarnje stvari i ne koristite rječnik propalog jugoslavenskog sustava

Komentara 9

DO
doktorica
15:04 29.07.2016.

kada Srbija plati ratnu štetu zarazaranja u Hrvatskoj,onda se može razgovarati.

SA
santos008
16:37 29.07.2016.

Kakav narod mora biti[nekulturan,nepismen,neskolovan],kad ima predsjednika drzave ko sto je Tomislav Nikolic,koji Kineskom predsjedniku vlade prica babine price pa mu kaze:''a onda ce doci neki zuti ljudi ,ce da piju vodu sa Moravu''.To je bio njegov razgovor kad su otvaralii most kojeg su Kinezi napravili.

DU
Deleted user
18:16 29.07.2016.

Srbija poput SDPa teško prihvača samostalnu državu Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije