Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJESNIČAR S OXFORDA:

Moguće je da su u Lepoglavi stavljali otrov u Stepinčevu hranu

Robin Harris
Foto: Grgur Žučko/pixsell
10.11.2016.
u 17:55

Harris je rekao da sam Stepinac nije nikada sugerirao da je bio trovan

Robin Harris, engleski povjesničar s oxfordskom diplomom, napisao je opširnu biografiju kardinala Alojzija Stepinca koja je predstavljena na Interliberu. Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić i povjesničar dr. Jure Krišto govorili su biranim riječima o knjizi koju smataju jednim od najboljih prikaza života kardinala Stepinca. Tanjić je istaknuo da je dobro što se knjiga pojavljuje u trenutku kada se o Stepincu govori u stručnoj, vjerskoj i političkoj javnosti. Pohvalio je autora da je knjigu "Stepinac – njegov život i vrijeme" napisao znanstveno, stručno i argumentirano, ali u isto vrijeme vrlo zanimljivo što je, za razliku od kontinentalne Europe, karakteristično za anglosaksonske povjesničare.

– Ovo je prva kompletna biografija autora koji nije Hrvat, ali je dobro naučio hrvatski, zaključio je dr. Tanjić. Sličnim je tonom o knjizi govorio i dr. Jure Krišto koji je Harrisovu knjigu nazvao "izvanserijskom proizvodnjom". Posebno je istaknuo da je Harris uspio u knjizi demontirati nečasne kampanje koje su protiv Stepinca vodili komunisti, velikosrpska politika i kritičari suvremenog katolicizma.

Harris u knjizi piše i o tome je li komunistička vlast otrovala kardinala Stepinca. Riječ je o kontroverzi o kojoj se i ovih dana piše u hrvatskim medijima. Harris priznaje da nije jednostavno odgovoriti na ovo "vruće" pitanje.

– Stepinac je tijekom tamnovanja u Lepoglavi bolovao od različitih bolesti za koje mu je lijekove donosila sestra. No ne postoje dokumenti koji bi govorili o njegovu zdravstvenom stanju u to doba: odnosno, točnije rečeno, ako ih je bilo – u međuvremenu su uklonjeni, piše Harris dodajući da sâm Stepinac nikada nije sugerirao da je bio trovan.

– Ali to nije bilo nemoguće. Naime, imao je posebnu pogodnost – jer je zatvorska prehrana općenito bila nezadovoljavajuća – da mu hranu dopremaju izvana, a pripremali su je ljudi povezani sa zatvorom. Bilo bi vrlo jednostavno nešto u nju ubaciti – ističe Harris.

>> Dačić papinu poruku tumači kao ograđivanje Vatikana od Stepinca

Komentara 18

DU
Deleted user
18:52 10.11.2016.

Neće Stepinac biti svet jer će ga netko proglasiti svetim, svaki kršćanim mora biti svet kao što je svet naš Otac na nebu. Dakle biti svet znači živjeti Isusov život, a Stepinac je osim svetog života još poput Isusa uhićen nevin i ubijen. Prepostavljam da je i na samrti izgovarao: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.

Avatar juricamesko
juricamesko
18:27 10.11.2016.

ma ne vjerujem da bi to komunisti radili pa oni su nadaleko poznati humanisti.

GV
golub Vaso
18:10 10.11.2016.

sve je moguće, samo nema dokaza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije