Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.10.2014. u 12:00

Borba protiv kriminala i korupcije nije posao ni premijera ni ministara nego represivnih službi – policije, istražitelja, tužitelja i sudaca

U posljednjih petnaestak godina sva velika, spektakularna uhićenja i suđenja bila su politička. Ili se barem politička elita, manje ili više izravno, njima resila kao svojom zaslugom u “borbi protiv kriminala i korupcije”. No prvo da razjasnimo jedan nesporazum koji je u Hrvatskoj trajno obilježje u odnosima između političara i javnosti. Namjerno je nametano uvjerenje kako sve nevolje ove zemlje proistječu iz nepoštenja političara, iz kriminala i korupcije, pa se onda svaka vlast nastojala dokazati borbom protiv toga zla.

U Hrvatskoj kriminala i korupcije nema mnogo manje ili više nego u sličnim, tranzicijskim zemljama, a u tome ne bi bila šampion ni da su u konkurenciji zemlje razvijenih demokracija i gospodarstava, u kojima se zakoni po tradiciji poštuju više nego drugdje. Gospodarska i svaka druga djelotvornost vlasti ne ovisi o njezinu poštenju i moralu (na primjer, premijer istodobno može biti i uspješan i kurvar), nego o umijeću upravljanja zemljom i stvaranju uvjeta za proizvodnju, a borba protiv kriminala i korupcije nije posao ni premijera ni ministara nego represivnih službi – policije, istražitelja, tužitelja i sudaca.

Unatoč tome, mit o poštenju i nepoštenju, kojim se ulizivalo većinskoj sirotinji koja je uvijek poštena dok su manjinski bogatuni uvijek lopovi, stvorila je potrebu da se za javnost organiziraju spektakularna uhićenja koja su trebala osvjetlati obraz vlasti i bar neko vrijeme skrenuti pozornost s njezine nesposobnosti i sa stanja u zemlji. Tako je u vrijeme Ive Sanadera pripremljena spektakulrana javna predstava - u nazočnosti velikog broja televizijskih kamera i novinara cijela policijska postrojba hapsila je riječkog kardiokirurga dr. Ognjena Šimića, kojemu je, po dogovoru s policijom, jedna poznata rukometašica podmetnula mito od 5000 maraka u kuverti koju on još nije bio ni uzeo!

Od tog izrežiranog slučaja tresla se cijela zemlja, odjek se čuo sve do Bruxellesa kojemu su navodno trebali dokazi o sprečevanju korupcije u Hrvatskoj. Šimić je poslije osuđen, pa je pobjegao u BiH, ali je i tamo morao izdržavati kaznu, te je u sarajevskom zatvoru i umro.

S vremenom će se pokazati da je žrtvovanje toga sjajnog liječnika, čija je krivica, ako je uopće postojala, bila zanemariva (navodno je za mito u cijeloj liječničkoj karijeri uzeo niti 10.000 eura) poslužilo političaru Ivi Sanaderu koji će biti suđen i osuđen zbog kriminala teškog milijune eura. Spektal s bijegom istoga toga Sanadera, njegovim uhićenjem i suđenjem poslužit će kao presudni politički kapital njegovoj nasljednici Jadranki Kosor, koja će milijun puta ponoviti kako je dala odriješene ruke pravosuđu. Zapravo se spašavala od činjenice da je šest godina kriminalca Sanadera štitila, uzgajala, zalijevala i bila najzaslužnija za njegovo dugotrajno podrivanje zemlje i nezapamćen zločin, za što će je taj monstrum nagraditi postavljanjem na čelo stranke i vlade.

Kao što je Sanader, koji je izrežirao sramoćenje riječkog kardiokirurga Šimića, završio bijedno, tako je bijedno završila i Jadranka Kosor, koja je izbačena iz HDZ-a, i danas politički živi samo od povremenih siktanja na svoju bivšu stranku zbog kojih je ljevičari nagrade pokojom sličicom i pokojim retkom u medijima prije potpunoga ugasnuća nakon što više nikome ne budu ni korisne ni zanimljive njezine denuncijacije HDZ-a. Kao i dvoje kolega koji su mu prethodili, i Zoran Milanović je uhidbene spektakle koristio kao privremeno uzdizanje sebe i svoje Vlade beznadno posrnule u svojim bitnim zadaćama. Njegova umiruća politika, koja je građanima svih ovih godina samo uvećavala očaj i nevolje, živnula je i pridigla se uhićenjem Nadana Vidoševića i otkrivanjem fascinantnog bogaćenja i perverznih užitaka koje si je kriminalom znao priuštiti. Uhićenje Milana Bandića posljednji je veliki spektakl u Milanovićevoj iluziji o ostanku na vlasti, te nam još ostaje samo upitati - hoće li nakon troje posljednjih premijera i četvrtom za spas trebati predstave umjesto brige za zemlju?

>> Bandić može van za pet mjeseci uz zabranu da radi kao gradonačelnik?

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

Komentara 12

HP
hrvoje penava
17:11 24.10.2014.

ivkošiću pa tvoj je karamarko bio ministar policije u sanadera........ti kao bivši član saveza komunista nepogrešivo znaš koga ne smiš udarati, lijepi ti pozdrav

TU
tugica
15:11 24.10.2014.

za bandicevih 300 kaznenih prijava znade se jos iz bajicevog doba, ali nista nije poduzeto. zasto ? jesmo li zabravili bajica ? i sad bandica hapse zbog svega sto moze lako opravdati, samo nitko ne pita za porijeklo imovine ? ? osobno mi jepomalo i simpatican, bar 50 % vise od ostalih politicara, ali ako je lopina, lopina je...

GB
goran.brodsky.3
15:33 24.10.2014.

Ha,ha...Ivkošiću,Ivkošiću,pa ne krade se u Hrvatskoj od onog kirurga,več od 90te.Upravo od te 90te i tuđmana pa sve do tog zlosretnog kirurga se najviše kralo.Sjetimo se da su u to vrijeme opljačkane sve hrvatske banke,fondovi,robne rezerve,da se u državnim institucijama koje su raspolgale sa buđetom nije vodilo knjigovodstvo,a na ćelu tih institucija su postavljeni lopovi iz HDZa.Ali ne,za Ivkošiča je taj jadni kirurg sinonim za lopova a ne tuđman i njegov HDZ...ccc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije