Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Povijesna ekskluziva - Ivana Brlić-Mažuranić bila je zaljubljiva, ali je inzistirala: Moj momak mora biti Hrvat

Naslovnica 6.11.
Foto: VL
06.11.2016.
u 00:05

Opsesija - Careva sina Rudolfa je obožavala: Vjerujem u njega jer on je ljubio nas Hrvate.

I dok je djelo Ivane Brlić-Mažuranić zahvaljujući kritičkom izdanju njenih Sabranih djela u izdanju slavonskobrodskog ogranka Matice hrvatske dostupno ljubiteljima literature, njezin je lik i dalje tajnovit.

Rupu u hrvatskom povijesnom sjećanju ispravlja opsežna knjiga iz iste biblioteke “Moji zapisci” u kojoj su prikupljeni dnevnici, memoari, molitve te putni i drugi zapisi čuvene hrvatske autorice, prve naše akademkinje i višestruke kandidatkinje za Nobelovu nagradu.

Knjigu je priredio dr. sc. Mato Artuković, a uredio prof. dr. Vinko Brešić. U njoj je objavljen niz i široj publici zanimljivih tekstova na temu domovine, politike, hrvatsko-ugarskih prijepora, atentata na jugoslavenskog kralja Aleksandra Karađorđevića...

Ivana Brlić-Mažuranić piše i o intimnom životu, prvim ljubavima, ali i o samoubojstvu, i to i u najranijim dnevničkim zapisima koje je počela pisati doista u jedanaestoj godini života.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Trg maršala Tita - HDZ bi mu mijenjao ime, Bandić želi referendum

>>Capricia Penavić - Hrvatica koja vraća Clintonove u Bijelu kuću

>>Ivanković: Ako je Plenković ovako prošao u BiH, kako će tek u Beogradu?

>>Justin Bieber - U Zagreb na koncert stižu turisti čak i s Grenlanda

Foto: VLm

Komentara 8

ZG
ZGexil
22:18 05.11.2016.

žena sa ukusom.

RE
REYAM
21:10 05.11.2016.

Nije imala velike zahtjeve.

IM
Immanuell
06:40 06.11.2016.

Prvi put u životu čujem za takve njezine isključive aspiracije..... Prirodno je da ako si neke narodnosti u istoj grupi tražiš svoj par, ali život je život, svašta ti donese.... O.K., ako je to istina znači da je bila itekakoo svjesna svog okruženja tada.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije