Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na dubini od 5 km

Potres jačine 2.9 pogodio 11 km sjeverno od Zagreba, osjetio se u većem dijelu grada

potres
Foto: emsc-csem.org
1/6
01.02.2015.
u 08:00

- Mi smo dosta osjetili potres u samom centru grada, u Đorđićevoj ulici. Osjetilo se najprije kao udarac, a potom se počelo tresti, javlja nam čitateljica Kristina Miličić.

Šire područje Zagreba u subotu navečer osjetilo je potres jačine 2.9 stupnjeva. Potres je bio 11 km sjeverno od Zagreba i 4 km zapadno od Kašine, na dubini od 5 km.

"Zabilježili smo umjereno jak potres s epicentrom u podsljemenskoj zoni Zagreba, kod Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV (četiri) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio u Zagrebu i okolici", zabilježio je dežurni seizmolog Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Republike Hrvatske. Hipocentar je bio na dubini od pet kilometara.

Potres nije prouzročio nikakvu štetu, objasnili su vatrogasci, koje su Zagrepčani zvali da pitaju što se točno dogodilo.

– Nismo imali intervencija, a ljude uglavnom smirujemo i ponovimo im standardnu proceduru ponašanja u vrijeme potresa – rekli su iz Javne vatrogasne postaje Zagreb. A što učiniti u vrijeme potresa, građani su mogli naučiti i iz letka koje je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba ovih dana poslao na adresu svih Zagrepčana. Budući da je riječ o trusnom području, na kojem se godišnje dogodi stotinjak manjih potresa, građani moraju biti spremni, objasnili su iz Ureda za hitne situacije, a za večerašnji potres rekli su da ta jačina ne može prouzročiti veće štete.

- Živimo u Markuševcu i intenzivno jako smo osjetili potres. nadamo se da neće bit tako više. Bože čuvaj nas - javila nam je čitateljica Maja Ručić.

Foto: emsc-csem.org

Novinar Drago Pilsel javio nam se e-mailom.

"Javljam se iz sela Medvedski breg, župa Čučerje, Gornja Dubrava. Čuli smo dvije detonacije unutar 4 sekunde. Bez dodatnih podrhtavanja. Vrlo jako i uznemirujuće", rekao je Drago Pilsel.

Čitatelji nam javljaju da se potres osjetio i u Dubravi, Sesvetama i Maksimiru, Trnju, Črnomercu, Malešnici, Gajnicama, Vrapču, Zaprešiću, Svetoj Klari, Sv. Ivanu Zelini, Mariji Bistrici, Stubičkim toplicama, Zlataru...

"Mi smo dosta osjetili potres u samom centru grada, u Đorđićevoj ulici. Osjetilo se najprije kao udarac, a potom se počelo tresti", javlja čitateljica Kristina Miličić.

Nino Palić pak piše da se potres u Remetama osjetio vrlo intenzivno i trajao je pet-šest sekundi.

Na Twitteru se oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Potres se osjetio i u Špičkovini, trajalo je duže od 10 sekundi. Čulo se pucketanje prozora, ormara. Bojim se da je opet popucala kuća, ali to ćemo ujutro tek vidjeti - javlja čitateljica Snježana Bartol.

"Čula se snažna tutnjava u dva navrata, kao udar, jedno za drugim. Lagano podrhtavanje kuće, neki ormari su zaskripali, podrhtavao je krevet", napisao je čitatelj Dalibor Rihtarić s Cvjetnog naselja.

S Jaruna se javila čitateljica Katarina Vodopić.

"Potres se osjetio i na području Jaruna, kao zvuk udarca koji je kratko trajao. Baš uznemirujuće".

"Prvo se čuo snažan udarac, nešto kao kad avion probije zvučni zid, a zatim kao da dolazi neki val i onda je oko pet sekundi podrhtavalo. Bilo je vrlo neugodno, ali je brzo prestalo", javio nam je čitatelj Neven Nikić koji je podrhtavanje tla osjetio na području Fraterščice i Mikulića.

Ako ste osjetili potres, možete podijeliti svoje iskustvo na javi@vecernji.net.

>> 'Zagreb će kad tad pogoditi jak potres kao i 1880., moramo bit spremni pružiti pomoć'

Ključne riječi

Komentara 136

GO
google385
22:43 31.01.2015.

??? da nije ZOKI pao sa borbenog vozila??,

DU
Deleted user
22:47 31.01.2015.

Dali se netko čuo sa Žakom?

IV
Ivanveliki
22:56 31.01.2015.

ne kužim kak ovu vijest prije saznamo iz seizmološke s. budimpeste nego zagreba. Vikend je, ne rade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije